27 Ιουλίου, 2024

Πώς να επιβραδύνετε τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος σύμφωνα με τους ειδικούς

Υποθέτουμε ότι δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η επιβράδυνση του ρολογιού της βιολογικής γήρανσης είναι συχνά ένα καυτό θέμα. Από συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά έως προπονήσεις, οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να μάθουν πώς μπορούν να παρατείνουν το διάστημα της υγείας τους.

Αυτό μας έκανε να σκεφτούμε τη μακροζωία του δέρματος, μια ιδέα ομορφιάς για την οποία μιλάμε αρκετά. Ως βασική περίληψη, η μακροζωία του δέρματος προσεγγίζει την περιποίηση του δέρματος μέσω του φακού της αναγεννητικής έρευνας – παίρνοντας τα μαθήματα που συσσωρεύονται από τον χώρο μακροζωίας και εφαρμόζοντάς τα σε πρακτικές φροντίδας δέρματος.

Στην ιδανική περίπτωση, αυτές οι πρακτικές μπορούν να βελτιώσουν όχι μόνο τη διάρκεια ζωής και την υγεία του ατόμου, αλλά και τη διάρκεια του δέρματος.

Αρχίσαμε να ψάχνουμε ποια εργαλεία και θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης του δέρματος – επιβραδύνετε το ρολόι του δέρματος, αν θέλετε. Να τι βρήκαμε.

Συνένζυμο Q10
Οι περισσότεροι λάτρεις της φροντίδας του δέρματος γνωρίζουν τη σημασία των αντιοξειδωτικών για την υγεία του δέρματος. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, μειώνουν τη φλεγμονή και αποτρέπουν τις βλάβες – όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν το δέρμα οποιασδήποτε ηλικίας. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι ορισμένα αντιοξειδωτικά παρέχουν πρόσθετα οφέλη μακροζωίας.

Τέτοια είναι η περίπτωση του συνενζύμου Q10 (CoQ10). Το συνένζυμο αυτό είναι μια λιποδιαλυτή ένωση που παράγεται φυσικά από το σώμα και βρίσκεται στα περισσότερα κύτταρα σας, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του δέρματος. Έχει μερικές λειτουργίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του ως αντιοξειδωτικού. Αλλά το CoQ10 διακρίνεται στο γεγονός ότι όχι μόνο προστατεύει από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, αλλά προστατεύει επίσης από την υπεροξείδωση των λιπιδίων, μια διαδικασία με την οποία οι ελεύθερες ρίζες βλάπτουν τις κυτταρικές μεμβράνες.

Παρόλο που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, αυτή δεν είναι ίσως η πιο κρίσιμη λειτουργία του για τη μακροζωία του δέρματος. Στην πραγματικότητα, η άλλη λειτουργία του είναι ίσως ακόμη πιο κρίσιμη για το νεανικό, ακμάζον δέρμα.

Τα κύτταρα χρειάζονται το συνένζυμο για να παράγουν ενέργεια. Να πώς: Χρησιμοποιείται στα μιτοχόνδρια, ή στο «ηλεκτρικό κέντρο» του κυττάρου, όπου μεταφέρει ηλεκτρόνια κατά μήκος των μονοπατιών που παράγουν ενέργεια.

Η ενέργεια που παράγεται από αυτές τις οδούς χρησιμοποιείται στη συνέχεια για κανονικές κυτταρικές λειτουργίες.

Το CoQ10 μειώνεται με την ηλικία – η έρευνα σημειώνει ότι αυτό ξεκινά περίπου στην ηλικία των 20 ετών, αλλά στη συνέχεια αυξάνεται σημαντικά μετά τα 50. Και με αυτήν την απώλεια, η μιτοχονδριακή δραστηριότητα και ο σχηματισμός ενέργειας μειώνονται επίσης.

Εξαιτίας αυτής της απώλειας, τα κύτταρα γίνονται λιγότερο ικανά να κάνουν τα πράγματα που διατηρούν την ακμή του δέρματος –όπως η παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης, κερατίνης και πολλά άλλα– έτσι θα πέσει, θα φαίνεται θαμπό και θα εμφανίσει άλλα σημάδια γήρανσης. Ουσιαστικά: Ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται η γήρανση του δέρματος.

Έτσι, εάν θέλετε να αντιστρέψετε τη διαδικασία γήρανσης και να αναζωογονήσετε την κυτταρική ενέργεια, η αντιμετώπιση της απώλειας CoQ10 είναι ένα από τα καλύτερα σημεία για να ξεκινήσετε.

Γλουταθειόνη
Πρόσφατα, ρωτήσαμε τους ειδικούς ποιο ήταν το πιο πολύτιμο θρεπτικό συστατικό για τη φροντίδα του δέρματος που είχαμε στη διάθεσή μας. Η απάντησή τους μας ξάφνιασε: γλουταθειόνη.

Η γλουταθειόνη είναι ένα αντιοξειδωτικό που παράγουν τα κύτταρά μας για να καθαρίσουν την οξειδωτική βλάβη. Η οξειδωτική βλάβη στηρίζει όλη τη γήρανση. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της γήρανσης για τα οποία μιλάμε, στη ρίζα όλων είναι αυτή η διαδικασία: η σταδιακή συσσώρευση οξειδωτικού στρες που έχει πολλές εκτεταμένες συνέπειες.

Το οξειδωτικό στρες εκτοξεύεται με τις ελεύθερες ρίζες. Αλλά αυτή η αλυσιδωτή αντίδραση της ζημιάς πρέπει να ξεκινήσει από κάπου. Και στην πραγματικότητα, συχνά ξεκινά από το σώμα μας ως μέρος της φυσικής μεταβολικής διαδικασίας. Έτσι, για να βοηθήσει στην προστασία από αυτές τις ελεύθερες ρίζες, το σώμα παράγει επίσης γλουταθειόνη, η οποία είναι ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να καθαρίσει τα υπολείμματα από το οξειδωτικό στρες.

Ωστόσο, ακόμη και με αυτό το ενσωματωμένο ρυθμιστικό διάλυμα, το δέρμα μπορεί να κατακλυστεί από ελεύθερες ρίζες. Μερικές φορές υπάρχει τόσο μεγάλη ζημιά που τα δικά μας εγγενή συστήματα κατακλύζονται κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το δέρμα, επειδή είναι ένα όργανο που βομβαρδίζεται με πολύ οξειδωτικό στρες.

Ένα από τα συστήματα που υφίστανται μερικές από τις περισσότερες ζημιές είναι το δέρμα. Μεταξύ του υπεριώδους φωτός ή του μηχανικού στρες, υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβαίνουν στο δέρμα μας κάθε μέρα.

Ευτυχώς, ανακάμπτει πολύ γρήγορα, αλλά ακόμα και τότε, μερικές φορές μπορεί να υπάρξει τόση ζημιά που δεν μπορούμε να την επανορθώσουμε πλήρως.

Επομένως, η συμπλήρωση με επιπλέον γλουταθειόνη μπορεί να βοηθήσει. Η έρευνα δείχνει ότι η γλουταθειόνη μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των οξειδωτικών διεργασιών, καθώς και στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα.

Μια άλλη μελέτη υποδηλώνει ότι η γλουταθειόνη βοηθά στην «βελτιστοποίηση» της ανοσολογικής μας απόκρισης, βοηθώντας το σώμα να ανταποκριθεί αποτελεσματικά όταν χρειάζεται χωρίς να κλωτσήσει σε άχρηστη υπερένταση.

Και λόγω των αλληλεπιδράσεών της με το ανοσοποιητικό σύστημα, τα υγιή επίπεδα γλουταθειόνης συμβάλλουν στη συνολική ισορροπία ή ομοιόσταση του σώματος, υποστηρίζοντας ένα συνολικό περιβάλλον που είναι ευνοϊκό για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση της υγείας.

Τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP)
Το ATP είναι το ενεργειακό νόμισμα του σώματός σας που παράγεται από τα μιτοχόνδρια, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρεται σε όλο το σώμα, τροφοδοτώντας διάφορες μεταβολικές διεργασίες.

Τα κύτταρα του δέρματος απαιτούν μια συνεχή παροχή ATP για να τροφοδοτήσουν μια ποικιλία λειτουργιών, η πιο σημαντική από τις οποίες είναι η ίδια η αναγέννηση του δέρματος. Το δέρμα είναι αυτό που είναι γνωστό ως «όργανο υψηλής ανακύκλωσης». Αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα αναστρέφονται με ταχύτερο ρυθμό από άλλα όργανα του σώματος. Αυτό είναι λογικό, δεδομένου ότι το δέρμα είναι ένα φράγμα και εκτίθεται σε πολλούς εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες καθημερινά.

Στη νεαρή ηλικία, ο μεταβολισμός των κυττάρων του δέρματος είναι πολύ γρήγορος. Η έρευνα δείχνει ότι η επιδερμική ανανέωση λαμβάνει χώρα περίπου κάθε 20 ημέρες ​​για άτομα ηλικίας περίπου 20 ετών. Αλλά καθώς μεγαλώνουμε, αυτός ο χρόνος ανανέωσης τριπλασιάζεται, με την επιδερμική ανανέωση να διαρκεί έως και 60 ημέρες11 αργότερα στη ζωή.

Ωστόσο, το ATP εμπλέκεται σε πολλά περισσότερα από τον κύκλο εργασιών των κυττάρων του δέρματος. Για παράδειγμα, το ATP χρησιμοποιείται από τους ινοβλάστες για τη δημιουργία κολλαγόνου και ελαστίνης, των δομικών πρωτεϊνών του δέρματος που διατηρούν το χόριο σφριγηλό και εύκαμπτο.

Χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή πρωτεϊνών, λιπιδίων και άλλων μορίων που συνθέτουν τον φραγμό του δέρματος και διατηρούν την ενυδάτωση. Και το ATP παίζει ρόλο στην προστασία του δέρματος τροφοδοτώντας τόσο τη φλεγμονώδη όσο και την αντιοξειδωτική απόκριση.

Όταν η υγεία των μιτοχονδρίων εξασθενεί και η παραγωγή ενέργειας επιβραδύνεται, το σώμα μας δεν είναι σε θέση να παράγει τόσα από τα πράγματα που κρατούν το δέρμα μας ζωντανό, όπως το κολλαγόνο, η ελαστίνη και το υαλουρονικό οξύ.

Επίσης, δεν είναι τόσο ικανό να αυτοθεραπεύεται, να αναγεννά τον φραγμό του δέρματος ή να προστατεύεται από εξωτερικούς επιτιθέμενους.

Τέλος, σημαίνει επίσης πιο αργή ανανέωση των κυττάρων του δέρματος όπως με την ηλικία. Ουσιαστικά: Η εξάντληση της παραγωγής ATP και η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία είναι η ρίζα σχεδόν όλων των σημείων που συνδέουμε με τη γήρανση του δέρματος.

Πώς να βελτιώσετε την παραγωγή ATP:
Ορισμένες επωνυμίες φροντίδας δέρματος έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν συστατικά που ρυθμίζουν προς τα πάνω την παραγωγή ATP – ή μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε συσκευές μικρορεύματος. Οι συσκευές μικρορεύματος έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την παραγωγή ATP στους μυς, βελτιώνοντας έτσι τη συνολική υγεία του δέρματος.

Το συμπέρασμα

Ακριβώς όπως μπορείτε να επιβραδύνετε το βιολογικό σας ρολόι γήρανσης, μπορείτε να επιβραδύνετε το ρολόι του δέρματος σας. Χρειάζονται μόνο μερικά μαθήματα από τις επιστήμες μακροζωίας και την αναγεννητική ιατρική, όπως η χρήση CoQ10, γλουταθειόνης και ATP.

allyou.gr