1 Ιουλίου, 2024

Περιβάλλον και Πολιτισμός Περιφέρειας Κρήτης 2η συνεδρίαση της Χωρικής Ομάδας Διακυβέρνησης της Στρατηγικής ΟΧΕ Εμβληματικών Διαδρομών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η 2η συνεδρίαση της Χωρικής Ομάδας Διακυβέρνησης της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (OXE) Εμβληματικών Διαδρομών / Περιβάλλον και Πολιτισμός Περιφέρειας Κρήτης.
Η ΟΧΕ υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΚΡΗΤΗ» 2021-2027 και αφορά στις τέσσερις περιοχές φυσικού περιβάλλοντος που είναι εγγεγραμμένες στους καταλόγους της UNESCO (περιοχή Δικτύου «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» στα Λευκά Όρη, Γεωπάρκο Ψηλορείτη, Γεωπάρκο Σητείας και περιοχή Δικτύου «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» στα Αστερούσια Όρη), καθώς και στα έξι προτεινόμενα Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα για σειριακή εγγραφή στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (Ζάκρος, Μάλια, Κνωσός, Φαιστός, Ζώμινθος, Κυδωνία).
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, εξήρε την εργασία που έχει επιτελεστεί και παράλληλα τόνισε ότι στόχος είναι η σωστή προετοιμασία για να υλοποιηθούν τα έργα.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μέλη της Χωρικής Ομάδας και στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης. Έπειτα από τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Κρήτης, το συντονισμό της συνεδρίασης είχε η Γενική Δ/ντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κρήτης, Χρύσα Δασκαλάκη. Ο μελετητής της ΕΤΑΜ ΑΕ Νίκος Δρακωνάκης παρουσίασε στη συνέχεια το σχέδιο της Στρατηγικής, η οποία βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης.
Η χρησιμότητα της ΟΧΕ στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, καθώς και η συνεισφορά της στους τομείς της ανθεκτικότητας και της προσβασιμότητας, επισημάνθηκε από την Προϊσταμένη της ΕΥΔ Προγράμματος «Κρήτη» κ. Μαρία Κασωτάκη και μέλη της Χωρικής Ομάδας. Συνολικά, η Στρατηγική χαρακτηρίστηκε ως υψηλού επιπέδου και ανταποκρινόμενη πλήρως στους στόχους της.