29 Ιουνίου, 2024

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε πατάτες

Αν και οι πατάτες είναι μια θρεπτική τροφή που μαγειρεύεται εύκολα κάποιοι άνθρωποι δεν θα πρέπει να τις τρώνε.

Από τη μια πλευρά, οι πατάτες μπορούν να παρέχουν στο σώμα σας πολλές απαραίτητες βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και μέταλλα. Ταυτόχρονα, όμως είναι το βασικό συστατικό πολλών ανθυγιεινών απολαύσεων, για παράδειγμα οι  τηγανιτές πατάτες στο σουβλάκι και άλλα.

Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων που καλό είναι να αποφεύγουν τις πατάτες ή να περιορίσουν την κατανάλωσή τους για να αποφύγουν πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε πατάτες

Αλλεργία στις πατάτες

Αν και σπάνια, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίζουν αλλεργία στην πατάτα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • κνίδωση,
  • φαγούρα,
  • πρήξιμο,
  • δυσκολία στην αναπνοή ή ναυτία.

Επιπλέον, όσοι έχουν αλλεργία στην πατάτα μπορεί να εμφανίσουν διασταυρούμενη αντίδραση με άλλα μέλη της οικογένειας Solanaceae, όπως οι ντομάτες, οι πιπεριές και οι μελιτζάνες, λόγω κοινών αλλεργιογόνων πρωτεϊνών.

Άτομα με υψηλό σάκχαρο στο αίμα

Οι μαγειρεμένες πατάτες έχουν σχετικά υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι το φαγητό αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα πιο γρήγορα από άλλα. Ανάλογα με την ποικιλία και τη μέθοδο μαγειρέματος της πατάτας, ο γλυκαιμικός δείκτης της πατάτας μπορεί να κυμαίνεται από 50 έως 111, σύμφωνα με έρευνα του 2022 στο Foods.

Κάθε φορά που τρώτε υδατάνθρακες, το σάκχαρό σας μπορεί να αυξηθεί. Το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε προδιαβήτη, αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2. Εάν καταναλώνονται τακτικά, οι πατάτες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο ourlife.gr

madata.gr