16 Οκτωβρίου, 2024

Παρουσιάστηκαν οι “Κοινωνικές Διαιρετικές Τομές & Κοινωνικές Ανισότητες” στον Πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία “Ανατόλια” (Vid-Pic)

Κατά πόσο τα αριστερά κόµµατα στις µέρες µας συνεχίζουν να εκπροσωπούν εργατικά-φτωχά λαϊκά στρώµατα ή έχουν «καταληφθεί» από τη «δικαιωµατική» ατζέντα κοινωνικών στρωµάτων υψηλής µόρφωσης και εισοδήµατος; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα της έρευνας – μελέτης 25 δημοκρατιών που παρουσιάζεται στο βιβλίο “Κοινωνικές Διαιρετικές Τομές & Κοινωνικές Ανισότητες, Μια μελέτη 25 δημοκρατιών” (εκδόσεις Τόπος). Το βιβλίο παρουσιάστηκε την Τρίτη 8 Οκτωβρίου στον Πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία “Ανατόλια” (Δ. Γούναρη 39, Καμάρα) προκαλώντας μια ενδιαφέρουσα πολιτική συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και των παρευρισκομένων.

Αναφερόμενος στην έρευνα, ο κ. Πάνος Τσούκαλης, Word ineguality database fellow, New school for social research, περιέγραψε ότι “η αριστερά έχει βιώσει μια μετάλαξη όπου έχει απομακρυνθεί από τα λαϊκά στρώματα και έχει καταληφθεί από τους μορφωμένους. Η δεξιά στηρίζεται και εκφράζει τους πλούσιους. Επομένως τα λαϊκά στρώματα απλώς παραγκωνίζονται”. Ο ίδιος τόνισε ότι “βασικό πόρισμα είναι ότι η αριστερά έχει απομακρυνθεί από τα λαϊκά στρώματα, τα οποία είτε οδηγούνται στην αποχή, είτε πάνε ακροδεξιά” ενώ στην Ελλάδα “η αριστερά ακολουθεί το γενικό μοτίβο της αποξένωσης της αριστεράς από τα λαϊκά στρώματα. Η πρώτη εξαίρεση στην Ελλάδα είναι ότι το φαινόμενο της “βραχμανικής” αριστεράς δεν είναι καινούριο. από τότε που εμφανίζεται στον πολιτικό στίβο στηρίζεται από πολύ μορφωμένους”.

Την ίδια διαπίστωση έκανε και ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής πολιτικής επιστήμης ΠΑΜΑΚ, λέγοντας ότι “τα κόμματα της αριστεράς κυριαρχήθηκαν από στελέχη μορφωμένα, με νέους τρόπους ζωής…. Αυτή η σταδιακή κυριαρχία των πρώην λαικών στρωμάτων που έγιναν μεσαία, μορφωμένα, έφερε ταυτοχρόνως και μια μετεξέλιξη των εκλογικών τους προτιμήσεων, επειδή αλλάξαν τρόπο ζωή”.  “Η υπεράσπιση του νέου τρόπου ζωής εκφράστηκε στο περιβάλλον, στις έμφυλες σχέσεις κ.α. αλλά στο κρίσιμο σημείο που είχε να κάνει στην κλασική διαίρεση μεταξύ πλούσιων και φτωχών, έχει διαφοροποιηθεί”.

Δείτε μερικά αποσπάσματα της συζήτησης που κατέγραψε η κάμερα του ”poo.gr”:

Επεξηγηματική περιγραφή των βασικών συμπερασμάτων του βιβλίου έκανε η κ. Ευτυχία Τεπέρογλου, επ. καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης ΑΠΘ.

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Λεωνίδας Σαρακατσάνης, επίκουρος καθηγητής συγκριτικής πολιτικής ΠΑΜΑΚ, ο οποίος επισήμανε τα βασικά σημεία του περιεχομένου του βιβλίου.
Οι ομιλητές απάντησαν σε ερωτήματα και ακολούθησε συζήτηση.