20 Απριλίου, 2024

Προειδοποίηση για μεγάλο σεισμό: Το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας και του Αιγαίου έχουν αρχίσει να σπάνε

Για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού μίλησε ο Ιάπωνας ειδικός σε θέματα σεισμών Yoshinori Moriwaki σε σεμινάριο στο Αφιόν Καραχισάρ της Τουρκίας. 

Μιλώντας σε σεμινάριο με τίτλο «Ζώντας με έναν σεισμό», ο Moriwaki τόνισε:  «Ένας μεγάλος σεισμός αναμένεται στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην περιοχή του Μαρμαρά. Το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας και το ρήγμα του Αιγαίου έχουν επίσης αρχίσει να “σπάνε”».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων πριν το σεμινάριο, ο Moriwaki δήλωσε πως η Τουρκία, όπως και η Ιαπωνία, είναι σεισμογενής χώρα. «Η Τουρκία είναι μια χώρα με σεισμούς όπως και η Ιαπωνία. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν σεισμό. Όλα τα ιδρύματα και οι άνθρωποι πρέπει να είναι έτοιμοι», επισήμανε.

«Το 60% των κτιρίων στην Τουρκία είναι παράνομα»
Σε άλλο σημείο ο Moriwaki ανέφερε: «Η Ιαπωνία έχει βιώσει πολύ μεγάλους σεισμούς. Ο λαός της Ιαπωνίας είναι πλήρως προετοιμασμένος επειδή τους βιώνει. Το 60% των κτιρίων στην Τουρκία είναι παράνομα».

Όταν του ζητήθηκε να πει την η εκτίμησή του για τον σεισμό της Κωνσταντινούπολης, ο Moriwaki προειδοποίησε: «Εάν υπάρξει σεισμός, είναι απαραίτητο να είμαστε έτοιμοι όπου κι αν γίνει. Δυστυχώς είναι απαραίτητο να επισκευαστεί το 50 % των παράνομων κτιρίων. Είναι απαραίτητο να το κάνουμε πιο γρήγορα».

 
Το «καμπανάκι» Moriwaki έρχεται λίγες ημέρες μετά την αντίστοιχη προειδοποίηση του τούρκου επιστήμονα Σερκάν Ιτσελί. 

madata.gr