19 Απριλίου, 2024

Πρόβλεψη σοκ για 1 εκατ. κρούσματα σε ανεμβολίαστους το επόμενο 3μηνο

Εκρηκτική φαίνεται πως είναι η εικόνα της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα καθώς τις τελευταίες μέρες καταγράφονται σταθερά πολλά νέα κρούσματα. Την ίδια ώρα όμως μεγάλη ανησυχία προκαλούν και οι δυσοίωνες προβλέψεις που κάνουν λόγο για ένα εκατομμύριο μολύνσεις ανεμβολίαστων μέσα στο… επόμενο τρίμηνο!

Την εκτίμηση για το νέο αυτό χτύπημα της πανδημίας του κορονοϊού στους ανεμβολίαστους, έκανε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης (3/11) στην ΕΡΤ. «Είναι προδιαγεγραμμένο ότι το επόμενο τρίμηνο θα μολυνθούν ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστοι», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε δε ότι από τον αριθμό αυτό, ποσοστό 5% έως 7% θα καταλήξει στα νοσοκομεία. 

Σε αυτή την δυσοίωνη πρόβλεψη αναφέρθηκε και ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (4/11) στον ΣΚΑΪ. Οι προβλέψεις που κάνει ο κύριος Τζανάκης συνήθως πέφτουν μέσα» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι: «Φαίνεται από τη δυναμική που έχει αποκτήσει και πάλι η πανδημία ότι πάμε προς μεγάλα νούμερα και σε κρούσματα και σε διασωληνωμένους

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα μειωθεί η τάση στους νεκρούς τους επόμενους δυο με τρεις μήνες υπογράμμισε.  

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παθολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου σημείωσε ότι η λύση δεν είναι το lockdown. Το θέμα είναι πώς διαχειριστούμε τα άτομα που δεν πιστεύουν στον εμβολιασμό. Πρέπει να τους χειριστούμε ήρεμα χωρίς διάθεση τσακωμού, είπε στον ΣΚΑΪ. 

Για τα μέτρα στις εκκλησίες
Όσον αφορά τα νέα μέτρα και τις εκκλησίες, η Ελένη Γιαμαρέλλου επισήμανε ότι αυτά δεν περιορίζονται στα τεστ. «Ψάλτες, ιερείς, επίτροποι πρέπει να κάνουν δυο φορές τη βδομάδα το αντιγονικό. Είναι υποχρεωμένοι εδώ και ένα χρόνο και το κόστος καλύπτει η εκκλησία. Όταν ο ιερέας έχει βάλει σωστά τις αποστάσεις και αερίζεται ο χώρος δεν κινδυνεύεις», είπε χαρακτηριστικά. 

Τα επιστημονικά δεδομένα είναι ξεκάθαρα: Όπου υπάρχει κόσμος που δεν ελέγχεται και υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν ανεμβολίαστοι είναι χώρος μετάδοσης του ιού», τόνισε ο κ. Μανωλόπουλος. Και πρόσθεσε: «Να μην μετατρέψουμε τις εικόνες σε φορείς μετάδοσης του ιού»

Με πληροφορίες από ΕΡΤ και ΣΚΑΪ

madata.gr