28 Μαρτίου, 2024

Πολυτεχνείο: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 49 χρόνων

49 χρόνια συμπληρώνονται αύριο από τη μεγάλη εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, κατά της χούντας των συνταγματαρχών.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν και σήμερα με τον κόσμο να αποτίει φόρο τιμής στους νεκρούς και να αφήνει ένα λουλούδι στην πόρτα που έλιωσε το τανκ.

Κόκκινα γαρύφαλλα και ολάνθιστα στεφάνια πλημμυρίζουν το μνημείο του Πολυτεχνείου.

Για τους ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα τη νύχτα της εξέγερσης, ο χρόνος δεν έχει περάσει και πηγαίνουν με τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους για να τιμήσουν τον αγώνα για τη δημοκρατία.

Στεφάνια και λουλούδια κατέθεσαν το πρωί στο μνημείο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.

«Το μήνυμα της εξέγερσης του Νοέμβρη πιο επίκαιρο από ποτέ», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η αλληλεγγύη και η αυταπάρνηση των φοιτητών, η δίψα τους για Ελευθερία και Δημοκρατία, εμπνέει όσους θέλουν έναν διαφορετικό κόσμο», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Δρακόντεια μέτρα

Από χθες μέχρι και την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου τα μέτρα αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας είναι ιδιαίτερα αυστηρά.

Περίπου 6.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός ενώ έχουν τεθεί σε εφαρμογή κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για να διευκολύνουν τις εκδηλώσεις εορτασμού που θα κορυφωθούν αύριο με την καθιερωμένη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.

Διμοιρίες των ΜΑΤ θα υπάρχουν έξω από το Πολυτεχνείο, ενώ σε αστυνομικό κλοιό θα βρίσκεται η πλατεία των Εξαρχείων.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη θα υπάρχει στα Χαυτεία και το Σύνταγμα, ενώ κλούβες των ΜΑΤ θα είναι παρατεταγμένες στην Αμερικανική πρεσβεία.

Θα γίνει χρήση drones, ελικόπτερα και «Αύρες» από την αστυνομία.

Συγκεκριμένα, οι «ΑΥΡΕΣ» της αστυνομίας θα βρίσκονται σε 3η Σεπτεμβρίου, Λ.Αμαλίας, Λ. Αλεξάνδρας, ενώ σε περιφρούρηση θα βρίσκονται ΑΣΟΕΕ, Πάντειος και Πολυτεχνειούπολη.

Πηγή: MEGA TV