19 Μαρτίου, 2024

Πολωνία: Η πρόταση Κομισιόν για πλαφόν στην τιμή του αερίου είναι ένα «αστείο»

 «Αστείο» χαρακτήρισε η πολωνή υπουργός αρμόδια για το κλίμα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου, η οποία χαρακτηρίσθηκε εξάλλου «μη ικανοποιητική» από τη βελγίδα υπουργό Ενέργειας.

Οι επικρίσεις είναι αποτέλεσμα της διαφωνίας ανάμεσα στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ αναφορικά με την πρόταση της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στις μελλοντικές τιμές του αερίου στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Η πρόταση για το πλαφόν στο αέριο είναι κλειδί, όμως αυτό που προέκυψε προχθές είναι ένα αστείο. Παρουσιάσθηκε την τελευταία στιγμή και αποκλίνει απ’ αυτό που είχε προταθεί προηγουμένως και (το πλαφόν) δεν είναι αποδεκτό, καθώς είναι υψηλότερο από τις τρέχουσες τιμές στην αγορά», δήλωσε στις Βρυξέλλες η πολωνή υπουργός αρμόδια για το κλίμα Άννα Μόσκβα.

Δεκαπέντε χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους η Πολωνία, η Ιταλία και η Ελλάδα, θέλουν την επιβολή ενός πλαφόν, ενώ ένα στρατόπεδο με επικεφαλής τη Γερμανία υποστηρίζει πως το πλαφόν αυτό θα εμποδίσει τις προμήθειες αερίου.

«Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να υποστηρίξει αυτή την πρόταση· δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε καν την αρχή για μια συζήτηση», πρόσθεσε η Μόσκβα.

Η βελγίδα υπουργός Ενέργειας Τίνε φαν ντερ Στρέτεν, από την πλευρά της, δήλωσε σήμερα, πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, πως η πρόταση της Κομισιόν «δεν είναι ικανοποιητική».

«Το κείμενο που βρίσκεται στο τραπέζι δεν είναι ικανοποιητικό (…) δεν λέει ξεκάθαρα αν θα έχει αντίκτυπο στις τιμές», δήλωσε η φαν ντερ Στρέτεν στους δημοσιογράφους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ