3 Μαΐου, 2024

Πέθανε ο εφοπλιστής Κώστας Αγαπητός της οικογένειας που κυριάρχησε στην ακτοπλοΐα

«Έφυγε» σε ηλικία 67 ετών από τη ζωή ο εφοπλιστής Κώστας Αγαπητός. 

Ο 67χρονος εφοπλιστής Κώστας Αγαπητός άφησε την τελευταία του πνοή μετά από επέμβαση ανοιχτής καρδιάς.

Η οικογένεια Αγαπητού φέρει μια μακροχρόνια πορεία στην ελληνική ακτοπλοΐα καθώς κυριάρχησε στις γραμμές των Κυκλάδων και του Ιονίου.

Δραστηριοποιείται παραδοσιακά στο χώρο της ακτοπλοΐας από το 1964.

Ιδρυτής της εταιρείας υπήρξε ο Βασίλειος Α. Αγαπητός ως αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933 από πρόσφυγες γονείς της Μικράς Ασίας. Από την ίδρυσή της η εταιρεία και μέχρι τη συγχώνευσή της με τη Minoan Flying Dolphins δραστηριοποιήθηκε κυρίως στις γραμμές των Κυκλάδων αλλά και σε άλλες περιοχές όπως στην Αδριατική, στο Ιόνιο, στην Ικαρία-Σάμο και στα Δωδεκάνησα.

Αναλυτικότερα, ο Ιωάννης και ο αδελφός του Βασίλης Αγαπητός ίδρυσαν στα μέσα της δεκαετίας του ’60 την «AGAPITOS LINES».

Η «AGAPITOS LINES» είχε την ιδιοκτησία, τη λειτουργία και τη διαχείριση ενός στόλου οχηματαγωγών πλοίων. Από το 1964 έως και το 1992, οι δραστηριότητες των ναυτιλιακών γραμμών της εταιρίας επεκτάθηκαν στην ελληνική αγορά, αυξάνοντας τα δρομολόγια. Έτσι η «AGAPITOS LINES» μετατράπηκε σε έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές της ελληνικής ακτοπλοΐας.

Το 1992, ωστόσο, ο Ιωάννης Αγαπητός και ο γιος του Κώστας αποχωρούν και ιδρύουν την «AGAPITOS EXPRESS FERRIES ASSOCIATION» (AEFA). Στο τιμόνι βρίσκεται ο τότε 36χρονος Κώστας, ως Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας. Με τη μακρόχρονη εμπειρία της οικογένειας Αγαπητού στον χώρο, η AEFA επικεντρώθηκε στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας και στην καινοτόμο διαχείριση, ώστε να δημιουργήσει μια εταιρεία ικανή να μεγαλώνει.

Η εντυπωσιακή επέκταση και ανάπτυξη της AEFA, μετουσιώνεται σε έναν στόλο που σχεδόν μονοπωλεί τη διασύνδεση του Πειραιά με τις κυκλαδίτικα τα νησιά της Σύρου, της Τήνου, της Μυκόνου, της Πάρου, της Νάξου, της Ίου, αλλά και της Σαντορίνης. Επίσης, δραστηριοποιήθηκε και σε άλλες περιοχές όπως στην Αδριατική, στο Ιόνιο, στην Ικαρία – Σάμο και στα Δωδεκάνησα.

Το 1999, η «AGAPITOS EXPRESS FERRIES ASSOCIATION» εξαγοράζεται από τη «Minoan Flying Dolphins», που αργότερα μετονομάστηκε σε «Hellas Flying Dolphins», τη γνωστή σήμερα «Hellenic Seaways».

Μετά το 2000 κι ως το 2018, η οικογένεια συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της Hellenic Seaways ενώ παράλληλα ο Αντώνιος Αγαπητός που δραστηριοποιείται στο χώρο ως πλοιοκτήτης από το 1983, διετέλεσε μέλος του Διοικητικού της συμβουλίου, υπήρξε Αντιπρόεδρος καθώς και Διευθύνων Σύμβουλος από το 2013 μέχρι τη πώληση της εταιρείας στις επιχειρήσεις Αττικής το 2018. To 2019 ο Βασίλης Αγαπητός, ενεργός στον χώρο της ακτοπλοΐας από το 2012, συνεχίζει τη παράδοση και ιδρύει την ALPHA LINES, εντάσσοντας στο δυναμικό της το σύγχρονο επιβατηγό ταχύπλοο SPEEDCAT l το 2020.