Με οδηγό τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και την υλοποίηση του κυβερνητικού πακέτου με φοροελαφρύνσεις, αυξήσεις εισοδημάτων και ειδικές ενισχύσεις ξεκινά το οικονομικό επιτελείο τη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών οι βασικοί άξονες της οικονομικής πολιτικής για το επόμενο έτος είναι:
Τερματισμός των έκτακτων επιδομάτων με αξιοποίηση του όποιου υπερπλεονάσματος για τη ταχύτερη μείωση του δημόσιου χρέους και σε κάθε περίπτωση για την δημιουργία ενός μαξιλαριού ασφαλείας για αντιμετώπιση ενδεχόμενων αναταράξεων στο διεθνές περιβάλλον η καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης στο εσωτερικό της χώρας.
Χρηματοδότηση των όποιων φορολογικών ελαφρύνσεων θα πρέπει να προέρχεται από ανάλογη αύξηση των εισπράξεων από νέες πηγές φορολογίας
Επιβολή φρένου στην αύξηση των δημοσίων δαπανών με ανώτατο όριο αναπροσαρμογής το 3% σε σχέση με το ύψους που θα κλείσουν τη φετινή χρονιά, πράγμα που με βάση τα σημερινά δεδομένα σημαίνει ότι οι επιπλέον δαπάνες δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 3 δις. ευρώ
Υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα που θα κινείται στη περιοχή του 2,1% του ΑΕΠ
Επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 2,6% από 2,5% φέτος
Πτώση του πληθωρισμού στο 2% από 2,6% που αναμένεται να κλείσει φέτος.
Περαιτέρω συρρίκνωση του δημόσιου χρέους στο 146,3% το 2025 από 152,7% το 2024 που θα ανοίξει το δρόμο για νέα αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα.
Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες στενεύουν τα περιθώρια για πρόσθετες παροχές πέραν όσων έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση αλλά αρμόδιοι παράγοντες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να «ανοίξει η βεντάλια» σε περίπτωση υψηλότερων σε σχέση με τις προβλέψεις ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας και ισχυρότερων επιδόσεων στα δημόσια οικονομικά.
Πάντως το βέβαιο είναι ότι ο νέος προϋπολογισμός θα ενσωματώνει μόνιμα αλλά στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων και μείωσης των φορολογικών βαρών συνολικού ύψους 880 εκ. ευρώ καθώς και το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και σε ευάλωτα νοικοκυριά.
Ειδικότερα το πακέτο για το 2025 περιλαμβάνει:
Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% με κόστος 225 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα οι συνολικές εισφορές να διαμορφωθούν στο 35,66% από 36,16%.
Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες με κόστος 120 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει διορθωτικές κινήσεις στο καθεστώς των τεκμηρίων για την εξάλειψη αδικιών στη φορολογία.
Μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες με κόστος 100 εκατ. ευρώ
Αύξηση 2%-2,5% των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου με κόστος 400 εκατ. ευρώ.
Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος με κόστος 15 εκατ. ευρώ
Αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές με κόστος 20 εκατ. ευρώ. Επίσης εξετάζεται η αναστολή του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων Την ίδια ώρα ο σχεδιασμός προβλέπει αυξήσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, επέκταση του επιδόματος παραγωγικότητας και νέες προσλήψεις προσωπικού με επίκεντρο την υγεία και την παιδεία.
Όσον αφορά στο έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά θα καλυφθεί με τα έσοδα από την φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων με συντελεστή 33% που υπολογίζονται σε 300 εκατ. ευρώ.
Στο τραπέζι βρίσκεται η εφαρμογή του περυσινού μοντέλου με βάση το οποίο η ενίσχυση των συνταξιούχων κλιμακώθηκε από 100 έως 250 ευρώ για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων έως 1.600 ευρώ το μήνα. Υπολογίζεται ότι το επίδομα θα λάβουν περίπου 550.000 συνταξιούχοι ενώ εξετάζεται να δοθεί έξτρα βοήθημα σε περίπου 230.000 μακροχρόνια άνεργους, άτομα με αναπηρία και άλλους ευάλωτους.
newsbeast.gr
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Κύπελλο Ελλάδας: Τι ώρα και σε ποια κανάλια θα δούμε το ντέρμπι ΑΕΚ – Άρης και το ματς Αιγάλεω – ΠΑΟΚ
Κρήτη: Κλειστό την Τετάρτη το φαράγγι της Σαμαριάς
ΔΥΠΑ: Επιδότηση 17.000 ευρώ σε 5.800 ωφελούμενους για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση