25 Απριλίου, 2024

Ποτάμι οργής στο Ιράν: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις. Συγκέντρωση και στην Αθήνα

Στο Ιράν, συνεχίζεται το κύμα διαδηλώσεων κατά του θεοκρατικού καθεστώτος, μετά τη δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί από την αστυνομία, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε δεκάδες.

Στις διαδηλώσεις οι γυναίκες πρωτοστατούν, κόβουν τα μαλλιά τους και καίνε τις μαντίλες δημόσια, έχοντας τη συμπαράσταση χιλιάδων ανδρών, κυρίως νεαρής ηλικίας. Η κυβέρνηση οργάνωσε αντισυγκεντρώσεις και απείλησε να βγάλει τον στρατό στους δρόμους, ενώ εξακολουθεί να μπλοκάρει τις πλατφόρμες επικοινωνίας. Επίσης θεωρεί ότι πρόκειται για «σατανικό σχέδιο των εχθρών της πατρίδας».

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις βίαιες διαδηλώσεις που γίνονται στο Ιράν εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα μετά τον θάνατο νεαρής γυναίκας ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών, μετέδωσε το Σάββατο 24/9 ιρανικό κρατικό μέσο ενημέρωσης.

Το θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο, και στο πλαίσιο αυτό σήμερα Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα διοργανώνεται συλλαλητήριο αλληλεγγύης στο Σύνταγμα.

madata.gr