30 Οκτωβρίου, 2024

Παιδική παχυσαρκία: Οι 2 κοινές συνήθειες του ύπνου που αυξάνουν τον κίνδυνο

Τη στιγμή που η παιδική παχυσαρκία αποτελεί τεράστιο πρόβλημα και απειλεί τη μελλοντική δημόσια υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν μερικά εντυπωσιακά στοιχεία για ορισμένες συνήθειες που την ευνοούν.

Πιο αναλυτικά, η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Appetite, υπογραμμίζει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών, το 27,5% αυτών προσχολικής ηλικίας και το 35,2% σχολικής ηλικίας, περνούν περισσότερα από τριάντα λεπτά μπροστά σε μια οθόνη πριν τον ύπνο.

«Έχουμε παρατηρήσει ότι τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας που έχουν περισσότερες νυχτερινές συνήθειες ύπνου και περνούν περισσότερο χρόνο μπροστά στις οθόνες πριν τον ύπνο, έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πλεονάζον βάρος ή παχυσαρκία, σε σύγκριση με εκείνα που κοιμούνται νωρίς και δεν περνούν χρόνο στις οθόνες πριν τον ύπνο», λέει η María Fernanda Zerón-Rugerio, συγγραφέας της μελέτης.

Με απλά λόγια, η μελέτη του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης υποστηρίζει ότι ο ύπνος μετά τις 10.00 το βράδυ και η χρήση οθονών (τάμπλετ, κινητά, υπολογιστές, τηλεόραση κ.λπ.) για περισσότερα από τριάντα λεπτά πριν τον ύπνο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και μειωμένη τήρηση της μεσογειακής διατροφής στα παιδιά.

Οι δύο κακές συνήθειες των παιδιών που οδηγούν σε παχυσαρκία
Χρήση οθονών πριν τον ύπνο
Ύπνος μετά τις 10.00 το βράδυ

Κακή ποιότητα ύπνου και λιγότερη σωματική δραστηριότητα
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο συνδυασμός αυτών των δύο συμπεριφορών είχε ως αποτέλεσμα μικρότερη διάρκεια νυχτερινού ύπνου και κακή ποιότητα ύπνου τόσο σε παιδιά προσχολικής ηλικίας όσο και σε μαθητές. Αυτές οι μεταβλητές συσχετίστηκαν επίσης με καθυστερημένες ώρες πρωινού και δείπνου, ειδικά καθώς τα παιδιά μεγάλωναν.

Επιπλέον, τα παιδιά σχολικής ηλικίας που διατήρησαν αυτόν τον συνδυασμό ανθυγιεινών συνηθειών παρουσίασαν μεγαλύτερο κοινωνικό jet lag και ήταν λιγότερο δραστήρια σωματικά.

«Αυτό είναι σύνηθες μεταξύ εκείνων που κοιμούνται αργά, καθώς πρέπει να προσαρμόσουν την ώρα αφύπνισης για να ταιριάζουν στο σχολικό πρόγραμμα και όχι στις πραγματικές ανάγκες ύπνου τους. Ως αποτέλεσμα, καταλήγουν να κοιμούνται λιγότερο και να συσσωρεύουν έλλειψη ύπνου όλη την εβδομάδα, μια κατάσταση που έχει σχετιστεί σε προηγούμενες μελέτες με ευερέθιστη διάθεση, κακές ακαδημαϊκές επιδόσεις και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας», εξηγούν οι ερευνητές.

Μόνο το 11,7% των παιδιών σχολικής ηλικίας δεν χρησιμοποιούν οθόνες και κοιμούνται νωρίς
Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα που συλλέχθηκαν μέσω διαδικτυακών ερευνών σε 1.133 παιδιά στην Ισπανία, από τα οποία τα 545 ήταν ηλικίας μεταξύ 2-4 ετών και τα 588 μεταξύ 5-12 ετών. Αυτά τα ερωτηματολόγια ανέλυσαν τις συνήθειες ύπνου και τη χρήση οθόνης, καθώς και άλλους δείκτες όπως η διατροφή και ο δείκτης μάζας σώματος.

Περίπου τα μισά από τα νήπια και τα παιδιά σχολικής ηλικίας που συμμετείχαν στην έρευνα πέρασαν από ένα έως τριάντα λεπτά μπροστά στην οθόνη πριν τον ύπνο (50,5% και 45,1%, αντίστοιχα), ενώ το 27,5% των παιδιών προσχολικής ηλικίας και το 35,2% των παιδιών σχολικής ηλικίας περνούσαν περισσότερο από μισή ώρα μπροστά από μια οθόνη.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μόνο το 14,2% των παιδιών προσχολικής ηλικίας και το 11,7% των παιδιών σχολικής ηλικίας δεν παρακολουθούν οθόνες και πέφτουν για ύπνο νωρίς.

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν επίσης από τα προγράμματα ύπνου των συμμετεχόντων στη μελέτη. «Διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά τείνουν να κοιμούνται γύρω στις δέκα το βράδυ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι συνιστάται να κοιμούνται μεταξύ δέκα και δώδεκα ωρών, είναι σαφές ότι πολλά παιδιά δεν κοιμούνται αρκετά», λένε.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την κατάσταση, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης συνιστούν στους γονείς να βάζουν τα παιδιά να κοιμούνται νωρίτερα και να μειώσουν την έκθεση στις οθόνες όσο το δυνατόν περισσότερο πριν τον ύπνο, ιδανικά αποφεύγοντάς τις οθόνες εντελώς τουλάχιστον μία ώρα πριν. Αυτές οι συστάσεις υποστηρίζονται επίσης από την Αμερικανική Ένωση Παιδιατρικής.

Για τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, στην περίπτωση των παιδιών, είναι «κρίσιμο να αντιμετωπιστούν παράγοντες πρόληψης της παχυσαρκίας και τρόπου ζωής που μπορούν να τροποποιηθούν για να προωθήσουν την υγιή ανάπτυξη και ανάπτυξη».

Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν την ώρα ύπνου και τον χρόνο οθόνης πριν τον ύπνο. «Πρόκειται για πτυχές του σύγχρονου τρόπου ζωής που συνδέονται με ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και μειωμένη τήρηση υγιεινών διατροφικών προτύπων, όπως η μεσογειακή διατροφή. Εάν διατηρηθούν αυτές οι συνήθειες, μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία», καταλήγουν.

oloygeia.gr