28 Μαρτίου, 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: 3 νέοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι ξαναρχίζει σήμερα η απομάκρυνση αμάχων μέσω τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις, κυρίως από την Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα της χώρας, μετά την αναστολή της χθες, Δευτέρα, λόγω φόβων για ρωσικές προβοκάτσιες

Τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι επικυρώθηκαν για σήμερα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ σε βίντεό της στο Telegram.

Σύμφωνα με την ίδια, ο πρώτος διάδρομος θα ανοιχτεί μεταξύ της Μαριούπολης και της Ζαπορίζια, που βρίσκεται βορειότερα, για την απομάκρυνση αμάχων με αυτοκίνητα, καθώς και μεταξύ του Μπερντιάνσκ, όπου είχαν ήδη απομακρυνθεί άμαχοι τις προηγούμενες ημέρες, και της Ζαπορίζια.

Ο δεύτερος διάδρομος θα ανοιχτεί από την Μελιτόπολη, που τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων στο νότιο τμήμα της χώρας, προς τη Ζαπορίζια και ο τρίτος θα ενώνει και πάλι την Ζαπορίζια με την Ενεργκοντάρ, που βρίσκεται επίσης στα χέρια των δυνάμεων της Μόσχας και στην οποία υπάρχει πυρηνικός σταθμός.

Χθες οι ουκρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι αναστέλλουν για όλη την ημέρα κάθε προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων, λέγοντας ότι φοβούνται ρωσικές "προβοκάτσιες".

Το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων οργανώνεται καθημερινά για τις πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο από τις μάχες στην Ουκρανία ώστε να επιτραπεί η απομάκρυνση αμάχων.

Η Ουκρανία έχει καταγγείλει επανειλημμένως ρωσικές επιθέσεις στους διαδρόμους αυτούς, κυρίως γύρω από την πολιορκημένη Μαριούπολη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ