28 Μαρτίου, 2024

Πώς απαντά η Αθήνα για τον βαλλιστικό πύραυλο της Τουρκίας: Είμαστε εδώ και περιμένουμε, δεν πάμε πουθενά

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απέναντι στις ευθείες απειλές της Άγκυρας, όπως ανέφερε στο OPEN ανώτατη στρατιωτική πηγή.

Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος του σταθμού Γεωργία Γαραντζιώτη, ανώτατη στρατιωτική πηγή σημειώνει μετά τις δηλώσεις Καλίν και Ακάρ ότι «είμαστε εδώ και περιμένουμε, εμείς δεν έχουμε να πάμε πουθενά, είμαστε παντού και πάντα, και νύχτα και μεσημέρι και απόγευμα και όποτε χρειαστεί».

Η Αθήνα είναι απόλυτα αποφασισμένη να αντιμετωπίσει κάθε σενάριο τουρκικής κλιμάκωσης. Το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με όλα τα στρατιωτικά επιτελεία έχουν καταρτίσει σχέδια για ενδεχόμενη προσπάθεια των Τούρκων να δημιουργήσουν τετελεσμένα σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο και κινείται στο τρίπτυχο:

  • ψυχραιμία απέναντι στις προκλήσεις
  • συνεχείς ασκήσεις με συμμάχους (έχει ήδη προγραμματιστεί ήδη σειρά ασκήσεων σε εθνικό και συμμαχικό επίπεδο
  • μεγάλη επιχειρησιακή ετοιμότητα για να αντιμετωπιστούν όλα τα σενάρια
     

Παράλληλα οι Αθήνα υπογραμμίζει ότι οι σύμμαχοι είναι στο πλευρό της απέναντι στην κλιμακούμενη επιθετικότητα της Άγκυρας. Άλλωστε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε από τη Θάσο την Τρίτη την σημαντικότητα της παρουσίας του Αμερικανού πρέσβη Τζωρτζ Τσούνη στο νησί.

«Έχουν προσθέσει ακόμα και τη Θάσο στη λίστα των διεκδικήσεων τους, η παρουσία εδώ του πρέσβη των ΗΠΑ κι επομένως του επίσημου εκπροσώπου των συμμάχων μας, της αμερικανικής κυβέρνησης, νομίζω στέλνει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα που καλό είναι όλοι να το λάβουν καλά υπόψιν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ.

Τι απαντά το ΓΕΕΘΑ για τον τουρκικό βαλλιστικό πύραυλο
 

Για το θέμα του τουρκικού βαλλιστικού πυραύλου, του οποίου η εμβέλεια φαίνεται να καλύπτει όλη την Ελλάδα κάτι που άλλωστε τονίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Τα τουρκικά μέσα υπογραμμίζουν ότι δεν έχει καμία διαφορά αν αυτός ο πύραυλος εκτοξευθεί από τα τουρκικά παράλια είτε από τη μέση της Τουρκίας, διότι η εμβέλειά του είναι τέτοια (562 χιλιόμετρα), που καλύπτει κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας.

Ελληνικές στρατιωτικές πηγές σημειώνουν πως προς το παρόν δεν υπάρχει ανησυχία για τον βαλλιστικό αυτόν πύραυλο που κατασκευάζεται στην Τουρκία καθώς χρειάζεται ακόμα πολλές δοκιμές για να βρεθεί η Άγκυρα σε θέση να τον χρησιμοποιήσει και κάνουν λόγο για «ψυχολογικό πόλεμο» ή αλλιώς μια «επίδειξη στρατιωτικής δύναμης. Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές δυνάμεις παρακολουθούν το στρατιωτικό εξοπλιστικό πρόγραμμά και την ανάπτυξη του συγκεκριμένου πυραύλου.

Θριαμβολογούν τα τουρκικά ΜΜ

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στο OPEΝ η ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, η εκτόξευση του τουρκικού βαλλιστικού πυραύλου ήταν μία προγραμματισμένη δοκιμή, ενώ μέχρι να αναφέρει την είδηση το Bloomberg και εκείνη να αναπαραχθεί από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης δεν είχε αναφερθεί τίποτα για την δοκιμή στον τουρκικό Τύπο.

Μετά την ελληνική αντίδραση, ξεκίνησε μία αναπαραγωγή της είδησης στα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σήμερα ο βαλλιστικός πύραυλος αποτελεί θέμα σε δύο πρωτοσέλιδα τουρκικών εφημερίδων.

Η Τουρκιγέ αναφέρει σήμερα στο πρωτοσέλιδό της ότι ο πύραυλος χτυπά σε 561 χιλιόμετρα και σε 458 δευτερόλεπτα και αναφέρει ότι ολόκληρη η Ελλάδα είναι πλέον στο τουρκικό πεδίο βολής και πως υπάρχει μεγάλη υπερηφάνεια στην Τουρκιά για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Την ίδια στιγμή η Ακσαμ  σημειώνει ότι «τον έριξαν στη Ριζούντα, χτύπησε στην Σινώπη».

madata.gr