19 Ιουλίου, 2024

Πως θα μάθω το παιδί να ντύνεται μόνο του;

Κάποιες από τις καθημερινές συνήθειες όπως το ντύσιμο που για τους ενήλικες είναι αυτονόητες διαδικασίες στα μικρά παιδιά φαντάζουν δύσκολες, γιατί απαιτούν κάποιες δεξιότητες. Πιο συγκεκριμένα δεν είναι καθόλου εύκολο για ένα παιδάκι να ισορροπήσει για να βάλει το παντελόνι του ή να συγχρονίσει τα χεράκια του για να βάλει το μπουφάν του.
Όταν το παιδί σας καταφέρει να ντύνεται μόνο του ήδη έχει κατακτήσει ένα μεγάλο βήμα προς την αυτονομία του.

Μήπως ήρθε η ώρα το παιδί σας να ντύνεται μόνο του; Η αλήθεια είναι πως από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά δείχνουν μια τάση αυτονομίας στο θέμα του ντυσίματος. Σε ηλικία μόλις 15 μηνών το παιδί δείχνει την επιθυμία να φοράει τα ρούχα του μόνο του καθώς ανταποκρίνεται στη διαδικασία του ντυσίματος,σηκώνοντας το πόδι του, ανεβάζοντας τα χεράκια πάνω για να περάσετε την μπλούζα του κ.ο.κ.

Ωστόσο το να ντύνεται μόνο του ένα μικρό παιδί είναι κάτι πολύ δύσκολο, γιατί ακόμα δεν μπορεί να ελέγχει πλήρως το σώμα του και να κάνει σύνθετες κινήσεις.
Τα περισσότερα παιδιά θέλουν και προσπαθούν συνειδητά από τα δύο τους χρόνια να ντύνονται μόνα τους, όμως τα περισσότερα πιτσιρίκια είναι έτοιμα γύρω στα τρία για τις πρώτες τους προσπάθειες.
Εάν θέλετε να μάθει το παιδί σας να ντύνεται μόνο του τότε κάντε μικρά καθημερινά μαθήματα και εξοικειώστε το παιδί σας με αυτήν τη διαδικασία.

-Φροντίστε από το προηγούμενο βράδυ σε συνεργασία με το παιδί σας να βγάλετε τα ρούχα που θα φορέσει την επόμενη ημέρα στο σχολείο.
-Βοηθήστε το να μάθει ποια ρούχα είναι για τις πιο κρύες μέρες και ποια τις πιο ζεστές. Μη σας ενδιαφέρει το παιδί σας να κάνει χρωματικούς συνδυασμούς που εσείς εγκρίνετε. Στα παιδιά συνήθως αρέσουν τα έντονα χρώματα.

-Τοποθετήστε τα ρούχα του με τη σειρά που πρέπει να τα φορέσει π.χ. μπλούζα, παντελόνι, κάλτσες, παπούτσια.
-Δώστε στο παιδί χρόνο και προσπαθήστε να μη χάνετε την υπομονή σας με τις αργές κινήσεις του.
-Όταν πρέπει να το βοηθήσετε, αντιμετωπίστε την όλη διαδικασία σαν παιχνίδι, ειδικά την ώρα που περνάτε τα ρούχα πάνω από το κεφάλι του.
– Ενθαρρύνετε το παιδί σας και ειδικά αν έχετε κοριτσάκι να ντύνει και να γδύνει μια κούκλα, κάνοντας έτσι την διαδικασία του ντυσίματος παιχνίδι, αλλά και μια καλή προπόνηση.

– Βοηθήστε το να καταλάβει ποιο πάει μπροστά και ποιο πίσω, είτε δείχνοντας του την ετικέτα, είτε εξηγώντας του ότι το σχέδιο θα πρέπει να είναι μπροστά.
-Αγοράζετε παντελόνια ή φούστες με λάστιχο στη μέση.
-Προτιμήστε φαρδιές μπλούζες με στάμπες, ώστε να ξεχωρίζει το μπροστά από το πίσω.

-Προτιμήστε κάλτσες που έχουν διαφορετικό χρώμα στη φτέρνα, για να μπορεί το παιδί να διακρίνει εύκολα οπτικά πώς να τις φορέσει.

-Προτιμήστε πανωφόρια και μπουφάν με μεγάλα κουμπιά που κουμπώνουν εύκολα ή με μεγάλο πλαστικό φερμουάρ.
-Μάθετε στο παιδί σας να κουμπώνει τα κουμπιά από κάτω προς τα πάνω.

-Μόλις ντυθεί, αφήστε το να μείνει ντυμένο ακόμα κι αν λερωθεί.

daddy-cool.gr