Πραγματοποιήθηκε στην 1/3/2024 συνάντηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ Σταύρο Κελέτση, στο γραφείο του (Αχαρνών 2, ΑΘΗΝΑ).
Ο κ Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής επανέλαβε, για πολλοστή φορά όσα έχει ξανα-εκθέσει προς τις περιστασιακές πολιτικές ηγεσίες τα τελευταία δέκα (10) χρόνια, την επείγουσα ανάγκη για σταθερό χωροταξικό στην χρήση γης για παραγωγή τροφής (καλλιέργειες φυτικής παραγωγής και βοσκοτόπια ζωικών εκτροφών).
Τα βοσκοτόπια στην Ανατολική Αττική έγιναν συνοικισμοί διώροφων πολυτελών κατοικιών, ενώ τα βοσκοτόπια στην ορεινή Πάρνηθα έγιναν Εθνικός Δρυμός που στερείται των υπηρεσιών φροντίδας από τα κοπάδια που τον φρόντιζαν χιλιετίες και κατάντησε «Έκταση Με Ειδικές Ανάγκες». Και στις δύο περιπτώσεις καταστρέφεται η εκτατική κτηνοτροφία, που καταστρέφει την φροντίδα και την ισορροπία του περιβάλλοντος και βέβαια καταστρέφονται οι αγρότες.
Η μη εξασφάλιση σταθερών χρήσεων γης μεγιστοποιεί τους επιχειρηματικούς κινδύνους σε ένα επάγγελμα που ούτως ή άλλως χαρακτηρίζεται από ισχυρές αβεβαιότητες, και επιτείνει την τάση επιτάχυνσης της εγκατάλειψης της κτηνοτροφίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής Γεωργίας-Κτηνοτροφίας το 2021, ο αριθμός των απασχολούμενων έχει μειωθεί κατά 30% στους αποκλειστικά αγρότες και μειώθηκε κατά 57% σε όσους έχουν εναλλακτικές δραστηριότητες, ενώ η συνολική καλλιεργούμενη γεωργική έκταση μειώθηκε κατά 6.500.000 στρέμματα μεταξύ 2011-2021, χωρίς να έχουν ακόμα ενσωματωθεί οι βοσκότοποι από τις μελέτες που κατάντησαν «αμελέτητες» …
Η κτηνοτροφία και οι κτηνοτρόφοι είναι ισχυρότατα «δεμένοι» με την γη τους, με την πατρίδα. Εάν έχουν δυσκολίες στην φροντίδα του εδάφους τους … απλά καταστρέφονται. Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν επιχειρήσεις σε άλλον τόπο, ούτε να φύγουν στο εξωτερικό, όπως μπορούν να κάνουν σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι στα άλλα επαγγέλματα, και το έκαναν στην εποχή των μνημονίων, αφήνοντας την Ελλάδα μόνη της …
Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, Μενίδι, 6932094231, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής εκφράζει την πεποίθηση ότι η σημερινή πολιτεία, όπως εκφράζεται διαχρονικά από τις περιστασιακές πλειοψηφίες, μοιάζει ότι δεν υποστηρίζει την παραγωγή πραγματικού πλούτου για την εθνική οικονομία.
Υπάρχει η αίσθηση ότι όλες οι πρόνοιες της ελληνικής κυβερνητικής διοίκησης λαμβάνονται υπέρ των εύθραυστων υπηρεσιών, του τουρισμού και του εμπορίου. Μακροχρόνιες παθογένειες και απαξίωση των παραγωγών πραγματικού πλούτου ΔΕΝ αντισταθμίζονται με «πυροτεχνικές» αναλαμπές δηλώσεων για «διόρθωση» της ουδέποτε συμφωνηθείσας με τους αγρότες |Κοινής Γεωργικής Πολιτικής».
Η απαράδεκτη ΚΓΠ (CAP) υποκλάπηκε, με πάρα πολλές «στημένες» φιέστες υποτιθέμενου «διαλόγου», όπου οι Κυβερνητικοί και οι σύμβουλοί τους, παρουσίαζαν τις ιδέες τους, χωρίς ποτέ να γίνει πραγματικός διάλογος, και κυρίως χωρίς ποτέ να συμφωνηθεί κάποιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Αυτά καταγγέλθηκαν δημόσια στις 7/10/2021 στην «φιέστα» διαλόγου, που έγινε στην Περιφέρεια Αττικής, στα Μέγαρα, παρουσία του Επιτρόπου της ΕΕ κ Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι. Οι ταχέως εναλλασσόμενοι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης (σε 50 χρόνια από την μεταπολίτευση είχαμε 48 Υπουργούς και άλλους 70 περίπου Υφυπουργούς ΑΑΤ) ΔΕΝ εξυπηρέτησαν ένα κάποιο σύστημα κοινά αποδεκτού διαλόγου και σαφώς όσα έγιναν ΔΕΝ δείχνουν ψήγματα σεβασμού των παραγωγών πραγματικού πλούτου. Μάλιστα σε πάρα πολλές περιπτώσεις η ΑΠΑΞΙΩΣΗ των κτηνοτρόφων και της κτηνοτροφίας είναι εμφανής και σε πολλές περιπτώσεις καταστροφική, όπως στην αδειοδότηση των υπαρχόντων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στην Αττική.
Στην Αττική αποτυπώνεται η ισχυρότερη βίαιη αλλαγή του τρόπου ζωής των κτηνοτρόφων, με εμφανή υποστήριξη του τουρισμού και του real estate, και εις βάρος της αειφορίας-ισορροπίας του περιβάλλοντος της Αττικής.
Σήμερα, όπως κατήγγελλε η κα Μάγδα Κοντογιάννη, έχει επιβληθεί ένας νόμος (Ν4056/2012) ο οποίος άφησε σχεδόν το 90% των υπαρχόντων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων το 2012, χωρίς άδειες λειτουργίες, και τους κτηνοτρόφους ομήρους των μεταποιητών, χωρίς δυνατότητα επενδύσεων εκσυγχρονισμού, χωρίς αξιοποίηση της οικοτεχνίας, χωρίς μέλλον … Ο εμπαιγμός και η ΑΠΑΞΙΩΣΗ των παραγωγών πραγματικού πλούτου αποτυπώνεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι η πολιτεία αναγνώρισε το μαξιμαλιστικόκαι ανεφέρμοστο των προύποθέσεων συνέχιση λειτουργίας των υπαρχόντων κτηνοτροφικών εγλαταστάσεων και τμηματικά εξαίρεσε ττις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις των ιπποειδών, εξαίρεσε τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις των Ιδρυμάτων, εξαίρεσε τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις των Πτηνοτοφείων (11/4/2023), αλλά με ένα περίεργο «πείσμα» μοιάζει να θέλει να καταστρέψει την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων στην Αττική και να εξαφανίσει τους κτηνοτρόφους της Αττικής, οι οποίοι φρόντιζαν ισόροπα και αειφόρα το περιβάλλον στην Αττική.
Ακόμα με απαράδεκτη απαρέσκεια δεν έχει υποστηρίξει η Δημόσια Διοίκηση την εφαρμογή προγραμμάτων Τοπικής Αγροτικής Ανάπτυξης στην ύπαιθρο της Αττικής, όπως τα LEADER, ούτε ακόμα κάποια ΟΧΕ αγροτικής ανάπτυξης στην Αττική.
Όλα τα παραπάνω επισημάνθηκαν εγγράφως αλλά και προφορικά στην συνάντηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής με τον Υφυπουργό ΑΑΤ κ Σ. Κελέτση στις 1/3/2024. Όσα γίνονται μοιάζουν σαν μια μορφή «φερετζέ» της Ελληνικής Κυβέρνησης στην ανάγκη ουσιαστικού διαλόγου και συμφωνημένης υποστήριξης της παραγωγής αγροτικών προϊόντων και μέσω του ΠΑΑ και της ΚΓΠ (CAP), αφού το ΥπΑΑΤ κάλεσε τους τυπικούς συλλογικούς φορείς, ακόμα και τις άτυπες κινηματικές ομάδες να υποβάλλουν προτάσεις μέχρι τις 10/3/2024, ενώ η ίδια υπέβαλλε δέκα εννέα (19) μη συμφωνημένες προτάσεις για τεχνικές αλλαγές στην ΚΓΠ (CAP) ήδη από τις 26/2/2024.
Για πολλοστή φορά επισημάνθηκε η ανάγκη για Αγροτικά Σχολεία Μαθητείας, με τους επαγγελματίες αγρότες στην εποπτεία τους και με επαγγελματίες αγρότες στην καθημερινή πρακτική άσκηση και στον τρόπο ζωής των μελλοντικών νέων αγροτών. Η ύπαιθρος της Αττικής χρειάζεται τέτοιας μορφής παραγωγικά Αγροτικά Σχολεία Μαθητείας στην Δυτική Αττική, καθώς και στην βόρεια ορεινή περιοχή, που θα προσφέρουν κοινωνικές δεξιότητες για να στηριχθούν συνεργατικά σχήματα της Κοινωνικής Οικονομίας. Τα κονδύλια της ΚΓΠ-CAP πρέπει να πηγαίνουν κυρίως στον Β’ Πυλώνα και όχι στον Α’ Πυλώνα, όπου οι Ενιαία Ενίσχυση πηγαίνει κυρίως σε καταναλωτικές δαπάνες και σε συντήρηση απαράδεκτων ανισοτήτων.
Αλλά χωρίς συμφωνημένη Εθνική Αγροτική Πολιτική οι «συζητήσεις» μοιάζουν προσχηματικές, από τις οποίες λείπει ο σεβασμός των αγροτών, ως ισότιμων πολιτών. Μοιάζει να ξεκινά με πολλά «λάθη» … Τις πολιτικές πρέπει να τις συμφωνούν οι πολίτες με τους πολιτικούς και όχι οι «Σύμβουλοι» ή οι «υπάλληλοι», ούτε καν οι «τεχνοκράτες» , ούτε οι «Επιστήμονες». Όλοι είναι χρήσιμοι ΜΟΝΟ ως σύμβουλοι, ΟΧΙ ως αποφασίζοντες για τις τύχες των πολιτών.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής συντεταγμένα και καταγεγραμμένα σύνθεσε το ΟΡΑΜΑ 2040 (Μαρ 2021) των αγροτών της Αττικής και τον Ιουν 2022 αποτύπωσε το ΝΕΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 2040 αφού έλαβε υπόψη όλους στις τοπικές αγροτικές κοινωνίες της Αττικής, πιστεύοντας ότι μετά την παγκοσμιοποίηση, μετά την διεθνοποίηση και μετά την εμπειρία της πανδημίας του covid-19, ο κόσμος όλος και η Ελλάδα έχουν ανάγκη για προτεραιοποίηση της τοπικοποίησης-locality, της τοπική αυτάρκειας και της επισιτιστικής ασφάλειας μέσω κυρίως της φυσικής αγροτικής παραγωγής και όχι της αφύσικης ιστοκαλλιέργειας.
Του Δημήτρη Μιχαηλίδη
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Η έξοδος από την κρίση του κρασιού απαιτεί ανταποδοτικές τιμές
Άνδρας πέθανε για 20 λεπτά: Τι του είπαν στον «παράδεισο»
Οι εκτιμήσεις για την ισπανική συγκομιδή μειώθηκαν κατά 3 εκατομμύρια hl οίνων, οι συλλογικές Οργανώσεις ζητούν εκρίζωση 950.000 στρεμμάτων