30 Οκτωβρίου, 2024

Παιχνίδι με το μωρό: 4 συμβουλές από έναν ειδικό

Το παιχνίδι είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνική, συναισθηματική, σωματική και γνωστική ανάπτυξη του παιδιού από τη βρεφική του ακόμα ηλικία. Από τους πρώτους ακόμα μήνες οι δραστηριότητες και τα παιχνίδια που παίζετε ενισχύουν το μεταξύ σας δέσιμο και παράλληλα βοηθούν το μωρό να ανακαλύψει το περιβάλλον γύρω του και να αναπτυχθεί με υγιή τρόπο.

Η Shawnte James, νοσηλεύτρια σε παιδιατρική κλινική αναφέρει:

Παίξτε όταν το μωρό σας είναι χαρούμενο και ξεκούραστο. Και φροντίστε να σταματήσετε όταν το μωρό δείχνει ότι έχει κουραστεί. Θα το καταλάβετε από το βλέμμα και τη συμπεριφορά του.

Αφήστε το μωρό σας να παίξει μόνο του. Μπορεί να το μωρό να απολαμβάνει τον χρόνο μαζί σας, αλλά δεν χρειάζεται να παίζετε μαζί όλη την ώρα. Το μωρό μπορεί να απολαύσει εξίσου και το παιχνίδι μόνο του, ενώ εσείς κάνετε κάτι άλλο κοντά του. Μπορείτε να αφήσετε το μωρό σε ένα ασφαλές σημείο με τα παιχνίδια του στο πάτωμα ή αν είναι μικρότερο σε ένα βρεφικό γυμναστήριο ανάσκελα, με κρεμαστά παιχνίδια που μπορεί να κλωτσήσει με τα πόδια του.

Σκεφτείτε το «παιχνίδι» αλλιώς. Αν έχετε δει ποτέ ένα μωρό συναρπασμένο με ένα κουτί από χαρτόνι, καταλαβαίνετε πώς τα μωρά μπορούν να διασκεδάσουν σχεδόν με οτιδήποτε. Αφήστε το μωρό σας να χτυπήσει κατσαρόλες και τηγάνια στην κουζίνα ή να ρίξει νερό από πλαστικά ποτήρια στη μπανιέρα.

Προσθέστε τη διασκέδαση στην καθημερινότητά σας. Κάθε αλληλεπίδραση που έχετε με το μωρό σας μπορεί να είναι μία ευκαιρία για διασκέδαση και μάθηση. Από το άλλαγμα πάνας και το καθημερινό μπάνιο, μέχρι το τάισμα και τη βόλτα.

Μην φοβάστε τη βαρεμάρα. Ακόμα και τα μωρά βαριούνται και αυτό δεν είναι κακό. Δεν σημαίνει ότι ένα παιχνίδι είναι αποτυχημένο ή ότι εσείς δεν κάνετε κάτι καλά. Μπορεί απλώς να κουράστηκε και ένα διάλειμμα από κάτι που του διεγείρει τον εγκέφαλο και το βοηθάει να γνωρίσει τον κόσμο γύρω του είναι απαραίτητο.

mothersblog.gr