22 Φεβρουαρίου, 2024

Πόλεμος στο Ισραήλ: Απελευθερώθηκαν και άλλοι όμηροι – Παραλίγο να τιναχτεί στον αέρα η συμφωνία εκεχειρίας

Μια δεύτερη ομάδα Iσραηλινών ομήρων απελευθερώθηκε από τη Χαμάς το Σάββατο (25/11), ύστερα από πολύωρη καθυστέρηση που είχε φτάσει στο κόκκινο την αγωνία των συγγενών τους. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι 13 Ισραηλινοί απελευθερώθηκαν στη Γάζα και σε αντάλλαγμα ακόμα 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη. Η Χαμάς απελευθέρωσε, επίσης, τέσσερις Ταϊλανδούς ομήρους.

 Οι πρώτες απελευθερώσεις πραγματοποιήθηκαν ομαλά την Παρασκευή (24/11), στο πλαίσιο μιας προσωρινής τετραήμερης συμφωνίας εκεχειρίας που συνήφθη με τη μεσολάβηση του Κατάρ. Επείγουσες συνομιλίες έσωσαν την κατάσταση το Σάββατο (25/11), όπως μετέδωσε το BBC.

 

Η πολύωρη καθυστέρηση απελευθέρωσης ομήρων
Αναλυτικά, οι Ισραηλινοί όμηροι αναμενόταν να παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό, στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου (25/11). Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, δηλαδή οι Ταξιαρχίες Κασάμ, δήλωσε ότι υπήρχαν ζητήματα σχετικά με την παράδοση βοήθειας στη βόρεια Γάζα και τα κριτήρια επιλογής των Παλαιστινίων κρατουμένων που ανταλλάσσονται με αιχμαλώτους που κρατούνται από τη Χαμάς. Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι παραβίασε τους όρους της συμφωνίας.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε ότι συνολικά 340 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια είχαν μπει στη Γάζα από την Παρασκευή (24/11), αλλά μόνο 65 είχαν φτάσει στη βόρεια Γάζα, κάτι που – όπως είπε – ήταν λιγότερα από τα μισά από αυτά που συμπεριελάμβανε η συμφωνία με το Ισραήλ. Από την πλευρά του, το Ισραήλ χαρακτηρίζει το βόρειο τμήμα ως εμπόλεμη ζώνη και λέει ότι ο ΟΗΕ είναι υπεύθυνος για την παράδοση της βοήθειας.

Αργότερα, ένας ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες, επιβεβαίωσε τη δήλωση του Κατάρ ότι η διαφορά είχε επιλυθεί. Μάλιστα, η Χαμάς εξέφρασε «την εκτίμησή της προς την Αίγυπτο και το Κατάρ για τη διασφάλιση της συνέχισης της προσωρινής εκεχειρίας με το Ισραήλ».

Ποια είναι η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Με βάση με τη συμφωνία, 50 Ισραηλινοί όμηροι – γυναίκες και παιδιά – θα απελευθερωθούν από τη Χαμάς σε τέσσερις ημέρες. Αντίστοιχα, θα αποφυλακιστούν και 150 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Η ισραηλινή κυβέρνηση λέει ότι η εκεχειρία θα μπορούσε να παραταθεί εάν απελευθερώνονται τουλάχιστον 10 Ισραηλινοί καθημερινά αλλά έχει, επίσης, ορκιστεί να εξοντώσει τη Χαμάς και επιμένει ότι η συμφωνία είναι μόνο προσωρινή.

Η Χαμάς απήγαγε περίπου 240 άτομα όταν επιτέθηκε στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και σκότωσε 1.200 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι, λέει το Ισραήλ. Επισημαίνεται ότι η ισλαμιστική ομάδα, που υποστηρίζεται από το Ιράν, χαρακτηρίζεται ως «τρομοκρατική» από το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Σε αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ βομβάρδισε ανελέητα τη Γάζα, καταστρέφοντας τις υποδομές της. Η Χαμάς λέει ότι σχεδόν 15.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά. Χρειάζονται επειγόντως μεγάλες ποσότητες βοήθειας – κυρίως τρόφιμα, νερό και κιτ υγιεινής.

madata.gr