19 Μαρτίου, 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκατομμύρια Ουκρανοί βυθισμένοι στο σκοτάδι – «Μάχη» να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση

H Ουκρανία προσπαθούσε σήμερα να αποκαταστήσει τις ζημιές που έχουν υποστεί οι ενεργειακές της υποδομές λόγω των μαζικών ρωσικών βομβαρδισμών και να επαναφέρει την ηλεκτροδότηση σε εκατομμύρια Ουκρανούς που παραμένουν χωρίς φως και θέρμανση την ώρα που ο χειμώνας ξεκινά.

Το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης και εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν έκτακτες διακοπές στην ηλεκτροδότηση τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι η νέα στρατηγική της Μόσχας να βυθίσει τη χώρα του στο σκοτάδι, δεν θα μειώσει την αποφασιστικότητά της.

«Είναι ένας πόλεμος ισχύος, αντοχής, στόχος είναι να φανεί ποιος είναι πιο δυνατός», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στους Financial Times που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιδρομές αυτής της εβδομάδας δημιούργησαν στην Ουκρανία μια κατάσταση που όμοιά της δεν έχει υπάρξει τα τελευταία 80 ή 90 χρόνια: «μια χώρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο όπου δεν υπήρχε καθόλου φως».

Στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα ο Ζελένσκι επεισήμανε στους συμπολίτες του: «μαζί αντέξαμε εννέα μήνες πολέμου και η Ρωσία δεν έχει βρει τρόπο να μας λυγίσει και δεν θα βρει».

Περίπου 15 επαρχίες αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.

«Η κατάσταση με την ηλεκτροδότηση παραμένει δύσκολη σχεδόν σε όλες τις επαρχίες», παραδέχθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος, αλλά πρόσθεσε: «ωστόσο σταδιακά απομακρυνόμαστε από τις διακοπές και κάθε ώρα αποκαθιστούμε την ηλεκτροδότηση σε νέους καταναλωτές».

Όπως έδειξαν δορυφορικές εικόνες της NASA, τη νύκτα από το διάστημα η Ουκρανία φαίνεται ένα μαύρο κομμάτι στη Γη.

Στην πρωτεύουσα Κίεβο, όπου ζουν τρία εκατομμύρια άνθρωποι, το 60% των κατοίκων είναι χωρίς ηλεκτροδότηση την ώρα που η θερμοκρασία έχει πέσει πολύ κάτω από το μηδέν, δήλωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο.

«Γνωρίζουμε ότι τέτοιες πυραυλικές επιθέσεις ενδέχεται να σημειωθούν ξανά. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε εξέλιξη», πρόσθεσε.

Οι αρχές του Κιέβου έχουν δημιουργήσει «αήττητα κέντρα», όπου οι κάτοικοι μπορούν να φορτίσουν τα κινητά τους, να ζεσταθούν και να πιουν ένα ζεστό.

«Είναι η δεύτερη ημέρα που είμαστε χωρίς ηλεκτρικό και φαγητό. Περισσότερα από 60 παιδιά περιμένουν φαγητό και δεν μπορούμε να τους ετοιμάσουμε τίποτα, αν δεν αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση», δήλωσε μία γυναίκα που έχει πάει σε ένα από αυτά τα κέντρα.

Τρεις πυρηνικοί σταθμοί, που ελέγχονται από την Ουκρανία, επανασυνδέθηκαν χθες, Πέμπτη, με το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

«Σταδιακά θα δίνουμε ρεύμα για 2 με 3 ώρες μέχρι να αυξηθεί η ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που πηγαίνει στο Κίεβο» και σταθεροποιηθεί η ηλεκτροδότηση, δεσμεύθηκε ο διευθυντής του δικτύου DTEK Νμτίτρο Σαχαρούκ.

Η υδροδότηση στην πρωτεύουσα αποκαταστάθηκε χθες το βράδυ, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές.

«Να παραμείνουμε ενωμένοι»

Διακοπές ρεύματος σημειώνονται και στην υπόλοιπη Ουκρανία, με την αποκατάσταση των κρίσιμων υποδομών να συνεχίζεται σταθερά.

Στην επαρχία του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, όχι μακριά από τα σύνορα της Ρωσίας, η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό έπειτα από «πολύ δύσκολες» εργασίες, σύμφωνα με τον δήμαρχό της Ιγκόρ Τερέχοβ.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Όλεχ Σινεχούμποφ διευκρίνισε ότι το 70% των νοικοκυριών είχε ρεύμα σήμερα, ενώ χθες «όλη η περιοχή ήταν στο σκοτάδι λόγω της τρομοκρατίας των κατακτητών».

Περίπου 300.000 κάτοικοι της επαρχίας, οι μισοί από τους οποίους στην πόλη του Χαρκόβου, παρέμεναν σήμερα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε για τις «ενδεχομένως θανατηφόρες» επιπτώσεις για εκατομμύρια Ουκρανούς οι οποίοι πιθανόν να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους «αναζητώντας ζέστη και ασφάλεια».

«Ας παραμείνουμε ενωμένοι. Ίσως χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα προς το παρόν, αλλά σίγουρα χωρίς τη Ρωσία», τόνισε ο κυβερνήτης της Χμελνίτσκι Σέρχιι Χαμάλιι.

Η επαρχία αυτή στη δυτική Ουκρανία επηρεάζεται περισσότερο από τις διακοπές ρεύματος, οι οποίες αφορούσαν περισσότερα από 430.000 νοικοκυριά μέχρι χθες, Πέμπτη, το βράδυ, «παρά τις απίστευτες προσπάθειες που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι».

ΑΠΕ-ΜΠΕ