28 Μαρτίου, 2024

Ποιο καύσιμο συμφέρει ένα νοικοκυριό για να ζεσταθεί; Φυσικό αέριο, πετρέλαιο ή ρεύμα;

Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου είναι πλέον η εξής… Πώς θα ζεσταθούμε φέτος το χειμώνα; Φυσικό αέριο, ρεύμα ή πετρέλαιο; Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, σε σχέση με πέρυσι το φυσικό αέριο είναι 257% πάνω, το πετρέλαιο 18% πάνω και το ρεύμα -12%. Οι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά και η αγορά υποστηρίζει ότι ο φθηνότερος τρόπος θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα, είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο θα επιδοτηθεί και με 25 λεπτά στην αντλία, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, ενώ θα αυξηθεί το ποσό που δίνεται ως επιχορήγηση στα 350€, ενώ θα διευρυνθεί και το πλαίσιο των δικαιούχων.

Πολλοί λοιπόν στρέφονται σε επαγγελματίες και αναζητούν πληροφορίες για το πώς θα μετατρέψουν τον καυστήρα του φυσικού αερίου σε πετρέλαιο. Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ σε μια μονοκατοικία η μετατροπή φυσικού αερίου σε πετρέλαιο θα στοιχίσει από 2.500 έως 3.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη του σπιτιού, ενώ αντίστοιχα σε μια πολυκατοικία, με περίπου 15 διαμερίσματα θα στοιχίσει από 1.500 έως 2.500 ευρώ…

Μπορεί πολλοί να ζητούν πληροφορίες και να επικοινωνούν με τους επαγγελματίες του χώρου για να μάθουν πόσο κοστίζει, ωστόσο, ελάχιστοι έχουν προβεί σ’ αυτή την ενέργεια, καθώς είναι τεράστιο το κόστος, και φυσικά δεν επιδοτείται… Υποστηρίζουν ωστόσο, ότι από τη σωστή συντήρηση και μόνο, οι καταναλωτές να εξοικονομήσουν από 20 έως 25% από το κόστος της θέρμανσης, οπότε προτρέπουν τους ιδιοκτήτες να προβούν άμεσα σε συντήρηση των καυστήρων τους. 

 
Ωστόσο, όπως τονίζει κι ο αναπληρωτής καθηγητής ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής του ΕΚΠΑ, Χάρης Δούκας, μέχρι τώρα η κατεύθυνση ήταν να αλλάζουν οι καυστήρες πετρελαίου σε φυσικό αέριο, ένα project που πριμοδοτεί και το «Εξοικονομώ». Την ίδια στιγμή, και το ρεύμα αναμένεται να πάρει την ανιούσα, καθώς όπως είπε ο κ. Δούκας οι πριμοδοτήσεις από τον Οκτώβριο, ακούγεται ότι θα σταματήσουν να είναι οριζόντιες. Ως εκ τούτου, το να βάλει κάποιος αντλία θερμότητας μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη, καθώς αν σταματήσει η οριζόντια επιδότηση, που ακούγεται ότι από τον Οκτώβριο θα είναι κλιμακωτή και θα είναι ανάλογη με την κατανάλωση του νοικοκυριού, τότε οι λογαριασμοί του ρεύματος θα εκτοξευτούν ξανά. Το ίδιο ισχύει και για όσους χρησιμοποιούν air condition και συστήματα κεντρικού κλιματισμού ψύξης-θέρμανσης για τη θέρμανσή των σπιτιών τους.

 
Το παράδοξο με τις επιδοτήσεις
Ολα τα παραπάνω όμως, έρχονται κόντρα με τα προγράμματα επιδότησης που «τρέχουν» τα τελευταία χρόνια. Το «Εξοικονομώ» συνεχίζει κι επιδοτεί την αντικατάσταση καυστήρων πετρελαίου σε φυσικό αέριο, τα νέα κτήρια έχουν υποχρεωτική τη μελέτη για φυσικό αέριο, ενώ την ίδια ώρα η ΔΕΗ, παρότι υπάρχει μια γενικότερη κατεύθυνση από την κυβέρνηση για να βάλει ο κόσμος πετρέλαιο, επιδοτεί την αντλία θερμότητας… Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξουν να ζεσταθούν τα νοικοκυριά αποτελεί γρίφο για δυνατούς λύτες, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρούνται και φαινόμενα αισχροκέρδειας σε καυσόξυλα και πέλετ, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να παρέμβει και σ’ αυτή την αγορά.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται λόγω της ενεργειακής κρίσης, η επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης θα φτάσει τα 0,25 ευρώ το λίτρο, ενώ φεύγει η επιδότηση των 0,15 ευρώ ανά λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης.

Παραδείγματος χάρη, μία οικογένεια με δύο παιδιά που μένει στο κέντρο της Αθήνας πέρυσι έλαβε ως επίδομα θέρμανσης 181 ευρώ και φέτος αναμένεται να λάβει 210 ευρώ. Εάν πέρυσι θερμαινόταν με φυσικό αέριο και φέτος στραφεί στο πετρέλαιο θέρμανσης το επίδομα θα φτάσει τα 420 ευρώ.

Ως προς το φυσικό αέριο, ένα διαμέρισμα στη Βόρεια Ελλάδα με μηνιαία κατανάλωση 6.000 kWh πλήρωνε 420 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2022 πληρώνει 1.320 ευρώ, με την αύξηση να αγγίζει τα 214%.

Ένα διαμέρισμα στη βόρεια Ελλάδα με μηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος της τάξης 500 kWh και με δύο κλιματιστικά για να ζεσταθεί έδινε 70 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2021, με την τιμή να φτάνει τα 0,14 ευρώ ανά kWh, ενώ φέτος 90 ευρώ, με την τιμή της kWh να φτάνει τα 0,18 ευρώ μετά την επιδότηση.

«Ενώ αυξήθηκε η επιδότηση, φέτος θα είναι περισσότερες οι οικογένειες σε δύσκολη θέση. Αυτό που λέει με τόση άνεση η κυβέρνηση, να γίνει δηλαδή μετατροπή του φυσικού αερίου σε πετρέλαιο, δεν είναι εύκολο», τόνισε η Ματίνα Ζάγκα, πρόεδρος της Ένωσης βενζινοπωλών Αττικής.

Επιπλέον, η κα Ζάγκα τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος σχετικά με την ποιότητα του πετρελαίου. «Επειδή ο κόσμος, όσοι έχουν μία σχετική οικονομική δυνατότητα, θα πέσουν πάνω στο πετρέλαιο, θέλει έλεγχο ώστε να διαπιστωθεί ότι το πετρέλαιο που θα διακινηθεί θα είναι σωστό», δήλωσε.

madata.gr