28 Μαρτίου, 2024

Προειδοποίηση Στόλτενμπεργκ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει για χρόνια

Ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις για τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, να προειδοποιεί ότι θα διαρκέσει ακόμα και πολλά χρόνια.

Σκληραίνουν οι μάχες στο Σεβεροντονέτσκ καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν την επίθεση τους για την πλήρη κατάληψη της περιοχής του Λουχάνσκ. Η Μόσχα στέλνει μεγάλο αριθμό εφέδρων, λέει το Κίεβο την ώρα που οι ρωσικές βόμβες πέφτουν ακατάπαυστα στο Λισιτσάνσκ δυσκολεύοντας τις προσπάθειες απομάκρυνσης αμάχων.

Να προετοιμαστεί για παρατεταμένο πόλεμο κάλεσε τη Δύση ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild. Όπως είπε, οι αυξημένες προμήθειες προηγμένων όπλων προς την Ουκρανία μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες ολόκληρη η περιοχή του Ντονμπάς να περάσει υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο ο πόλεμος να συνεχιστεί για χρόνια. Δεν πρέπει να αποδυναμώσουμε τη στήριξη μας προς την Ουκρανία ακόμα κι αν τα κόστη είναι υψηλά», δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Σε άρθρο του στους κυριακάτικους Times του Λονδίνου και ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρεται στην ανάγκη μακροπρόθεσμης στήριξης της Ουκρανίας.

Κατά τη δεύτερη επίσκεψη του στο Κίεβο από την αρχή του πολέμου ο Μπόρις Τζόνσον πρόσφερε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόγραμμα εκπαίδευσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με δυνατότητα εκπαίδευσης 10.000 στρατιωτών κάθε τέσσερις μήνες.

Μετά το Μικολάιβ ο Ουκρανός πρόεδρος επισκέφθηκε την Οδησσό και είδε από κοντά το αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών.

Εικόνες της βύθισης ρωσικού ρυμουλκού πλοίου με δυο αμερικανικής κατασκευής πυραύλους «Χαρπούν» κοντά στο Φιδονήσι της Μαύρης θάλασσας δημοσίευσαν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ενώ σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν εκ νέου να πολιορκήσουν το Χάρκοβο.

Την ίδια ώρα στη Λβιβ βρέθηκε ο αστέρας του Χόλιγουντ Μπεν Στίλερ. Ο γνωστός ηθοποιός, που είναι πρέσβης καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες επισκέφθηκε οικογένειες Ουκρανών κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

Μega.com