19 Απριλίου, 2024

Πέθανε η Βασίλισσα Ελισσάβετ – Η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία της Βρετανίας

Πέθανε σε ηλικία 96 ετών η Βασίλισσα Ελισσάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου.

H βασίλισσα Ελισάβετ Β, η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και στην παγκόσμια ιστορία έφυγε από τη ζωή, λίγους μήνες μετά τον αγαπημένο της σύζυγο.

Μετά τον Φεβρουάριο του 2022 οπότε νόσησε με κορονοϊό, η επιβάρυνση της υγείας της Ελισάβετ φαινόταν σε κάθε εμφάνισή της. Για την ακρίβεια, σε όσες εμφανίσεις δεν ακυρώνονταν…

Το μεσημέρι της 8ης Αυγούστου 2022 ανακοινώθηκε επίσημα από το Παλάτι του Μπάκινγχαμ ότι αποφασίστηκε να τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση. Το BBC διέκοψε το πρόγραμμά του για να μεταδώσει την είδηση.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας άρχισαν να πηγαίνουν προς το Μπαλμόραλ, προς την βασίλισσα, με την αγωνία να κορυφώνεται. Έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ άρχισαν να συνωστίζονται τηλεοπτικά συνεργεία και πολίτες.

Όπως έγινε γνωστό στις 20.30 ώρα Ελλάδας, η βασίλισσα Ελισάβετ, έφυγε από τη ζωή…

Μεσίστια η σημαία στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ

Η σημαία κυματίζει μεσίστια στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες Λονδρέζοι και τουρίστες για να θρηνήσουν τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Πολλοί από τους συγκεντρωμένους ξέσπασαν σε λυγμούς ενώ στο πλήθος επικρατούσε σιγή.

Την ίδια ώρα το BBC μετέδιδε τον εθνικό ύμνο της Βρετανίας.

Δείτε τη στιγμή που το BBC ανακοινώνει το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ:

Όλα όσα προβλέπει το πρωτόκολλο για τη διαδοχή της

 Με το σύνθημα “Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε”, θα ανακοινωθεί  στη Βρετανία,  σε περίπτωση που πεθάνει η Βασίλισσα Ελισάβετ,  το γεγονός  και θα αρχίσει μία προσεκτικά σχεδιασμένη επιχείρηση-τελετή για την διαδοχή της, από τον πρίγκιπα Κάρολο.

Πρόκειται για ένα θεωρητικώς απόρρητο σχέδιο, τμήματα του οποίου ωστόσο είχε δημοσιεύσει στο παρελθόν η εφημερίδα Politico. Η ημέρα που θα ακουστεί το σύνθημα, θα είναι η ημέρα που θα πεθάνει η βασίλισσα και θα ονομαστεί D-Day. Θα ακολουθήσουν δέκα ημέρες με τις κωδικές ονομασίες D+1, D+2 κλπ.
Το σύνθημα αυτό, θα δώσει το έναυσμα για να αρχίσει η λεγόμενη «Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου», μία επιχείρηση πολύ προσεκτικά σχεδιασμένη ήδη από τη δεκαετία του 1960, σύμφωνα με την αποκάλυψη του Politico. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιες από τις λεπτομέρειες της επιχείρησης-τελετής, τις έχει προσχεδιάσει η ίδια η Ελισάβετ.
Πρώτα από όλους θα ενημερωθεί η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας. Την ανακοίνωση θα την κάνει προσωπικώς στην πρωθυπουργό ο Γραμματέας της Βασίλισσας. Αμέσως μετά θα ενημερωθούν οι υπουργοί, κρατικοί αξιωματούχοι, καθώς και οι ένοπλες δυνάμεις. Θα ακολουθήσει διάγγελμα του Διαδόχου, πρίγκιπα Καρόλου. Λέγεται ότι και Λιζ Τρας Θα πάρει το συνθηματικό μήνυμα «Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε».

Οι υπουργοί και οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν ένα e-mail από τη γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, το προσχέδιο του οποίου αναφέρει: «Αγαπητοί συνάδερφοι, με λύπη σας γράφω για να σας ενημερώσω για τον θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητας, της βασίλισσας». Οι σημαίες θα κυματίσουν τότε μεσίστιες πρώτα στο Γουάιτχωλ και στη συνέχεια παντού.

Τα ΜΜΕ
Τα μέσα ενημέρωσης, επισήμως, θα ενημερωθούν αργότερα. Δηλαδή, θεωρητικώς, το Παλάτι θα ενημερώσει πρώτα την πρωθυπουργό και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και μετά θα κάνει την επίσημη ανακοίνωση στους διαπιστευμένους συντάκτες. Στην εποχή μας βέβαια, όλα γίνονται ταχύτατα και ηλεκτρονικά και κανείς δεν περιμένει ακριβώς να τηρηθεί το πρωτόκολλο. Ακόμα και η επίσημη ενημέρωση στους κυβερνητικούς αξιωματούχους θα γίνει με ηλεκτρονικό μήνυμα, το οποίο περίπου θα αναφέρει: «Με λύπη σας ενημερώνω για τον θάνατο της ΑΜ της Βασίλισσας». Τα μέσα ενημέρωσης από καιρό έχουν προετοιμαστεί για την ημέρα αυτή. Έχουν σχεδιαστεί ακόμα και τα ρούχα που θα φορούν οι παρουσιαστές που θα εργάζονται εκείνη την ημέρα. Τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν κάνει και πρόβες για το πώς θα μεταδοθεί η κηδεία. Οι πρόβες γίνονταν για την “κηδεία της κυρίας Ρόμπινσον”.
Ιστορικά, το BBC λάμβανε πρώτο την πληροφόρηση για θανάτους στη βασιλική οικογένεια, πριν από τα υπόλοιπα Μέσα Ενημέρωσης. Ωστόσο, πλέον, τέτοιες σημαντικές ανακοινώσεις γίνονται συνήθως μέσω του πρακτορείου Press Association. Τα νέα θα διαδοθούν πρώτα μέσω των κύριων τηλεοπτικών καναλιών, με όλα τα κανάλια του BBC να διακόπτονται για να προβάλουν τη ροή του BBC One που θα μεταδίδει την είδηση.

Η επίσημη ιστοσελίδα της Βασιλικής Οικογένειας θα βαφτεί μαύρη και θα φιλοξενεί μια σύντομη ανακοίνωση-αναγγελία για το θάνατο της βασίλισσας. Μια μαύρη ταινία θα κοσμήσει όλες τις ιστοσελίδες του βρετανικού κράτους gov.uk. Μια επιγραφή με μαύρες ταινίες και με την αναγγελία του θανάτου θα καρφωθεί και στον περίβολο των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, στα οποία ήδη έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται κόσμος.  Οι κυβερνητικοί λογαριασμοί στο Twitter θα τεθούν υπό την επίβλεψη επικοινωνιολόγου, ο οποίος θα εγκρίνει όλες τις αναρτήσεις, πριν γίνουν. Δεν θα γίνει καμία δημόσια δήλωση, πριν η πρωθυπουργός κάνει το προβλεπόμενο διάγγελμα, το οποίο συνήθως γίνεται από την Ντάουνινγκ Στρητ.

Η διαδοχή
Την D+1 θα Συνεδριάσει το Συμβούλιο Προσχώρησης, στο Παλάτι του Σεντ Τζέιμς, κοντά στο Μπάκιγχαμ, για να ανακηρύξει τον επόμενο βασιλιά. Ένας αξιωματούχος θα βιντεοσκοπήσει τη δήλωση ότι η Βρετανία έχει νέο μονάρχη. Το ίδιο μήνυμα θα διαβαστεί ταυτόχρονα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και στην Τράπεζα της Αγγλίας.
Το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει την ίδια ημέρα, ακόμα και το βράδυ, ώστε οι βουλευτές να ορκίζονταν πίστη στον νέο μονάρχη και να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους, για τον θάνατο της βασίλισσας. Οι περισσότερες κοινοβουλευτικές δραστηριότητες θα ανασταλούν για 10 ημέρες. Στις 3:30 μ.μ., ο νέος μονάρχης θα φιλοξενήσει τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο για ακρόαση. Δύο ημέρες μετά το θάνατο της Βασίλισσας, οι διοικήσεις της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας θα κάνουν την επίσημη ανακήρυξη του νέου μονάρχη.

Την D+2 η σορός της βασίλισσας θα τοποθετηθεί στην Αίθουσα του Θρόνου, στο Μπάκιγχαμ

Την D+3 θα αρχίσει περιοδεία του νέου βασιλιά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η περιοδεία αρχίσει από το Γουεστμίνστερ στη Βουλή, όπου θα δεχθεί συλλυπητήρια από τους βουλευτές. Ακολουθούν το Εδιμβούργο και το κοινοβούλιο της Σκωτίας. Στη Σκωτία θα γίνει λειτουργία στον καθεδρικό του St. Giles. Την επόμενη ημέρα ο νέος βασιλιάς θα επισκεφτεί τη Βόρεια Ιρλανδία, όπου θα δεχθεί και πάλι συλλυπητήρια από τα τοπικά κοινοβούλια. Θα γίνει και εκεί επιμνημόσυνη τελετή, στον Καθεδρικό της Αγίας Άννας, στο Μπέλφαστ.

Η «Επιχείρηση Λιοντάρι»
Η «Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου» δεν είναι η μόνη που προβλέπεται. Υπάρχει και η «Επιχείρηση Λιοντάρι» που είναι στην ουσία η πρόβα της μεταφοράς του φέρετρου της Ελισάβετ από το Μπάκιγχαμ στο Γουεστμίνστερ. Εκεί η σωρός θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Αυτό προβλέπεται να γίνει την έκτη με ένατη ημέρα από τον θάνατο της βασίλισσας. Η “Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου” περιλαμβάνει αναλυτικές λεπτομέρειες για το πώς θα τοποθετηθεί το φέρετρο και ποιοι θα είναι οι πρώτοι που θα προσκυνήσουν. Ο χώρος θα είναι ανοικτός 23 ώρες την ημέρα. Θα κλείνει μόνο μία ώρα την ημέρα. Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του νέου βασιλιά θα είναι η Ουαλία. Θα επισκεφθεί το τοπικό Κοινοβούλιο και θα παρακολουθήσει επιμνημόσυνη τελετή στο Κάρντιφ, στον Καθεδρικό του Llandaff.

Η κηδεία
Η κηδεία της βασίλισσας θα γίνει δέκα ημέρες μετά το θάνατό της. Θα είναι η «Ημέρα Εθνικού Πένθους», και οι εργοδότες μπορούν να επιτρέψουν στο προσωπικό τους να μην εργαστεί εκείνη την ημέρα. Η βασίλισσα θα μεταφερθεί στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το έθνος το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο Γουίνσδορ και η βασίλισσα θα ταφεί στη βασιλική κρύπτη, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, μαζί με τον πρίγκιπα Φίλιππο.

Τα πρώτα χρόνια της βασίλισας Ελισάβετ
Το πρώτο παιδί του Αλβέρτου, Δούκα της Υόρκης (μετέπειτα Γεωργίου ΣΤ), και της συζύγου του Ελισάβετ, Δούκισσας της Υόρκης (μετέπειτα Βασίλισσας Ελισάβετ),η Ελισάβετ γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926 και βαφτίστηκε Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία Γουίνδσορ στο παρεκκλήσι των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.

Κατά τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας, η στενή της οικογένεια συνήθιζε να την φωνάζει χαϊδευτικά Λίλιμπετ, προσωνύμιο που «έμεινε» και στην ενήλικη ζωή της καθώς ο σύζυγός της Φίλιππος μεταξύ άλλων συνήθιζε να το χρησιμοποιεό χαϊδευτικά.

Η Μαργαρίτα, η μοναδική αδερφή της Ελισάβετ, γεννήθηκε τέσσερα χρόνια μετά από εκείνη. Οι δύο πριγκίπισσες έλαβαν εκπαίδευση κατ’ οίκον, υπό την επίβλεψη της μητέρας τους και της γκουβερνάντας τους, με έμφαση στην ιστορία, τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και τη μουσική.

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε πει οτι η Ελισάβετ στην ηλικία των δύο ετών είχε ένα αέρα κύρους και αντανακλαστικά που προκαλούσαν έκπληξη για ένα νήπιο.

Όταν ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν 14 ετών και αντίθετα με πολλά παιδιά ευκατάστατων οικογενειών, έμεινε στο Λονδίνο που βομβαρδιζόταν καθημερινά μέχρι το τέλος του πολέμου, το 1945.

Toν Φεβρουάριο του 1945, αφού ενηλικιώθηκε, κατατάχτηκε στον βρετανικό στρατό. Υπηρέτησε στις βοηθητικές δυνάμεις όπου βρίσκονταν οι γυναίκες και εκπαιδεύτηκε ως μηχανικός και οδηγός. Η θητεία της διήρκεσε μόλις τρεις μήνες, αφού στις 8 Μαΐου τελείωσε ο πόλεμος.

Η γνωριμία και ο γάμος με το Φίλιππο
Η Ελισάβετ συνάντησε το μελλοντικό σύζυγό της, Φίλιππο, πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας το 1934 και το 1937. Το καλοκαίρι του 1939, δύο χρόνια μετά την πρώτη τους γνωριμία μετά από μία συνάντηση στο Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο του Ντάρτμουθ η Ελισάβετ, αν και μόλις 13 ετών, δήλωσε ότι είχε ερωτευτεί τον Φίλιππο.

Άρχισαν να ανταλλάσσουν επιστολές, κάτι που συνεχίστηκε για τα επόμενα επτά έτη, γεγονός που προκάλεσε διαμάχη, καθώς ο Φίλιππος δεν είχε οικονομική ισχύ, ήταν γεννημένος σε άλλη χώρα και είχε αδελφές που είχαν παντρευτεί Γερμανούς ευγενείς με ναζιστικές διασυνδέσεις

Στις 20 Νοεμβρίου του 1947 η Ελισάβετ παντρεύτηκε τελικά τον όμορφο νεαρό αξιωματικό του ναυτικού, τον υπολοχαγό Φίλιπ Μάουντμπάτεν, γιο του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και τρισέγγονο της βασίλισσας βασίλισσας Βικτώριας, μακρινό ξάδερφο της.

Το πρώτο τους παιδί, ο πρίγκιπας Κάρολος, γεννήθηκε το 1948 και η αδερφή του πριγκίπισσα Άννα ήρθε στη ζωή δύο χρόνια αργότερα. Όταν η ασθένεια του πατέρα της τον ανάγκασε να εγκαταλείψει μια επίσκεψη στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία το 1952, η πριγκίπισσα, συνοδευόμενη από τον πρίγκιπα Φίλιππο, πραγματοποίησε το ταξίδι στη θέση του.

Στις 6 Φεβρουαρίου, ενώ βρισκόταν στην Κένυα, πρώτο σταθμό του ταξιδιού της, ενημερώθηκε ότι ο πατέρας της, Βασιλιάς Γεώργιοςς ΣΤ’ πέθανε και ότι εκείνη θα καθόταν στον θρόνο.

Η στέψη της έλαβε χώρα στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στις 2 Ιουνίου του 1953 και μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο σε όλο τον κόσμο και -κατόπιν αιτήματος της νεαρής Βασίλισσας- στην τηλεόραση, φέρνοντας τη λαμπρότητα της εκδήλωσης στα σπίτια εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων με τρόπο που δεν είχε ξαναγίνει μέχρι τότε.

Οι νεότεροι γιοι της Βασίλισσας, ο Πρίγκιπας Άντριου και ο Πρίγκιπας Εδουάρδος, γεννήθηκαν το 1960 και το 1964 αντίστοιχα και ήταν τα πρώτα παιδιά που γεννιούνταν από εν ενεργεία μονάρχη μετά τη βασίλισσα Βικτώρια.

Παράγοντας σταθερότητας σε ταραγμένα χρόνια
Η βασίλισσα βίωσε τη διάλυση του γάμου τριών από τους τέσσερις απογόνους της και τη καταστροφή στις σχέσεις του Καρόλου με τον Άντριου, σε συνδυασμό με μια μεγάλη πυρκαγιά που σημιεώθηκε στο κάστρο του Windsor, γεγονότα που την οδήγησαν να περιγράψει το 1992 ως annus horribilis στη χριστουγεννιάτικη ομιλία της εκείνης της χρονιάς.

Τα τελευταία χρόνια μπορεί να ήταν ταραγμένα για τη βασιλική οικογένεια, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σταθερή και ήρεμη παρουσία της Ελισάβετ στο τιμόνι συνέβαλε στη διατήρηση της παραδοσιακής εικόνας της μοναρχίας, ενώ παράλληλα άφησε περιθώρια για τον εκσυγχρονισμό της.

Η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας διατήρησε στενή επαφή με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο είχε εβδομαδιαία ακρόαση όταν βρίσκεται στο Λονδίνο, και υποδεχόταν και συνομιλούσε με αρχηγούς κρατών που την επισκέπτονταν.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της επισκέφτηκε σχεδόν κάθε κομητεία του βασιλείου και μέχρι το τέλος της ζωής της παρέμεινε δραστήρια και διαυγής. Τα προβλήματα στην υγεια της επιδεινώθηκαν, μετά το θάνατο του αγαπημένου της συζύγου.

Στις 9 Απριλίου, λίγους μήνες πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, ο δούκας του Εδιμβούργου, ο «παππούς του έθνους» όπως τον αποκάλεσαν, ο άνθρωπος με τον οποίο η μακροβιότερη μονάρχης στον κόσμο, μοιράστηκε τη ζωή και…το θρόνο της, οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία.

Σε έναν γάμο που κράτησε περισσότερες από επτά δεκαετίες, ο πρίγκιπας Φίλιππος που έφυγε απο τη ζωή στα 99 του χρόνια, ήταν το στήριγμα και το «λιμάνι» της Βασίλισσας Ελισάβετ. Τον ακολούθησε μετά από…μήνες

madata.gr