1 Δεκεμβρίου, 2022

Πολυτεχνείο: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας – Άνοιξαν οι δρόμοι

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας για την 49η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η κεφαλή της μαζικής πορείας έφτασε έξω από την αμερικανική πρεσβεία, στην Β. Σοφίας λίγο μετά τις 19:15, ενώ νωρίτερα είχε περάσει από την πρεσβεία των ΗΠΑ το μπλοκ με το πανό του ΣΦΕΑ.

Τα μπλοκ με τους διαδηλωτές πέρασαν μπροστά από την πρεσβεία ειρηνικά, χωρίς να σημειωθούν εντάσεις και επεισόδια. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών συμμετείχαν στην κινητοποίηση, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Στο σημείο βρίσκονταν παραταγμένες ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και κλούβες της ΕΛ.ΑΣ.

Πάνω από την πορεία -καθ’ όλη τη διάρκεια- πετούσαν συνεχώς ελικόπτερο της αστυνομίας, όπως και drones, που έδιναν εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Μετά την ολοκλήρωση της πορείας, περίπου στις 20:00, άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό στον Ευαγγελισμό, το Μέγαρο Μουσικής και το Σύνταγμα.

Επίσης, κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια του Τραμ σε ολόκληρη τη Γραμμή 6 «Σύνταγμα-Πικροδάφνη» με τερματικό σταθμό το «Σύνταγμα», σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ .

Η κυκλοφορία στους δρόμους της Αθήνας διεξάγεται κανονικά πλέον, σύμφωνα με την Τροχαία.

H μαζική πορεία για τα 49 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στο κέντρο της Αθήνας, ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης.

Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ 25, κόμματα κι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνθηκαν προς την αμερικανική πρεσβεία.

Του συλλαλητηρίου προπορευόταν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό».

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και με πορεία μετέβησαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης.

Μολότοφ στην Κλαυθμώνος
Πριν ξεκινήσει η πορεία, επίθεση με δύο βόμβες μολότοφ πραγματοποίησαν άγνωστοι στην οδό Παπαρηγοπούλου, στην πίσω πλευρά της πλατείας Κλαυθμώνος, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη μία εκ των προσυγκεντρώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες είχαν ως στόχο τους μία κλούβα της ΕΛ.ΑΣ. που βρισκόταν για προληπτικούς λόγους στο σημείο.

Οι αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί κατέληξαν στο οδόστρωμα, χωρίς να προξενήσουν ζημιές ή τραυματισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί σε όλη την Αθήνα έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής σε 19 προσαγωγές.

madata.gr