21 Νοεμβρίου, 2024

Ποια είναι η τεράστια Ελληνίδα κολυμβήτρια Αλεξάνδρα Σταματοπούλου – Απίστευτη δύναμη ψυχής

Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στα 50 μέτρα ύπτιο S4 στους Παραολυμπιακούς αγώνες. Η Ελληνίδα κολυμβήτρια κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παρίσι στα 50 μέτρα ύπτιο S4, με χρόνο 50,12 δευτερόλεπτα.

Με τον καλύτερο τρόπο έκλεισε την καριέρα της ανήμερα των γενεθλίων της έκανε απίστευτη κούρσα στον τελικό των 50μ ύπτιο (S4). Με τρομερές δυνάμεις στο δεύτερο μισό της κούρσας, βγήκε μπροστά και δεν μπόρεσε να την ακολουθήσει καμία από τις αντίπαλες της. Τερμάτισε σε 50.12 με την Γερμανίδα Τζίνα Μπότσερ να είναι δεύτερη με 51.40 και την Βραζιλιάνα Λίντια Βιέρα Ντε Κρουζ, τρίτη με 52.00.

Από τους πρώτους ανθρώπους που έσπευσαν να τη συγχαρούν για τη σπουδαία της νίκη ήταν ο αδερφός της ο οποίος μέσα από το Twitter εξέφρασε τον θαυμασμό του.

Αμέσως μετά την κούρσα η Σταματοπούλου είπε στην ΕΡΤ:

«Τι τέλος πραγματικά. Το κάθε φορά και με το που έφτασε έβαλα τα κλάματα και μόνο που το σκέφτομαι. Το είχαμε παλέψει πάρα πολύ. υπήρχαν τόσες ατυχίες που έλεγα πως είναι κρίμα και όμως λέγαμε ότι έχουμε ψυχή. Μία μέρα πριν η συναθλήτριά μου, η Δώρα Ποιμενίδου, ένας υπέροχος άνθρωπος, μου έδωσε ένα γούρι που πραγματικά λειτούργησε σαν γούρι για εμένα και πήραμε την πρώτη θέση. Για εμένα ήταν η τελευταία χρονιά. Είχα ένα θέμα με τον πνεύμονά μου και δεν μπορούσα να μιλήσω για τίποτα. Έγραφαν ό,τι ήθελαν να γράψουν και έλεγα ησυχία, στο τέλος θα δώσουμε ό,τι μπορούμε να δώσουμε και το δώσαμε. Είναι απίστευτο».

Ποια είναι η Αλέξανδρα Σταματοπούλου

Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Σπούδασε λογοθεραπεία και καθηλώθηκε σε αμαξίδιο εξαιτίας του συνδρόμου Stiff Person, από το οποίο πάσχει και η Σελίν Ντιόν.

Μία από τις μεγάλες αγάπες της Αλεξάνδρας είναι η κολύμβηση στην οποία είναι πρωταθλήτρια με διακρίσεις.

Είναι αθλήτρια κολύμβησης του αθλητικού σωματείου ΑμεΑ «ΤΥΡΤΑΙΟΣ» και από το 2012 λαμβάνει μέρος στα πανελλήνια πρωταθλήματα.

Είναι κάτοχος των Πανελληνίων ρεκόρ στην κατηγορίας S3 στα 50μ. και 100μ. ελεύθερο και 50μ. ύπτιο Από το 2013 είναι μέλος της Εθνικής ομάδας, της Ελληνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας ΑμεΑ.

Οι διεθνείς της συμμετοχές είναι:

2η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Λονδίνο, στην κατηγορία s4 – 50 ύπτιο 

1η θέση στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Δουβλίνο, στην κατηγορία s4 -50m ύπτιο. (Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Δουβλίνου 2018)

Πανευρωπαϊκό ρεκόρ με χρόνο 45,79 στην κατηγορία S3 – 50m ελεύθερο

2η θέση στον κόσμο και ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία S3 – 50m ελεύθερο(Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Πόλη του Μεξικού 2017)

3η θέση στον κόσμο και χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία S3 – 50m ύπτιο

Παραολυμπιονίκης, 5η θέση στον κόσμο στην κατηγορία S3 – 100μ. ελεύθερο 6η θέση στον κόσμο στην κατηγορία S3 – 50m ύπτιο (Παραολυμπιακοί Αγώνες Ρίο 2016)

Παραολυμπιονίκης στο Τόκιο: Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο τερματίζοντας τρίτη στα 50 μ. ύπτιο της κατηγορίας S4.

Το ίδρυμα, η υιοθεσία και το σύνδρομο Stiff Person

Η κορυφαία μας αθλήτρια γεννήθηκε στη Ρουμανία από μία πολύ φτωχή οικογένεια, η οποία την παρέδωσε σε ίδρυμα. Εκεί έζησε τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής της, μέχρι που ήρθε η υιοθεσία. 

Μικρή είχε πει πως ήθελε να μοιάσει στην ολυμπιονίκη της γυμναστικής, Νάντια Κομανέτσι, όμως το σύνδρομο Stiff Person, η πάθηση από την οποία πάσχει και η Σελίν Ντιόν, ήρθε να της αλλάξει όλη τη ζωή σε πολύ μικρή ηλικία.

Πρόκειται για μία σπάνια αυτοάνοση διαταραχή της κίνησης, που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Αποτελεί μια σοβαρή διαταραχή ασαφούς αιτιολογίας και χαρακτηρίζεται από προοδευτική δυσκαμψία και ακαμψία.

«Όταν υιοθετήθηκα και γεύτηκα τα πάντα σαν ένα μικρό μωρό, σαν παιδί, χρειάστηκε από την αρχή οι απαιτήσεις να είναι αρκετές, δηλαδή χρειάστηκε να μάθω πολύ γρήγορα να μιλάω, ενώ πιο πριν δεν επικοινωνούσα καθόλου, χρειάστηκε να μπω σε ομάδα, στο σχολείο, σε ομάδα για αθλητισμό, κάτι που για μένα ήταν πολύ ξένο στο μυαλό μου, δεν είχα ιδέα. Όλα μου φαινόντουσαν αστεία. Στην αρχή υπήρξαν κοροϊδίες, χλευασμός, το πώς δεν μιλάω και μετέπειτα όταν άρχισα να μιλάω και να κατανοώ τα "θέλω" μου, μπήκα στον αθλητισμό και έκανα ενόργανη. Ήθελα να γίνω μια wanna be Κομανέντσι. Δεν μας βγήκε… Στα 14 ήρθε η πρώτη σφαλιάρα. Η οποία ήταν η αδυναμία να πατήσω, να τρέμω σε κάθε δύο, τρία βήματα και να πέφτω» είχε περιγράψει σε ένα συνέδριο για τον γυναικείο αθλητισμό.

Πηγή: topontiki.gr