Την 1η Οκτωβρίου ξεκινούν τα ραντεβού με τον προσωπικό γιατρό και η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ είναι έτοιμη, με καταγεγραμμένες όλες τις λεπτομέρειες, προκειμένου το νέο σύστημα να αρχίσει να λειτουργεί εύρυθμα.
Ειδικότερα η νέα εγκύκλιος απευθύνεται στους προσωπικούς γιατρούς, που είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό, οι οποίοι πρέπει να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες. Ας δούμε κάποια βασικά σημεία της εγκυκλίου, που πρέπει να γνωρίζουμε.
Η εγκύκλιος για τα ραντεβού
Τα ραντεβού, λοιπόν, θα διαρκούν ένα τέταρτο (15 λεπτών) το κάθε ένα, με εξαίρεση το πρώτο, το οποίο θα έχει διάρκεια μισής ώρας (30 λεπτών), προκειμένου ο προσωπικός γιατρός να γνωριστεί με τον κάθε πολίτη, να μάθει τις ανάγκες του, να λάβει το ιατρικό ιστορικό του και στη συνέχεια να συμπληρώσει τον εκάστοτε ατομικό φάκελο υγείας.
Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν προσέλθει στο ραντεβού του, ο προσωπικός γιατρός έχει υποχρέωση να επικοινωνήσει μαζί του, για να συμπληρωθεί ο φάκελος υγείας του.
Κάθε προσωπικός γιατρός πρέπει να ορίσει το πρόγραμμα των ραντεβού του, σύμφωνα με τον αριθμό του εγγεγραμμένου πληθυσμού, που έχει τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Ο πρώτος προγραμματισμός για τα ραντεβού όλων των προσωπικών γιατρών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Ο προγραμματισμός των ραντεβού θα πρέπει να γίνεται στο τέλος του μήνα, για δύο μήνες, με βάση τον αριθμό των εγγεγραμμένων πολιτών.
Στο τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να γίνει έλεγχος για τυχόν μεταβολή στον αριθμό των εγγεγραμμένων του κάθε προσωπικού γιατρού. Στην περίπτωση που έχουν ανέλθει στους 1.700, ο προσωπικός γιατρός πρέπει να διαθέσει επιπλέον 10 ώρες για το Νοέμβριο και ο Δεκέμβριος πρέπει να προγραμματιστεί με βάση το νέο αριθμό.
Τα ραντεβού, τα οποία έχουν, ήδη, προγραμματιστεί με συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς, που, πλέον, εντάσσονται στο νέο θεσμό, παραμένουν ως έχουν.
Προχωρούν οι εγγραφές μέσω φαρμακείων
Στην όλη διαδικασία σημαντική είναι η συμβολή των φαρμακοποιών της χώρας, οι οποίοι «βάζουν πλάτη» και βοηθούν τους πολίτες να εγγραφούν στο νέο σύστημα.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, περισσότερες από 700.000 πολίτες έχουν εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό μέσω φαρμακείου, ως επί το πλείστον ηλικιωμένα άτομα.
«Τα φαρμακεία, με ξεκάθαρη βούληση να ανταποκριθούν με αμεσότητα και με ασφάλεια σε ανάγκες και στοχεύσεις της Πολιτείας και του ΕΟΔΥ, συνέβαλαν καθοριστικά στη διαχείριση της επιδημίας και διαχειρίζονται, ήδη, επιτυχώς μία σειρά από ηλεκτρονικές εφαρμογές, που υπηρετούν τη μετάβαση στην ψηφιακή διαχείριση και την αξιοποίηση των δεδομένων υγείας», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.
Πράγματι οι φαρμακοποιοί μετέχουν ενεργά στις εξής διαδικασίες, διευκολύνοντας τους πολίτες και τον σχεδιασμό της Πολιτείας:
• Στην πλατφόρμα καταχώρησης του ραντεβού εμβολιασμού για την COVID-19
• Στην καταχώρηση στο εθνικό μητρώο ασθενών COVID-19 του αποτελέσματος της διενεργούμενης στο φαρμακείο εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για τον κορωνοϊό
• Στην καταχώρηση στο εθνικό μητρώο εμβολιασμού του διενεργούμενου στο φαρμακείο αντιγριπικού εμβολιασμού
• Στη διαχείριση της πλατφόρμας διάθεσης των self-test στους δικαιούχους κατά τη διάρκεια της επιδημίας.
Όπως αναφέρουν οι φαρμακοποιοί: «Η Πολιτεία οφείλει, πλέον, στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην Υγεία μετά την επιδημία, να επιλύσει θεσμικά προβλήματα του κλάδου και να θεσμοθετήσει δράσεις και υπηρεσίες, που, ήδη, παρέχονται, προς όφελος των πολιτών και του συστήματος υγείας».
Συνολικά οι πολίτες, οι οποίοι εντάχθηκαν ως τώρα στο νέο σύστημα του προσωπικού γιατρού ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια.
Πηγή: mononews.gr
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Πρόγνωση του καιρού σήμερα Σάββατο
Ποιοι έχουν γιορτή σήμερα Σάββατο 9/11
Αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης (vid)