29 Μαρτίου, 2024

Ποιες αλλαγές σκέφτεται να κάνει στην κυβέρνηση ο πρωθυπουργός – Σενάρια για εκλογικό ανασχηματισμό

Όσοι στο κυβερνών κόμμα υποστηρίζουν ότι τα εκλογικά σενάρια είναι μακριά και επιμένουν  ότι οι κάλπες θα στηθούν την άνοιξη του 2023, θεωρούν παράλληλα ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει έναν εκλογικό ανασχηματισμό άμεσα προκειμένου να διορθώσει τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάποια χαρτοφυλάκια της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με άρθρο στο topontiki.gr ο χρόνος που το προσδιορίζουν είναι από τις αρχές Ιουνίου μέχρι και το τέλος του καλοκαιρού. Τα τελευταία πάντως εικοσιτετράωρα – και παρά τις διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου –  υπήρξε  έντονη φημολογία ότι με την επιστροφή του από το Νταβός την ερχόμενη Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για το εάν θα προχωρήσει τώρα στο νέο κυβερνητικό σχήμα και ποιους θα θέσει εκτός.  

Οι ίδιες πηγές λένε μάλιστα ότι η ερχόμενη Πέμπτη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς την Παρασκευή συνεδριάζει δια ζώσης το υπουργικό συμβούλιο.

Κομματικοί  κύκλοι σχολιάζοντας τις πληροφορίες στον τύπο έλεγαν πάντως ότι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να αλλάξει το κυβερνητικό σχήμα θα κάνει δομικές αλλαγές τόσο σε πρόσωπα όσο και σε χαρτοφυλάκια.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε αυτό το σενάριο κάνοντας δομικές αλλαγές σε πρόσωπα και υπουργεία θα στείλει μήνυμα στην κοινωνία ότι έχει λάβει το μήνυμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και γι αυτό προχωράει σε τολμηρές κινήσεις. Οτιδήποτε άλλο θα ερμηνευθεί ως κίνηση που αποβλέπει μόνο στις εντυπώσεις στέλνοντας λάθος μήνυμα στους πολίτες.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι ήδη οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν επεξεργαστεί  ένα νέο οργανόγραμμα, με νέα υπουργεία και με νέα πρόσωπα.  Για παράδειγμα λέγεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέπτεται  να ορίσει συντονιστή υπουργό για τα τρία μεγάλα projects του επόμενου διαστήματος. Τα projects αυτά αφορούν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και το αυτοδιοικητικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». 

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές υπάρχει η σκέψη να γίνει συγχώνευση υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών με το υπουργείο Ψηφιακή Διακυβέρνησης, ενώ εξετάζεται η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου που θα έχει να κάνει με την στέγη.

Από τα πρόσωπα που αναμένεται να αναβαθμιστούν είναι ο Κυριάκος Πιερακάκης και ο Νίκος Παπαθανάσης, ενώ στην θέση τους θα μείνουν σύμφωνα με όλες τις ένδειξης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκος, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.  

Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τα οικονομικά υπουργεία και το ανάπτυξης, αλλά και το Υγείας και το περιβάλλοντος.

Φυσικά έχει ιδιαίτερη σημασία το πολιτικό στίγμα που θέλει να δώσει στην κυβέρνηση του ο πρωθυπουργός τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει κάποιος εντυπωσιακός πάγκος για να επιλέξει νέα πρόσωπα με διάθεση για δουλειά. 

madata.gr