19 Σεπτεμβρίου, 2024

«Πονοκέφαλος» για τους κτηνοτρόφους εξακολουθούν να αποτελούν τα κρούσματα πανώλης

«Πονοκέφαλος» για τους κτηνοτρόφους εξακολουθούν να αποτελούν τα κρούσματα πανώλης που έχουν εντοπιστεί σε αιγοπρόβατα, με φάρμες να κλείνουν και έκτακτα μέτρα να επιβάλλονται σε κτηνοτροφικές μονάδες.
«Η πανώλη για εμάς είναι μια καταστροφική ζωονόσος. Από ό,τι ξέρουμε ήρθε από τη Ρουμανία σε εισαγωγή. Ευτυχώς έχουν απαγορέψει τη μεταφορά των ζώων από τις 31/07», λέει, μιλώντας στο MEGA, η Μάγδα Κοντογιάννη, γραμματέας κτηνοτροφικού συλλόγου Αττικής «Αγ. Γεώργιος».

«Η ζημιά έχει γίνει. Εμείς τηρούμε όλα τα μέτρα των κτηνιατρικών οδηγιών που μας δόθηκαν και ραντίζουμε τους στάβλους, προσέχουμε να μη βάζουμε ζώα μέσα (…) και ευχόμαστε όλα να τελειώσουν πολύ σύντομα».

«Οι οδηγίες της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εκρίζωση της ζωονόσου. Το να κάνουμε εμβολιασμούς πάει να πει ότι θα διατηρήσουμε μια ασθένεια γύρω τριγύρω. Εμείς θέλουμε να μην υπάρξει ποτέ ξανά και έτσι προτιμούν αυτήν την οδηγία, δηλαδή την άμεση σφαγή», τονίζει.

«Έχουμε πανώλη ‘νομοθετική’. Ανέκαθεν εδώ και χρόνια οι νομοθεσίες περί των σταβλικών εγκαταστάσεων μπορεί να αλλάζουν αλλά το περιεχόμενό τους είναι το ίδιο. Δεν υπάρχουν σταθερές χρήσεις γης, δεν υποχρεώνουν τους δήμους και τις Περιφέρειες να έχουν σταθερές χρήσεις γης για παραγωγή τροφής. Όλα αυτά οδήγησαν σε απελπισία τους κτηνοτρόφους να φεύγουν ταπεινωμένοι από το επάγγελμα. Είμαστε ένα από τα λίγα επαγγέλματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που υφιστάμεθα ρατσισμό».

«Αν δεν υπάρχει αυτάρκεια, αν δεν υπάρχουν χώροι παραγωγής τροφής, θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα», καταλήγει