Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το συχνό και ακίνδυνο εξάνθημα που ακούει στο όνομα ποικιλόχρους πιτυρίαση.
Το καλοκαίρι είναι για πολλούς η αγαπημένη εποχή του χρόνου. Πέρα όμως από την ανεμελιά των διακοπών και τη χαλάρωση της δουλειάς, το καλοκαίρι φέρνει μαζί του κι ένα σωρό παθήσεις, από ηλιακά εγκαύματα και θερμοπληξία μέχρι μυκητιάσεις. Μια συχνή δερματική πάθηση που εμφανίζεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η ποικιλόχρους πιτυρίαση.
Η ποικιλόχρους πιτυρίαση οφείλεται στον ζυμομύκητα malassezia furfur, που εντοπίζεται στη φυσιολογική χλωρίδα του δέρματος. Η δερματολόγος Βάλια Μουσάτου είναι καθησυχαστική: «Αυτός ο μύκητας υπάρχει σε όλους μας, αλλά εμφανίζεται συνήθως σε πιο λιπαρά δέρματα εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, των αυξημένων συνθηκών υγρασίας, όπως η υπερβολική εφίδρωση, καθώς και του εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος.
Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις πιτυρίαση
Όταν αρχίζει να πολλαπλασιάζεται η πιτυρίαση, παρουσιάζεται μια διαταραχή στη μελάγχρωση του δέρματος με τη μορφή κηλίδων, οι οποίες έχουν διαφορετικό χρώμα και μπορεί να είναι πιο ανοιχτές ή πιο σκούρες από την επιδερμίδα. Συνήθως είναι πιο ωχρές στους κλασικούς φωτότυπους στην Ελλάδα και συνοδεύονται από ελαφρύ λέπι, ενίοτε και από φαγούρα. Η κ. Μουσάτου αναφέρει ότι η πιτυρίαση εντοπίζεται συχνότερα στην πλάτη, τον λαιμό και τον θώρακα, ενώ ο μύκητας αφθονεί και στο τριχωτό κεφαλής.
Μερικές φορές, κάποιοι συγχέουν τις ανοιχτόχρωμες κηλίδες της ποικιλόχρου πιτυρίασης με τη λεύκη. Ωστόσο, στην περίπτωση της λεύκης, οι κηλίδες είναι άχρωμες, ενώ στην πιτυρίαση είναι υπόχρωμες. Μια άλλη διαφορά είναι ότι η λεύκη εντοπίζεται σε άλλα σημεία, όπως τα δάχτυλα των χεριών, το στόμα, οι αγκώνες και οι μασχάλες, ενώ απουσιάζει εντελώς το λέπι.
Η μεταδοτικότητα της ποικιλόχρου πιτυρίασης
Πολλοί νομίζουν εσφαλμένα ότι την κολλάνε από πετσέτες, από την άμμο ή ακόμα κι από αλλά άτομα, όμως αυτό δεν ισχύει. Η πιτυρίαση δεν είναι μεταδοτική και συνήθως είναι αθώα, δηλαδή δεν είναι παθογόνος.
Πώς να την αντιμετωπίσεις
- Στις ήπιες περιπτώσεις, όταν οι κηλίδες είναι ελάχιστες, ο/η δερματολόγος σου θα σου προτείνει τοπική αγωγή με αντιμυκητιασικά σαμπουάν, σπρέι και λοσιόν, των οποίων την εφαρμογή χρειάζεται να επαναλαμβάνεις πιο αραιά και μετά την αγωγή, για συντήρηση. Ο λόγος είναι ότι το νόσημα μπορεί να υποτροπιάσει και να ξαναδείς τις κηλίδες να εμφανίζονται όταν σταματήσει η έκθεση στον ήλιο μετά τις διακοπές. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, κατά τις οποίες παρατηρείται πολύ μεγάλη έκταση κηλίδων, ο/η δερματολόγος μπορεί να σου χορηγήσει αγωγή από το στόμα, όπως αντιμυκητιασικά χάπια με τερβινοφίνη.
- Απόφυγε την εφαρμογή λαδιών και άλλων λιπαρών ουσιών ειδικά στην πλάτη και στον θώρακα, γιατί ευνοείται η ανάπτυξη του μύκητα.
- Προσπάθησε να αποφεύγεις τη ζέστη και να μη φοράς συνθετικά ρούχα.
Πηγή: ow.gr
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Φωτιά σε διαμέρισμα στα Κάτω Πατήσια – Σε εξέλιξη επιχείρηση κατάσβεσης
Κυριάκος Μητσοτάκης: Υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Γερμανίας στο Μαξίμου
Θεοδωρικάκος: «Στρατηγική η επένδυση στη ναυπηγική βιομηχανία, τμήμα του νέου παραγωγικού μοντέλου» (pic)