7 Οκτωβρίου, 2022

Power Pass: Όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο επίδομα. Πώς θα μοιάζει και από τι θα καθοριστεί

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος είναι ο βασικός «βραχνάς» των οικογενειών και προσπαθεί να βρει τη λύση στη δύσκολη εξίσωση να πετύχει ταυτόχρονα: δίκαιη επιδότηση που θα ανακουφίζει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ταυτόχρονα να μειώσει την κατανάλωση αλλά και να μην εκτροχιαστούν τα δημοσιονομικά.

Μητσοτάκης: Σε εφαρμογή σχέδιο στήριξης λογαριασμών
 
Στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως: «Σε εθνικό επίπεδο θέτουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στήριξης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της εξουδετέρωσης της ρήτρας αναπροσαρμογής αλλά και της ανακύκλωσης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, θα υπάρξει παρέμβαση στη αντλία σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και ένα διευρυμένο επίδομα θέρμανσης».

Η δύσκολη εξίσωση τoυ νέου Power Pass

Ο τρόπος της επιχορήγησης στο ηλεκτρικό ρεύμα φαίνεται πως δεν θα μοιάζει ιδιαίτερα με το μοντέλο του Power Pass. Κι αυτό καθώς η κυβέρνηση πρέπει να λύσει το γρίφο.

Τα βασικό σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι να δώσει μια χαμηλότερη βασική επιδότηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα οποία θα εξασφαλίζουν έξτρα ποσό ανάλογα με κάποιον στόχο μείωσης της κατανάλωσης. Αν αυτό όμως είναι πιο απλό για τα νοικοκυριά δεν συμβαίνει το ίδιο και για τις επιχειρήσεις που οι ανάγκες τους σε ρεύμα είναι κατά κύριο λόγο ανελαστικές. Ακόμα το συγκεκριμένο μέτρο θα χρειαστεί το ιστορικό κατανάλωσης ρεύματος της παροχής, γεγονός που βάζει έξτρα βαθμό δυσκολίας στο εγχείρημα.

Ένα ακόμα σενάριο είναι η κλιμακούμενη ενίσχυση στους λογαριασμούς αντιστρόφως ανάλογα με την κατανάλωση. Όσο πιο χαμηλή θα είναι η κατανάλωση, τόσο υψηλότερη η επιδότηση.

Σκρέκας: Η ελληνική κοινωνία έχει αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης
«Εξετάζονται σχήματα οικονομικών κινήτρων που θα συνδυάζονται με τη μείωση κατανάλωσης στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ερωτώμενος σχετικά με την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος.

Ο ίδιος σημείωσε πως η ελληνική κοινωνία έχει αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης και έχει ήδη προχωρήσει σε μείωση κατά 22% της κατανάλωσης φυσικού αερίου τον Ιούλιο ενώ τον ίδιο μήνα η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 13%.

madata.gr