20 Απριλίου, 2024

Προσλήψεις στο δημόσιο: Τον Φεβρουάριο ο διαγωνισμός για 4.500 θέσεις

Σε ενιαίο διαγωνισμό για τις προσλήψεις του 2022 αλλά και του 2023 θα προχωρήσει το υπουργείο Εσωτερικών, με στόχο να καλυφθούν τα κενά σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχετικός διαγωνισμός θα γίνει τον Φεβρουάριο και με βάση τον σχεδιασμό μέχρι τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς θα έχουν βγει τα αποτέλεσμα για να καλυφθούν οι κενές θέσεις στα υπουργεία.

Όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, κάθε χρόνο θα καταγράφονται οι ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών και θα γίνεται ένας ενιαίος γραπτός Πανελλήνιος διαγωνισμός υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!σύγκριση ανάμεσα σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες

Ωστόσο, φέτος είναι μια μεταβατική χρόνια καθώς πριν εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο είχαν βγει κάποιες προκηρύξεις και πλέον έχουν «απομείνει» περίπου 1.000 θέσεις.

Επομένως, αποφασίστηκε να καταγραφούν και οι ανάγκες για την επόμενη χρονιά και να υπάρξει ένας κοινός διαγωνισμός, που θα αφορά το 2022 και το 2023. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, συνολικά ο διαγωνισμός θα αφορά 4.500 θέσεις και θα διεξαχθεί όπως ήδη αναφέρθηκε τον Φεβρουάριο.

Πότε μπαίνει «πάγος» στις προσλήψεις
 Στη μάχη για την εξοικονόμηση ενέργειας καλείται να ριχθεί το δημόσιο και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν και αντικίνητρα για όσες υπηρεσίες δεν συμμετέχουν στην προσπάθεια. Αυτό που προκρίνεται είναι το πάγωμα τόσο των προσλήψεων όσο και της συμμετοχής στην κινητικότητα για τους φορείς του δημοσίου που δεν εφαρμόζουν στοιχειώδη μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

 Τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν προβλέπονται σε υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούλιο και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τον καθορισμό ενεργειακού υπεύθυνου για κάθε κτίριο, την συντήρηση των συστημάτων ψύξης / θέρμανσης, την απενεργοποίηση του φωτισμού και των συσκευών όταν δεν χρησιμοποιούνται κ.α. Ωστόσο, οι αλλαγές προχωράνε με πολύ αργό βηματισμό και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τους 2495 φορείς του δημοσίου μόνο οι 221 έχουν ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο. Τώρα στόχος είναι να ανέβουν οι ρυθμοί καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο μιας ενεργειακής βαρυχειμωνιάς

 Με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να σημειώνει σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου πως θα εξεταστεί αν οι φορείς του δημοσίου που δεν συμμορφωθούν, θα ενταχθούν ή όχι στον προγραμματισμό των προσλήψεων που θα κυρωθεί από το υπουργικό συμβούλιο στα τέλη Σεπτεμβρίου όπως και στον δεύτερο κύκλο κινητικότητας που ξεκινά τον Οκτώβριο.

Ethnos