1 Ιουλίου, 2024

Προστασία παιδιών από κουνούπια – Συνταγές για φυσικά εντομοαπωθητικά

 Το καλοκαίρι σημαίνει πολλά μπάνια, φαγητό δίπλα στη παραλία και γενικότερα απόλαυση των ζεστών ημερών. Όμως, όλα τα προηγούμενα συνεπάγονται με την ύπαρξη ενοχλητικών μικρών εντόμων. Ποια είναι αυτά; Τα κουνούπια.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι δε θέλετε τα μικρά σας να γίνουν σα «σουρωτήρι» με πολλά μικρά κόκκινα εξογκώματα αλλά δεν επιθυμείτε και να καλύψετε το δέρμα τους με χημικά, έχουμε να σας προτείνουμε τα παρακάτω φυσικά εντομοαπωθητικά.

Βέβαια, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) υποστηρίζουν πως το DEET, ένα κοινό χημικό συστατικό στα εντομοαπωθητικά, δεν είναι επιβλαβές εάν ακολουθείτε τις οδηγίες. Βέβαια, πολλές μαμάδες απλά θέλουν να βρουν μία εναλλακτική επιλογή.

Τελευταία, το εκχύλισμα βανίλιας αποτελεί ένα φυσικό απωθητικό που έχει γίνει πολύ δημοφιλές.

H Amanda Rose (@love_amandarose) , μία μαμά η οποία δημοσιεύει διάφορα hacks ομορφιάς και υγείας, δημοσίευσε ένα βίντεο που έχει γίνει πλέον viral και δείχνει την ίδια να χρησιμοποιεί εκχύλισμα βανίλιας ως φυσικό εντομοαπωθητικό για το παιδί της.

«Το εκχύλισμα βανίλιας, όπως και ορισμένα άλλα φυτικά παράγωγα, καλύπτουν την οσμή που αναζητούν τα κουνούπια», εξηγεί η Shannon Harlow-Ellis, εντομολόγος. «Ο ιδρώτας, η μυρωδιά του σώματος και η ομάδα αίματός εκπέμπουν μυρωδιές που προσελκύουν αυτά τα αιμοβόρα έντομα», συνεχίζει η ειδικός.

Τα κουνούπια μπορεί να είναι μικροσκοπικά, αλλά μπορούν να εντοπίσουν το «στόχο» τους από 164 μέτρα μακριά! Αν επιλέξετε τη βανίλια για να τα μπερδέψετε, πρέπει να είναι καθαρό εκχύλισμα βανίλιας, υπογραμμίζει η ειδικός.

Συνταγές για φυσικά εντομοαπωθητικά
Η Shannon Harlow-Ellis επισημαίνει ότι το εκχύλισμα βανίλιας, όταν χρησιμοποιείται από μόνο του, παρέχει προστασία μόνο για περίπου 30 έως 45 λεπτά. Αλλά, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε συνδυασμό με ένα ακόμα αιθέριοέλαιο για να βελτιώσετε την αποτελεσματικότητα .

Άλλα αιθέρια έλαια, όπως το λεμονόχορτο, το τεϊόδεντρο και ο ευκάλυπτος μπορούν να καλύψουν τις οσμές στις οποίες συντονίζονται τα θηλυκά κουνούπια όταν ψάχνουν για «θύμα».

Συνταγή με λάδι καρύδας
Τι θα χρειαστείτε
70 γραμμάρια λάδι καρύδας
15 σταγόνες έλαιο λεβάντας ή δενδρολίβανου
Ανακατέψτε καλά και βάλτε το μείγμα σε ένα μπουκάλι σπρέι. Εφαρμόστε το διάλυμα πριν βγείτε για βόλτα.

Η δρ Revée Barbour, φυσικοπαθητική γιατρός, δηλώνει πως της αρέσει να χρησιμοποιεί έλαιο λεμονόχορτου ως φυσικό απωθητικό κουνουπιών και εντόμων. Μια ερευνητική μελέτη έδειξε ότι το τοπικό σπρέι λεμονόχορτου απωθεί τα κουνούπια για δύο έως τρεις ώρες,

Ενώ υπάρχουν εκατοντάδες τέτοια σπρέι που μπορείτε να αγοράσετε, μπορείτε επίσης να φτιάξετε το δικό σας.

Συνταγή με λεμονόχορτο
Τι θα χρειαστείτε
15 – 20 σταγόνες αιθέριου ελαίου λεμονόχορτου
85 γραμμάρια νερό
1 κουταλιά της σούπας βότκα (ή μετουσιωμένη αλκοόλη)

Χρήσιμο tip
Ντύστε τα παιδιά σας με ανοιχτά, ουδέτερα χρώματα ή παστέλ για να αποφύγετε τα κουνούπια. Ενώ δεν βλέπουν τα χρώματα, μπορούν να εντοπίσουν την αντίθεση που δίνουν τα χρώματα από απόσταση έως και 15 μέτρων.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον διαπίστωσε επίσης ότι τα χρώματα κόκκινο, πορτοκαλί και μπλε προσελκύουν τα κουνούπια .

mothersblog.gr