19 Μαρτίου, 2024

Πονόλαιμος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε χωρίς φάρμακα

Ο πονόλαιμος είναι ένα σύμπτωμα κρυολογήματος, γρίπης ή κάποιας λοίμωξης από ιό, το οποίο είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσετε κατά τους χειμερινούς μήνες. Συνήθως διαρκεί μερικές μέρες, αλλά μπορεί να σας ταλαιπωρεί αρκετά. 

Έτσι, αν ο πονόλαιμος σας ταλαιπωρεί και θέλετε να απαλλαγείτε όσο το δυνατόν ταχύτερα χωρίς να καταφύγετε σε φάρμακα, ανακαλύψτε παρακάτω τρόπους ανακούφισης, χρησιμοποιώντας υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι.

1. Κάντε γαργάρες με αλατόνερο

Αν και το αλατόνερο δεν θα σας προσφέρει άμεση ανακούφιση, εξακολουθεί ωστόσο να αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπεία για την καταπολέμηση των βακτηρίων, ενώ ανακουφίζει και τον πόνο. Ο τρόπος είναι απλός: Ανακατέψτε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ζεστό νερό και κάντε γαργάρες.

2. Το μέλι μπορεί να μαλακώσει έναν ξηρό λαιμό

Το μέλι είναι μια από τις καλύτερες θεραπείες για τον πονόλαιμο, λόγω των φυσικών αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων του, που του επιτρέπουν να λειτουργεί ως μέσο επούλωσης πληγών, προσφέροντας άμεση ανακούφιση από τον πόνο, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή. Το μέλι είναι επίσης ικανό να εξουδετερώσει τα βακτήρια και να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων.

Εάν, εκτός από πονόλαιμο, αντιμετωπίζετε και έντονο βήχα, το μέλι μπορεί να τον καταστείλει. Ανακατέψτε δύο κουταλιές της σούπας μέλι με ένα ζεστό ποτήρι νερό ή τσάι και ανακατέψτε το καλά. Πιείτε αρκετές φορές την ημέρα, για καλύτερα αποτελέσματα.

3. Το λεμόνι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Παρόμοια δράση με το αλατόνερο και το μέλι έχει το λεμόνι. Τα λεμόνια είναι εξαιρετικά για τον πονόλαιμο επειδή συμβάλλουν στη διάσπαση της βλέννας και προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο. Επιπλέον, είναι μια τροφή πλούσια σε βιταμίνη C, που βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ώστε να καταπολεμήσει αποτελεσματικότερα τη φλεγμονή. Αναμείξτε ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και πιείτε το για γρήγορη ανακούφιση.

4. Ροφήματα που καταπραΰνουν τα συμπτώματα 

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά βότανα που μπορείτε να δοκιμάσετε για γρήγορη ανακούφιση από τον πονόλαιμο. Το ρόφημα από γαρύφαλλο και το πράσινο τσάι περιέχουν αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες για την καταπολέμηση των λοιμώξεων και παρέχουν ανακούφιση. Το χαμομήλι και το ρόφημα μέντας είναι εξαιρετικές επιλογές για την ανακούφιση του πόνου και τη μείωση της φλεγμονής. Το χαμομήλι μπορεί επίσης να μαλακώσει το λαιμό, βοηθώντας και τις ταλαιπωρημένες φωνητικές σας χορδές. Επιπλέον, το τσάι μέντας μπορεί να προκαλέσει ένα φυσικό μούδιασμα στο λαιμό, καταπραΰνοντας τον πόνο.

5. Η χρήση υγραντήρα θα βοηθήσει

Εάν έχετε παρατηρήσει ότι υποφέρετε συχνά από πονόλαιμο, τότε ίσως είναι καιρός να επενδύσετε σε έναν υγραντήρα. Ο ξηρός αέρας, ειδικά τις κρύες μέρες του χειμώνα, μπορεί να είναι ο λόγος που αντιμετωπίζετε τακτικά πονόλαιμο. Ένας υγραντήρας θα διατηρήσει την απαραίτητη υγρασία στο χώρο και θα σας γλιτώσει από τον πονόλαιμο.

Τι πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγετε όταν έχετε πονόλαιμο

Όπως ακριβώς υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα του πονόλαιμου, έτσι υπάρχουν και άλλα που πρέπει να αποφύγετε ώστε να μην επιδεινώσετε την κατάσταση. Το σημαντικότερο απ’ όλα, επισημαίνει η Δρ Charlotte Smith, παθολόγος στο Τμήμα Επειγόντων του Νοσοκομείου Penn Medicine του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, είναι η σωστή επιλογή τροφών που θα καταναλώσετε για όσο διαρκεί ο πονόλαιμος. «Συνιστώ να αποφεύγετε οποιαδήποτε τροφή είναι δύσκολη στην κατάποση. Προτιμήστε σούπες και μαλακά φαγητά μέχρι να υποχωρήσει ο πονόλαιμος», τονίζει η γιατρός.

πηγή: ygeiamou.gr