19 Σεπτεμβρίου, 2024

Προκλήσεις που συναντά κάθε νέος καθώς ξεκινάει την καριέρα του

 Είναι γεγονός ότι η τεχνολογία με τα τεράστια επιτεύγματά της δημιουργεί συνεχείς αλλαγές σε κάθε πτυχή της σύγχρονης πραγματικότητας, καθώς ενισχύει τους φρενήρεις ρυθμούς. Οι παρούσες συνθήκες λοιπόν δε θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο τόσο το οικονομικό και κοινωνικό τοπίο της χώρας, όσο και τον τομέα των επιχειρήσεων, δημιουργώντας προκλήσεις στους απανταχού επαγγελματίες. Από αυτές τις δοκιμασίες δε γίνεται να αποκλειστούν και οι νέοι, οι οποίοι ξεκινούν τώρα την καριέρα τους και κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον θαυμαστό κόσμο του επιχειρείν.

Ποιες είναι όμως οι συνηθέστερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε νέος που ονειρεύεται μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία και πώς μπορεί να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά; Θα τις δούμε μαζί παρακάτω!

Επιλογή σπουδών
Οι απανταχού νέοι καλούνται να επιλέξουν, σε ιδιαίτερα μικρή ηλικία, το αντικείμενο των σπουδών που θα καθορίσει την μελλοντική τους καριέρα. Παρά λοιπόν το νεαρό της ηλικίας τους χρειάζεται να “ζυγίσουν” τις αποφάσεις τους και να κάνουν την επιλογή που τους ταιριάζει. Μπορεί η συγκεκριμένη πρόκληση να είναι αρκετά απαιτητική, αλλά αν γίνει με καθοδήγηση και σκέψη, τότε ανοίγει τις πόρτες για μια καινούργια ζωή προς την ουσιαστική ενηλικίωση.

Πέρα από το αντικείμενο, είναι πιθανό να προβληματίζονται και για το εκπαιδευτικό ίδρυμα το οποίο θα παρακολουθήσουν. Είτε πρόκειται για κάποιο πανεπιστήμιο, είτε για κάποιο ιδιωτικό κολλέγιο, όπως είναι το Mediterranean College, ο υποψήφιος νέος χρειάζεται να κάνει μία αναλυτική έρευνα. Τέλος, αν δυσκολεύεται να αποφασίσει, μια καλή ιδέα είναι να έρθει σε επαφή μέσω μιας κοινωνικής πλατφόρμας, όπως είναι το LinkedIn, με απόφοιτους σπουδαστές του προγράμματος (ή του εκπαιδευτικού ιδρύματος!) που τον ενδιαφέρει και να απαντήσει σε όλες του τις απορίες.

Προοπτικές καριέρας
Ένας ακόμα προβληματισμός που αντιμετωπίζουν οι νέοι που ξεκινούν την καριέρα τους συνδέεται με τις μελλοντικές προοπτικές τους. Αναρωτιούνται λοιπόν ποιες είναι οι δυνατότητες του κλάδου που επιθυμούν να ακολουθήσουν και κατά πόσο μπορούν να εξελιχθούν στον επαγγελματία που ονειρεύονται.

Επιπλέον, μία άλλη πρόκληση που συναντούν (σε αρκετά μεγάλο πλέον βαθμό!) είναι η πιθανότητα μετανάστευσης. Προβληματίζονται λοιπόν για το αν πρέπει να μείνουν στη χώρα ή αν η παγκόσμια αγορά είναι το πλαίσιο που τους ταιριάζει καλύτερα. Στο σημείο αυτό βέβαια αξίζει να τονίσουμε ότι η εργασία εξ αποστάσεως αποτελεί μία εξαιρετική λύση για αυτούς που θέλουν να συνδυάσουν τη ζωή στη χώρα με την εργασία σε μια πολυεθνική εταιρεία.

Προσαρμογή στο εργασιακό περιβάλλον
Ακόμα μία πρόκληση των νέων καριεριστών είναι η ομαλή προσαρμογή τους στο εργασιακό περιβάλλον που επέλεξαν. Οι νέοι εργαζόμενοι λοιπόν έχοντας αφήσει πίσω την ασφάλεια που τους παρείχαν τα φοιτητικά τους χρόνια, καλούνται να προσαρμοστούν σε ένα νέο και συνήθως ανταγωνιστικό περιβάλλον και να σταθούν ως ικανοί επαγγελματίες.

Είναι απαραίτητο συνεπώς να αντιληφθούν την εταιρική κουλτούρα και να κινούνται με βάση αυτήν. Στο σημείο αυτό βέβαια χρειάζεται να τονίσουμε ότι ο νέος πρέπει να μελετήσει την κουλτούρα και τα πιστεύω της εκάστοτε εταιρείας πριν ακόμα γίνει μέλος της. Κι αυτό γιατί είναι αρκετά πιθανό να αντιτίθεται στις προσωπικές του αξίες και συνεπώς να μην αποτελεί μία καλή επιλογή καριέρας.

Ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
Καθώς η καθημερινή ρουτίνα αποκτά διαφορετική μορφή και η νέα πραγματικότητα δεν περιλαμβάνει έδρανα και φοιτητικές συνήθειες, οι εκκολαπτόμενοι νέοι καριερίστες βλέπουν τη ζωή τους να κινείται σε καινούργιους ρυθμούς. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν προσπαθούν να βρουν ισορροπίες μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής, κάτι το οποίο πολλές φορές τους δημιουργεί ποικίλους προβληματισμούς.

Αναμφισβήτητο όμως είναι το γεγονός ότι η ψυχική υγεία αποτελεί προτεραιότητα και η εύρεση της απαραίτητης ισορροπίας δε θα έπρεπε να θεωρείται πρόκληση. Αντιθέτως, το σύνολο των επιχειρήσεων οφείλει να διαχειρίζεται τον εργαζόμενο ως το βασικό της περιουσιακό στοιχείο (asset) και συνεπώς να φροντίζει για την επαγγελματική του ευεξία.

Είναι προφανές ότι οι προκλήσεις για τους νέους που ξεκινούν την καριέρα τους είναι πολλές. Το σημαντικό όμως είναι να μη χάνουν τον στόχο τους και σύντομα ο κόπος της δουλειάς τους θα ανταμειφθεί!

madata.gr