19 Απριλίου, 2024

Πολυτεχνείο 2023: Με λουλούδια και ζωγραφιές τιμά ο κόσμος την 50η επέτειο της εξέγερσης

Ημέρα μνήμης και τιμής στα θύματα του Πολυτεχνείου η σημερινή και σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μνήμης και τιμής. 

Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες πολίτες προσέρχονται στον χώρο του Πολυτεχνείου στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη των ανθρώπων που αντιστάθηκαν και πολέμησαν για τη Δημοκρατία.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, ακόμη και μικρά παιδιά μπαίνουν στο προαύλιο του εκπαιδευτικού ιδρύματος, εκεί όπου πριν από μισό αιώνα χιλιάδες φοιτητές και πολίτες έζησαν την εξέγερση.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία

Όλοι αφήνουν από ένα γαρύφαλλο πάνω στην πόρτα του ιδρύματος, η οποία βρίσκεται ξαπλωμένη στο προαύλιο. Είναι η πόρτα που γκρέμισε το τανκ, προκειμένου οι δυνάμεις ασφαλείας να μπουν στο πανεπιστημιακό ίδρυμα για να συλλάβουν τους διαδηλωτές.

Κάποια παιδιά αφήνουν στο μνημείο και ζωγραφιές για την ελευθερία και την ειρήνη. «Το Πολυτεχνείο ζει. Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», γράφουν, μεταξύ άλλων, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στη μάχη της μνήμης ενάντια στη λήθη.

Επίσης, φοιτητικές παρατάξεις βρίσκονται από νωρίς στο Πολυτεχνείο. Οι πύλες του ιδρύματος άνοιξαν στις 9:00 και θα κλείσουν στις 13:00, για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση μνήμης στις 14:00 και να ακολουθήσει η καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται σε διακριτική απόσταση, ενώ οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας αναμένεται σταδιακά να κλείσουν.