29 Απριλίου, 2024

Προληπτικά μέτρα για την απώλεια δεδομένων

Οδηγός για την πρόληψη της απώλειας δεδομένων
Στην εποχή μας, περισσότερο από ποτέ, τα πάντα είναι ψηφιακά. Από αγαπημένες φωτογραφίες και εργασίες της σχολής, μέχρι κρίσιμα έγγραφα εργασίας και εισιτήρια ταξιδιών, βρίσκονται όλα σε ψηφιακή μορφή στις διάφορες συσκευές μας.

Η απώλεια αυτών των ψηφιακών στοιχείων, είτε από κατά λάθος διαγραφή, είτε από δυσλειτουργία της συσκευής είναι πολύ πιθανή και μπορεί να προβεί και καταστροφική.

Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι με μία προληπτική προσέγγιση στην ανάκτηση δεδομένων, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε σημαντικά τον κίνδυνο απώλειας δεδομένων. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικές απλές, αλλά αποτελεσματικές στρατηγικές, για να διατηρήσετε τον ψηφιακό σας κόσμο όσο το δυνατότερο ασφαλή.

Τακτικά αντίγραφα ασφαλείας
Σκεφτείτε τα τακτικά αντίγραφα ασφαλείας ως τη σημαντικότερη πρακτική, που μπορείτε να κάνετε, ώστε να εξασφαλίσετε σε ένα μεγάλο βαθμό, ότι δεν θα χάσετε ποτέ όλα τα αρχεία σας.

Μία καλή λύση είναι να ρυθμίσετε αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας για τα σημαντικά αρχεία σας σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο ή σε μια αξιόπιστη υπηρεσία cloud. Αυτό διασφαλίζει ότι, ακόμη και αν συμβεί το κακό, θα έχετε ένα πρόσφατο αντίγραφο των δεδομένων σας.

Αξιοποιήστε τις παλιότερες εκδόσεις cloud
Αυτό το προληπτικό μέτρο αφορά όσους αποθηκεύουν τα αρχεία τους στο cloud, αλλά σίγουρα θα δελεάσει και όσους δεν το χρησιμοποιούν, ώστε να αρχίσουν να αποθηκεύουν εκεί τα δεδομένα τους.

Πολλές υπηρεσίες αποθήκευσης στο cloud προσφέρουν versioning. Πιο συγκεκριμένα, σας επιτρέπουν να επιστρέφετε σε προηγούμενες εκδόσεις αρχείων. Αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να φανεί σωτήριο σε περίπτωση που αντικαταστήσετε κατά λάθος κάποιο αρχείο ή κάνετε ανεπιθύμητες αλλαγές σε ένα έγγραφο.

Με αυτόν τον τρόπο η ανάκτηση φωτογραφιών γίνεται παιχνιδάκι.

Αποθήκευση εγγράφων στο cloud
Συνεχίζοντας με το cloud, σας προτείνουμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο χρήσης του για αποθήκευση κρίσιμων εγγράφων. Όχι μόνο παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας, αλλά σας επιτρέπει επίσης, να έχετε πρόσβαση στα αρχεία σας από οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Δημοφιλείς υπηρεσίες όπως το Google Drive, το Dropbox ή το Microsoft OneDrive είναι φιλικές προς το χρήστη και φυσικά, αξιόπιστες.

Εφαρμόστε μια ισχυρή εφαρμογή Antivirus
Πρόκειται για την ψηφιακή σας ασπίδα.

Ένα ισχυρό πρόγραμμα προστασίας από ιούς, είναι η πρώτη γραμμή άμυνάς σας κατά του κακόβουλου λογισμικού και των ιών. Διατηρήστε το ενημερωμένο, εκτελέστε τακτικές σαρώσεις και εξασφαλίστε προστασία σε πραγματικό χρόνο, για να προστατεύσετε το σύστημά σας από πιθανές απειλές.

Προσέξτε τα συνημμένα αρχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε έντονες απειλές ηλεκτρονικού «ψαρέματος», μέσω email. Τα συνημμένα αρχεία σε email, σε κάθε περίπτωση, μπορούν να αποτελέσουν κακόβουλο λογισμικό.

Σας προτείνουμε να είστε προσεκτικοί όταν ανοίγετε συνημμένα αρχεία, ειδικά από άγνωστες ή ύποπτες πηγές. Επαληθεύστε τη νομιμότητα των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προτού κάνετε κλικ σε συνδέσμους ή κατεβάσετε συνημμένα αρχεία. Διαφορετικά, μπορείτε να τα αναφέρετε στην αλληλογραφία σας, ως spam.

Διαχείριση κωδικών πρόσβασης
Ένα ακόμα προληπτικό μέτρο, που είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε στην ρουτίνα και στις πρακτικές σας για αποφυγή απώλειας δεδομένων, είναι οι κωδικοί πρόσβασης στις εφαρμογές του κινητού ή του υπολογιστή σας.

Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιήστε ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για τους λογαριασμούς σας και εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης ενός διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για την παρακολούθησή τους.

Ενημερώστε τακτικά τους κωδικούς πρόσβασης, ειδικά για σημαντικούς λογαριασμούς, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και οι ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές.

Ενημερώστε τακτικά το λογισμικό σας
Το λογισμικό σύστημα είναι ο πυρήνας της συσκευής σας και είναι ζωτικής σημασίας να είναι πάντα ενημερωμένο. Οι ενημερώσεις λογισμικού συχνά περιλαμβάνουν διορθώσεις ασφαλείας, οι οποίες προστατεύουν από επερχόμενες απειλές.

Ενεργοποιήστε τις αυτόματες ενημερώσεις για το λειτουργικό σας σύστημα, το λογισμικό προστασίας από ιούς και άλλες εφαρμογές για να διασφαλίσετε ότι χρησιμοποιείτε πάντα τις πιο πρόσφατες και ασφαλείς εκδόσεις.

Αν έχετε αφήσει το λογισμικό σας σε μία πιο παλιά έκδοση, είναι πολύ πιθανό να μην διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία να ανταπεξέλθει στην εισβολή ενός πιο νέου κακόβουλου λογισμικού.

Συνοψίζοντας
Ενσωματώνοντας αυτά τα προληπτικά μέτρα στην ψηφιακή σας ρουτίνα, όχι μόνο αποτρέπετε την απώλεια δεδομένων, αλλά και ενισχύετε τις συσκευές σας, έναντι πιθανών απειλών.

Μείνετε ενημερωμένοι και γνωρίστε τις συνήθεις αιτίες απώλειας δεδομένων, όπως η βλάβη υλικού, η τυχαία διαγραφή ή οι απειλές στον κυβερνοχώρο, ώστε να έχετε τη δυνατότητα να λάβετε προληπτικά μέτρα.

Μια μικρή προσπάθεια σήμερα, αφιερώνοντας λίγο από τον χρόνο σας, μπορεί να σας γλιτώσει από σημαντική απώλεια δεδομένων στο μέλλον.

ourlife.gr