28 Μαρτίου, 2024

Παρουσιάζεται το βιβλίο «Τοπωνυμικό Κρουσώνα Μαλεβιζίου»

Την Πέμπτη στις 17.30 στην αίθουσα της Ενορίας Αγίας Τριάδας στον Κρουσώνα θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Τοπωνυμικό Κρουσώνα Μαλεβιζίου».
Με την αρωγή και ενθάρρυνση του Δήμου και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, ο φιλόλογος – λαογράφος δρ. Ανδρέας Λενακάκης ολοκλήρωσε ένα σπουδαίο σύγγραμμα με αρκετά ιστορικά στοιχεία για την περιοχή, το «Τοπωνυμικό Κρουσώνα Μαλεβιζίου».
Ο Κρουσώνας διαθέτει μεγάλο αριθμό τοπωνυμίων (κατά τον συγγραφέα του βιβλίου, σε σύγκριση με άλλα χωριά τον μεγαλύτερο αριθμό). Μερικά από αυτά τα τοπωνύμια υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Ο συγγραφέας μετά από έρευνα των διάσπαρτων πηγών και συνεντεύξεις στο πεδίο, με ανθρώπους ζωντανούς μάρτυρες του θησαυρού της ιστορίας του τόπου, κατάφερε να συλλέξει 912 τοπωνύμια και να παρουσιάσει την προέλευση, τη σημασία τους καθώς και σε πολλά από αυτά το ιστορικό τους αποτύπωμα στα βάθη των αιώνων, παραδίδοντας ένα πολύτιμο έργο στην τοπική κοινωνία που αποτελεί παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ίδιος ο συγγραφέας Ανδρέας Λενακάκης, ο δρ. Αντώνης Βασιλάκης, αρχαιολόγος, επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων, και η δρ. Ειρήνη Γαβριλάκη, αρχαιολόγος, συγγραφέας.