28 Μαρτίου, 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ΠΟΥ ετοιμάζεται για πιθανές ρωσικές χημικές επιθέσεις

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη δήλωσε σήμερα ότι ο οργανισμός ετοιμάζεται για πιθανές «χημικές επιθέσεις» στην Ουκρανία.

Δεδομένων των αβεβαιοτήτων της σημερινής κατάστασης, δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι ο πόλεμος δεν θα γίνει χειρότερος, δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, σε ανακοίνωση που εστάλη σε δημοσιογράφους από την Λβιβ της Ουκρανίας.

«Ο ΠΟΥ εξετάζει όλα τα σενάρια και εκπονεί σχέδια έκτακτης ανάγκης για διαφορετικές καταστάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους ανθρώπους της Ουκρανίας, από τη συνεχή αντιμετώπιση μαζικών απωλειών, έως χημικές επιθέσεις», δήλωσε, χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Αξιωματούχοι της Δύσης έχουν κατ’ επανάληψη εκφράσει φόβους ότι η Ρωσία ίσως χρησιμοποιήσει χημικά και βιολογικά όλα στην Ουκρανία, με τον κίνδυνο επακόλουθων συνεπειών πέρα από τη χώρα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει κατηγορήσει το Κίεβο, χωρίς να παράσχει στοιχεία, ότι σχεδιάζει χημική επίθεση σε βάρος των ίδιων του των πολιτών προκειμένου να κατηγορήσει τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα στην εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Στην ίδια ομιλία, που καθυστέρησε επειδή ήχησαν οι σειρήνες για πιθανή αεροπορική επίθεση στη Λβιβ, ο Κλούγκε δήλωσε ότι ο ΠΟΥ συντονίζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαλογή ασθενών που φθάνουν από την Ουκρανία και για τη ρύθμιση της μεταφοράς τους για θεραπεία εντός της Ευρώπης.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο ΠΟΥ είχε ήδη διανείμει πάνω από 185 τόνους ιατρικών προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων υλικών για την αντιμετώπιση τραυμάτων, σε όλη την Ουκρανία και ότι επιπλέον 125 τόνοι είναι σε διαδικασία αποστολής.

Σύμφωνα με βάση δεδομένων του ΠΟΥ, πάνω από 91 επιθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε ουκρανικές υποδομές υγείας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 73 άνθρωποι από τότε που ξεκίνησε η εισβολή, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτές.

madata.gr