28 Μαρτίου, 2024

Πλεύρης για ανεμβολίαστους υγειονομικούς: Θα εφαρμόσουμε την απόφαση του ΣτΕ

Την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μετά και την απόφαση του ΣτΕ, προανήγγειλε ο Θάνος Πλεύρης. 
«Θα σεβαστούμε και θα εφαρμόσουμε την απόφαση του , αλλά δε θα επιτρέψουμε να γίνει δυναμίτιδα στη δημόσια υγεία», τόνισε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στην απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου που ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή στο ΕΣΥ.

Ο Θάνος Πλεύρης έκανε γνωστό ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τα υπομνήματα που έστειλε το υπουργείο στο ΣτΕ σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε κάτι διαφορετικό από αυτά που είχε στείλει όταν η Ολομέλεια του Δικαστηρίου έκρινε το μέτρο συνταγματικό.

Εξήγησε ότι αυτή τη φορά το δικαστήριο ζήτησε αξιολόγηση επιστημονικού οργάνου, σημειώνοντας όμως ότι τις προηγούμενες φορές που είχε κρίνει το ΣτΕ το μέτρο συνταγματικό, το υπουργείο δεν είχε στείλει γνωμάτευση επιστημονικού οργάνου, αλλά την απόφαση της Ολομέλειας.

Επανέλαβε πάντως ότι εφόσον το δικαστήριο αποφάσισε ότι πρέπει να υπάρχουν στο σύστημα υγείας γιατροί που δεν πιστεύουν στην επιστήμη τους, θα εφαρμοστεί η απόφαση αλλά με όρους που η επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία είναι η μικρότερη δυνατή.

Ο υπουργός εξήγησε ότι αναμένουν πρώτα τη δημοσίευση της απόφασης του δικαστηρίου ώστε να δουν ακριβώς τι υποχρεώσεις έχουν και εξέφρασε την ελπίδα η απόφαση να αφήνει δυνατότητα στο υπουργείο να επανέλθει.

Αναφερόμενος στις ελλείψεις που παρατηρούνται σε ορισμένα φάρμακα, ο Θ. Πλεύρης τόνισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο υγείας προχώρησε σε ευρεία απαγόρευση εξαγωγής φαρμάκων στα οποία παρουσιάζονται ελλείψεις.

Παράλληλα ανέφερε ότι έχει ζητηθεί να γίνει έλεγχος στις πολυεθνικές καθώς έγιναν καταγγελίες για πέντε πολυεθνικές εταιρίες ότι δεν έκαναν τις εισαγωγές που απαιτεί ο νόμος.

Ο Θ. Πλεύρης εκτίμησε ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί στο μέτρο του εφικτού, τονίζοντας ότι υπάρχει παγκόσμια έλλειψη φαρμάκων λόγω της μειωμένης παραγωγής εξ αιτίας του ενεργειακού κόστους.

madata.gr