Η χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση) μπορεί να μην προκαλέσει εμφανή συμπτώματα ή μπορεί να προκαλέσει ζάλη και λιποθυμία. Μερικές φορές, μάλιστα, μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.
Οι αιτίες της χαμηλής αρτηριακής πίεσης ποικίλλουν από αφυδάτωση έως σοβαρές ιατρικές παθήσεις.
Χαμηλή πίεση: Συμπτώματα
θολή ή εξασθενημένη όραση
ζάλη ή ζαλάδα
λιποθυμία
κούραση
πρόβλημα συγκέντρωσης
ναυτία
Για μερικούς η χαμηλή πίεση μπορεί να είναι σημάδι μιας υποκείμενης πάθησης υγείας, ειδικά όταν πέφτει ξαφνικά ή εμφανίζεται με συμπτώματα.
Η χαμηλή πίεση είναι επικίνδυνη όταν επέρχεται ξαφνικά. Μια πτώση μόλις 20 mm Hg (π.χ. μια πτώση από 110 mm Hg σε 90 mm Hg στην συστολική πίεση) μπορεί να προκαλέσει ζάλη και λιποθυμία. Και πιο μεγάλες πτώσεις, όπως αυτές που προκαλούνται από ανεξέλεγκτη αιμορραγία, σοβαρές λοιμώξεις ή αλλεργικές αντιδράσεις, μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.
Η ακραία χαμηλή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση γνωστή ως σοκ. Τα συμπτώματα του σοκ περιλαμβάνουν:
σύγχυση, ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας
κρύο, νωπό δέρμα
εξασθένηση στο χρώμα του δέρματος (χλώμιασμα, ωχρότητα)
γρήγορη, ρηχή αναπνοή
αδύναμος και γρήγορος καρδιακός παλμός
Πότε πρέπει να δείτε γιατρό
Εάν έχετε συμπτώματα εξαιρετικά χαμηλής αρτηριακής πίεσης (υπόταση) ή σοκ, αναζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια.
Οι περισσότεροι γιατροί θεωρούν ότι η αρτηριακή πίεση είναι πολύ χαμηλή μόνο εάν προκαλεί συμπτώματα. Περιστασιακές μικρές ζαλάδες μπορεί να προκληθούν από πολλά πράγματα, όπως το να περνάτε πολύ χρόνο στον ήλιο. Είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό για να λάβετε μια σωστή διάγνωση.
Εάν έχετε σταθερά χαμηλές μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης αλλά νιώθετε καλά, ο γιατρός μπορεί απλώς να σας παρακολουθεί κατά τη διάρκεια των συνήθων εξετάσεων υγείας. Μπορεί να είναι χρήσιμο να κρατάτε αρχείο με τα συμπτώματά σας, πότε εμφανίζονται και τι κάνατε εκείνη τη στιγμή που σας έπεσε η πίεση.
Χαμηλή πίεση: Τι να φάω
Η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την αρτηριακή σας πίεση. Προσπαθήστε να καταναλώσετε:
Περισσότερα υγρά: Η αφυδάτωση μειώνει τον όγκο του αίματος, προκαλώντας πτώση της αρτηριακής πίεσης. Η καλή ενυδάτωση είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά την άσκηση.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12: Η έλλειψη Β12 μπορεί να οδηγήσει σε έναν συγκεκριμένο τύπο αναιμίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει χαμηλή πίεση και κόπωση. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε Β12 περιλαμβάνουν αυγά, εμπλουτισμένα δημητριακά, ζωικά κρέατα και μαγιά.
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ: Η έλλειψη φυλλικού οξέος μπορεί επίσης να συμβάλει στην αναιμία. Παραδείγματα πλούσιων σε φυλλικό οξύ τροφών περιλαμβάνουν τα σπαράγγια, τα φασόλια, τις φακές, τα εσπεριδοειδή, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι κ.α.), τα αυγά και το συκώτι.
Αλάτι: Τα αλμυρά τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν γρήγορα την αρτηριακή πίεση. Δοκιμάστε να φάτε σούπα αλατισμένα κράκερ, αλατισμένους ξηρούς καρπούς, τυρί cottage, τουρσί και ελιές.
Καφεΐνη: Ο καφές και το τσάι με καφεΐνη μπορεί να αυξήσουν προσωρινά την αρτηριακή πίεση διεγείροντας το καρδιαγγειακό σύστημα και ενισχύοντας τον καρδιακό σας ρυθμό.
ourlife.gr
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
ΑΑΔΕ: Αναρτήθηκαν τα Τέλη Κυκλοφορίας για το 2025 – Η προθεσμία πληρωμής τους
Αλέξης Κούγιας: Ο γιος του παρουσιάστηκε στην Αεροπορία- “Δεν είναι βουτυρόπαιδο αλλά ένα παιδί της διπλανής πόρτας”
Στην παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη η Έλενα Ράπτη