19 Ιουλίου, 2024

Πώς η υγεία του εντέρου επηρεάζει το δέρμα σου

Εσείς γνωρίζατε ότι ένα υγιές έντερο μπορεί να είναι το μυστικό για λαμπερό δέρμα;

Σύμφωνα με το jenny.gr, ενώ η έρευνα είναι ακόμα νέα και πρέπει να συνεχιστεί, υπάρχουν κάποια επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν τη σύνδεση μεταξύ της υγείας του εντέρου και της υγείας του δέρματος, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο Συνέδριο και Έκθεση Τροφίμων και Διατροφής (FNCE).

Οι μελέτες για τη σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου και της υγείας του δέρματος είναι περιορισμένες και πολλές έχουν διεξαχθεί σε ποντίκια. Μια μελέτη του 2019 έδειξε ότι η διατροφή σε ποντίκια με «δίαιτα δυτικού τύπου» συνέβαλε στη φλεγμονή του δέρματος.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 διαπίστωσε ότι τα άτομα με ψωρίαση είχαν μια αλλαγμένη μικροχλωρίδα του εντέρου , γεγονός που οδήγησε πολλούς να συστήσουν ένα διατροφικό πρότυπο που να υποστηρίζει το μικροβίωμα του εντέρου ως τρόπο προώθησης της υγείας του δέρματος.

Ο ρόλος του μικροβιώματος του εντέρου στο δέρμα εξακολουθεί να εξελίσσεται, αν και είμαστε έτη φωτός μπροστά από αυτό που ήμασταν μόλις πριν από μια δεκαετία. Γνωρίζουμε ότι η δυσβίωση του εντέρου που προκαλείται από τη δυτική διατροφή πυροδοτεί τη συστηματική χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού που μπορεί να επιδεινώσει τις φλεγμονώδεις δερματικές διαταραχές.

Επίσης ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η ψωρίαση ή τα συμπτώματα του εκζέματος θα μπορούσαν να βελτιωθούν με τη χρήση προβιοτικών, των ζωντανών βακτηρίων που υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου.

Μια μικρή μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι τα ροφήματα γάλακτος που έχουν υποστεί ζύμωση και που είναι πλούσια σε προβιοτικά και πρεβιοτικά, τα θρεπτικά συστατικά που τροφοδοτούν τα μικρόβια στο έντερο, μπορεί να μειώσουν την ξηρότητα του δέρματος.

Το φαγητό είναι η καλύτερη επιλογή για λάβετε τα φιλικά προς το έντερο βακτήρια. Το γιαούρτι και το ξινολάχανο είναι πλούσια σε προβιοτικά, ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά όπως το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα μούρα, τα φασόλια και οι μπανάνες είναι καλές πηγές πρεβιοτικών.

Προσωπικά συνιστώ την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, επειδή τα μικρόβια του εντέρου μπορούν να μετατρέψουν τις ίνες σε λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που βοηθούν στην ενίσχυση τόσο της επένδυσης του εντέρου όσο και του δερματικού φραγμού.

Παρόλα αυτά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πώς η υγεία του εντέρου επηρεάζει άμεσα την υγεία του δέρματος. Από όσα όμως γνωρίζουμε μέχρι τώρα μια διατροφή πλούσια σε προβιοτικά, πρεβιοτικά και φυτικές ίνες μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για τη διατήρηση της υγείας του δέρματός σας.

madata.gr