Στον… ρυθμό των όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα κινείται η πολιτική συζήτηση, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να συγκρούονται μετωπικά. Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμα του σημείωσε πως αν και ήταν νόμιμη η «επισύνδεση» στο τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν πολιτικά μη αποδεκτή και αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.
Το «γράμμα του νόμου», τα πυρά και το ραντεβού στη Βουλή
«Αυτό που έγινε μπορεί να ήταν σύμφωνο με το γράμμα του νόμου, ήταν όμως λάθος. Δεν το γνώριζα και, προφανώς, δεν θα το επέτρεπα ποτέ» σημείωσε χαρακτηριστικά, με την αντιπολίτευση πάντως να εξαπολύει σφοδρά πυρά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Αλέξης Τσίπρας – που επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα – κατέθεσε αίτημα για έκτακτη συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης για να πέσει φως σε όσα έχουν γίνει. Με την κυβέρνηση να ανακοινώνει άνοιγμα της Βουλής στις 22 (μέσα στη συγκεκριμένη εβδομάδα θα γίνει και η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια) και να λέει «ναι» στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.
Πάντως μετά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με το Κίνημα Αλλαγής είναι στο χειρότερο σημείο, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις. Με το ερώτημα για τους λόγους που οδήγησαν στην παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη να παραμένει αναπάντητο.
«Κύριε Μητσοτάκη, ζητώ να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησης μου από την ΕΥΠ, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζετε με περίσσιο θράσος νόμιμη κατά παράβαση του απορρήτου των επικοινωνιών μου ως ευρωβουλευτή και υποψήφιου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής» σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να απαντά πως ο κ. Ανδρουλάκης «μπορεί πάντοτε να απευθυνθεί και να λάβει απαντήσεις, με τον δέοντα θεσμικό τρόπο, από τις αρμόδιες αρχές. Επίμονα αρνείται και αυτή την επιλογή».
Ουσιαστικά το ρήγμα στις σχέσεις των δύο κομμάτων διευρύνεται, ενώ στην Πειραιώς αναμένουν να δουν πως θα κινηθούν το επόμενο διάστημα η Χαριλάου Τρικούπη και η Κουμουνδούρου. Επίσης μένει να φανεί αν οι τελευταίες αποκαλύψεις απομακρύνουν ένα κομμάτι του λεγόμενου εκσυγχρονιστικού κέντρου από τη Νέα Δημοκρατία.
Σημειώνεται πως το κυβερνών κόμμα είχε εστιάσει όλο το προηγούμενο διάστημα στο χώρο του κέντρου, καθώς εκτιμούσε πως η κυριαρχία σε αυτό το ακροατήριο αποτελούσε μονόδρομο για την επίτευξη αυτοδυναμίας. Ωστόσο τώρα επικρατεί προβληματισμός για τον πολιτικό αντίκτυπο που θα έχουν οι τελευταίες αποκαλύψεις και προς το παρόν στην Πειραιώς τηρούν στάση αναμονής.
Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει το Σεπτέμβριο να στείλει ένα μήνυμα restart, καθώς ετοιμάζεται για ένα δύσκολο ενεργειακά χειμώνα. Στο πλαίσιο αυτό εντείνονται οι συζητήσεις για το τι θα περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ δεν πρέπει να αποκλείονται ακόμα και αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα σε περίπτωση που βαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα.
Το χρονικό της υπόθεσης
Στα όσα προηγήθηκαν των αποκαλύψεων των τελευταίων ημερών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στο μήνυμα του. Με βάση τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας η παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη -που είχε την έγκριση ανώτατης εισαγγελέως – ξεκίνησε πέρυσι το Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκε λίγες ημέρες μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.
Ο πρωθυπουργός στο μήνυμα του σημείωσε πως ενημερώθηκε για την «νόμιμη επισύνδεση» του κινητού του Νίκου Ανδρουλακη πριν από λίγες ημέρες, σημειώνοντας πως «παρότι όλα έγιναν νόμιμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας». Και μίλησε για μια ενέργεια που «ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή», λέγοντας πως δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί.
«Γι’ αυτό απομακρύνθηκε αμέσως ο Διοικητής της ΕΥΠ» σημείωσε χαρακτηριστικά στο μήνυμα του ο κ. Μητσοτάκης. Για να αναφερθεί στη συνέχεια και στην παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Γραφείου του Πρωθυπουργού, επισημαίνοντας πως «ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη».
Οι προτεινόμενες αλλαγές στην ΕΥΠ
«Η υπόθεση ανέδειξε την έλλειψη πρόσθετων «φίλτρων» στη λειτουργία των υπηρεσιών πληροφοριών» σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η προσφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι σημαντική. «Ένα ολίσθημα, συνεπώς, δεν μπορεί να σκιάσει ένα έργο με μετρήσιμο εθνικό όφελος» σημείωσε μεταξύ άλλων, ενώ αναφέρθηκε σε τέσσερα πεδία αλλαγών που θα προτείνει η κυβέρνηση:
Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.
Θωράκιση του πλαισίου νόμιμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.
Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.
Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να συζητήσει προτάσεις που – όπως σημειώνει – θα ενισχύουν τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών υπηρεσιών χωρίς να εμποδίζουν την αποστολή τους. Μεταξύ άλλων θα υπάρξουν αυστηρότερες δικλείδες σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις (με το αίτημα να ελέγχεται και από εισαγγελέα εφετών), κάτι που θα γίνει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Το εορτολόγιο της ημέρας!
Πρόγνωση καιρού για σήμερα Παρασκευή
ΕΛΓΑ: Πληρωμή αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους