28 Μαρτίου, 2024

Προσωπικός γιατρός: Τι ακριβώς είναι; Οι ποινές για όσους δεν επιλέξουν γιατρό

«Ποινές» στην εξυπηρέτησή τους στις ιατρικές υπηρεσίες, περιμένουν τους πολίτες που δεν θα επιλέξουν τον προσωπικό τους γιατρό όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το υπουργείο Υγείας στη Βουλή.

 Ο προσωπικός γιατρός θεσμοθετείται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια και τον ΕΟΠΥΥ που κατατέθηκε στη βουλή και να αναμένεται να φθάσει στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα.

Η φιλοσοφία του υπουργείου Υγείας είναι ότι κάθε πολίτης θα πρέπει να διαθέτει τον δικό του προσωπικό γιατρό ώστε να του παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας.

Η επιλογή θα μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από την περιοχή, είτε ανάμεσα σε γιατρούς που σήμερα υπηρετούν σε δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δηλαδή στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), σε πολυϊατρεία κλπ., είτε ανάμεσα σε ιδιώτες γιατρούς.

Εγγραφή μέσα στο επόμενο εξάμηνο
 Αξιοσημείωτο είναι ότι το υπουργείο Υγείας θα θέσει και χρονικό όριο για την εγγραφή των πολιτών στον προσωπικό γιατρό ώστε να μην το αμελήσουν.

Ειδικότερα από την ώρα που θα εκδοθούν οι διευκρινιστικές υπουργικές αποφάσεις, θα πρέπει μέσα στο επόμενο εξάμηνο ο κάθε πολίτης να επιλέξει τον προσωπικό του γιατρό ώστε να παρακολουθεί την υγεία του και να προσφέρει τις υπηρεσίες του όταν απαιτούνται.

Να σημειωθεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις αναμένονται μέσα στον Ιούνιο, συνεπώς εάν δεν υπάρξουν εμπόδια στην υλοποίηση του σχεδίου, το δεύτερο εξάμηνο του 2022 όλοι οι πολίτες θα πρέπει να διαθέτουν τον προσωπικό τους γιατρό.

Οι «ποινές» για όσους δεν έχουν προσωπικό γιατρό

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης παρουσιάζοντας τις βασικές κατευθύνσεις του νέου νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια και τον ΕΟΠΥΥ, όσοι δεν εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό θα έχουν «ποινές».

Ειδικότερα:

Δεν θα μπορούν να παραπεμφθούν σε νοσοκομεία
Θα πληρώνουν μεγαλύτερες συμμετοχές σε ιατρικές πράξεις και εξετάσεις
Δεν θα έχουν προτεραιότητα για ραντεβού αφού αυτά θα κλείνονται μέσω του προσωπικού γιατρού και επομένως θα προηγούνται οι πολίτες που έχουν επιλέξει τον προσωπικό τους ιατρό.

Να σημειωθεί ότι σε απομακρυσμένες περιοχές και χωριά που δεν υπάρχουν ιδιώτες γιατροί ή υπάρχουν μόνο αγροτικοί, οι εγγραφή των πολιτών δεν θα γίνεται στον γιατρό αλλά στη δομή.

Ποιοι ορίζονται προσωπικοί γιατροί

Πάντως, ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό. Προς ώρας δεν έχει αποφασισθεί η εγγραφή και των παιδιών σε παιδίατρο – προσωπικό γιατρό.

Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ προσωπικοί γιατροί θα παρέχουν υπηρεσίες στο ιατρείο τους ή κατ’ οίκον και θα μπορούν να συμμετέχουν στις εφημερίες των μονάδων ΠΦΥ στην περιοχή τους. Οι υπηρεσίες από τον προσωπικό γιατρό θα είναι απολύτως δωρεάν για τους πολίτες, διαβεβαιώνει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

madata.gr