16 Οκτωβρίου, 2024

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκινάει σήμερα η διάθεσή του – Τα σενάρια για το επίδομα

Πρεμιέρα κάνει σήμερα Τρίτη 15 Οκτωβρίου στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης, με την τιμή διάθεσης να διαμορφώνεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 10 με 15 λεπτά φθηνότερα, σε σύγκριση με πέρυσι. Ο ήπιος καιρός, πάντως, σε μεγάλο μέρος της χώρας κρατάει χαμηλά τις προπαραγγελίες, παρότι οι επαγγελματίες του κλάδου θεωρούν ότι η χαμηλότερη τιμή είναι ισχυρό δέλεαρ για την προμήθεια πετρελαίου.

 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης σήμερα θα ξεκινήσει περίπου από το 1,15 μέχρι το 1,20 ευρώ το λίτρο για τα αστικά κέντρα όπου λειτουργεί και ο ανταγωνισμός. Υψηλότερα θα είναι βέβαια στην περιφέρεια και την επαρχία, ανάλογα και με τις χιλιομετρικές αποστάσεις και βέβαια ακόμη υψηλότερη στη νησιωτική Ελλάδα, όπου μπορεί να ξεπεράσει και το 1,35 λεπτά, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.
 
Η τιμή ωστόσο θα διαμορφωθεί σίγουρα σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, όπου είχαμε τιμή εκκίνησης στο 1,40 ευρώ, κάτι που γίνεται και αντιληπτό αν αναλογιστούμε ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά χθες ήταν στο 1,78, ενώ πέρυσι όταν ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου στο 1,90. Οι αλλαγές εξαρτώνται άλλωστε από τα διυλιστήρια.

Ωστόσο, παρά την κρίση στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, το πρόβλημα στην παγκόσμια ζήτηση κρατά χαμηλές τις τιμές. Το μπρεντ υποχώρησε σήμερα στα 78 δολάρια. Παραμένουν βέβαια ανησυχίες για πιθανή απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν, η οποία θα μπορούσε να στοχεύσει τις ενεργειακές υποδομές του Ιράν. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκδώσει, εντός του μήνα, τη σχετική απόφαση για τη φετινή χειμερινή περίοδο (2024-2025) ενώ θα ανακοινώσει σύντομα τα κριτήρια και τα ποσά που θα καταβάλλονται στους δικαιούχους.
 
Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το επίδομα θέρμανσης:
-Κατώτατο και ανώτατο όριο: Το ύψος του επιδόματος αναμένεται να κυμανθεί, όπως και πέρυσι, από 100 έως 800 ευρώ.
-Εισοδηματικά κριτήρια: Τα εισοδηματικά όρια παραμένουν σχετικά σταθερά, με μικρές αυξήσεις για τις οικογένειες με παιδιά. Το εισοδηματικό όριο παραμένει στα 16.000 ευρώ για άγαμους και 24.000 ευρώ για έγγαμους, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αυτό σημαίνει ότι το όριο εισοδήματος για οικογένεια με ένα παιδί είναι 29.000 ευρώ, για δύο παιδιά 34.000 ευρώ και για τρία παιδιά 39.000 ευρώ. Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, το όριο τζίρου καθορίζεται στα 80.000 ευρώ ετησίως. Όσοι δήλωσαν έσοδα άνω αυτού του ποσού αποκλείονται από το επίδομα.
-Περιουσιακά κριτήρια: Παραμένουν στα 200.000 ευρώ για άγαμους και 300.000 ευρώ για έγγαμους.
-Επιχειρηματική δραστηριότητα: Για πρώτη φορά, τίθεται όριο τζίρου 80.000 ευρώ ετησίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.
-Καύσιμα: Επιδοτούνται το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα και το πέλλετ.
-Αν ακολουθηθεί το περσινό σύστημα, η πλατφόρμα «myΘέρμανση» της ΑΑΔΕ θα ανοίξει στις αρχές Νοεμβρίου, με τα ποσά να καταβάλλονται σταδιακά, ανάλογα με την υποβολή των αιτήσεων και τα παραστατικά αγοράς. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο, με τους παλαιούς δικαιούχους να πληρώνονται πρώτοι. Οι επόμενες πληρωμές θα γίνουν τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του 2025, όπως και πέρυσι.