22 Νοεμβρίου, 2024

Παρουσίαση της νέας επένδυσης της Microsoft στην Ελλάδα από τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της εταιρείας, Brad Smith

«Η ίδρυση ενός υπερσύγχρονου data centre σε οποιαδήποτε χώρα, από έναν τεχνολογικό κολοσσό όπως είναι η Microsoft, αυτομάτως την αναβαθμίζει ως επενδυτικό προορισμό. Ειδικά, όμως, για την Ελλάδα δεν συνεπάγεται μόνο ξένα κεφάλαια, περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία, νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Συνεπάγεται και μια ποιοτική προστιθέμενη αξία. Οι αναλυτές θα μιλήσουν για ένα συνολικό οικονομικό όφελος, σε βάθος χρόνου, το οποίο μπορεί να ξεπερνά το 1 δισεκ. με βάση την εμπειρία άλλων κρατών. Όμως το κέρδος αυτό πολλαπλασιάζεται αν προστεθεί ο εκσυγχρονισμός και η ανταγωνιστικότητα που θα φέρει, αυτή η επένδυση, σε άλλες επιχειρήσεις, όχι μόνο μεγάλες αλλά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που ανακαλύπτουν τη σημαντική προστιθέμενη αξία που οι ψηφιακές υπηρεσίες μπορούν να προσφέρουν σε αυτές. Και, βέβαια, το συνολικό όφελος εκτινάσσεται αν αποτιμηθεί η σημασία του μετασχηματισμού στο σύνολο της οικονομίας. Η Τεχνολογία είναι καταλύτης ανάπτυξης σ’ όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση της επένδυσης στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Παρουσία του Προέδρου της Microsoft Brad Smith, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η επένδυση, η οποία δρομολογήθηκε σε διάστημα μόλις εννέα μηνών, επιτρέπει στην Ελλάδα να κάνει ένα άλμα προς τον ψηφιακό της μετασχηματισμό, την αναβαθμίζει ως προορισμό για κεφάλαια από το εξωτερικό, ενώ παράλληλα θα προικίσει με νέες δυνατότητες την εγχώρια επιχειρηματικότητα.

«Είμαι σίγουρος ότι η σημερινή εξέλιξη θα δώσει και νέα ώθηση σε πολλές νεοφυείς εταιρείες. Γιατί θα μεταφέρει στην πατρίδα μας πολύτιμη τεχνογνωσία. Θα βοηθήσει στην άνθηση της επιστημονικής έρευνας. Και θα βοηθήσει επίσης στην ανακοπή, γιατί όχι στην αντιστροφή, του ρεύματος του brain drain, σε μία οικονομία και σε μια κοινωνία που θα κινούνται και θα κινείται συνέχεια προς τα εμπρός», προσέθεσε.

«Δεν υποδέχομαι αυτήν τη νέα επένδυση μόνο ως ένα τεχνολογικό και οικονομικό άλμα. Είναι ταυτόχρονα και ένα βήμα εκδημοκρατισμού. Είναι μια κοινωνική τομή. Αφορά το άτομο, αφορά και το σύνολο. Γιατί στον καιρό των fake news, η ασφαλής αποθήκευση των δεδομένων επιτρέπει και την πιο εύκολη επαλήθευσή τους. Ενώ ένα διαφανές διαδίκτυο αποτελεί φόρουμ πολιτικής δραστηριοποίησης και πρέπει να είναι φόρουμ υγιούς ανταλλαγής ιδεών», είπε ο Πρωθυπουργός. «Από την άλλη, η ταχύτητα στην επικοινωνία ανοίγει ένα νέο παράθυρο γνώσης σε όλους», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα έχει τον ήλιο της και τώρα αποκτά και… το cloud της. Μπροστά μας, συνεπώς, ανοίγεται μια μεγάλη λεωφόρος κοινής πορείας, την οποία σήμερα ξεκινάμε για να τη διανύσουμε», τόνισε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ευχαρίστησε ονομαστικά τον Διευθυντή του Οικονομικού του Γραφείου Αλέξη Πατέλη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση, που εργάστηκαν σκληρά ώστε να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την αξιοποίηση της τεχνολογίας στην προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και αναφέρθηκε έργα όπως αυτό που τώρα υλοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία και ολοκληρώνεται στους επόμενους μήνες. «Από το 2021, ο επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου, με μία απλή εφαρμογή στο κινητό, θα βλέπει την τρισδιάστατη απεικόνιση των μνημείων αλλά και της ίδιας της ζωής της Αρχαίας Ολυμπίας, όπως ακριβώς ήταν πριν από δυόμισι χιλιετίες. Και κάθε κάτοικος της Γης θα μπορεί να ζήσει εικονικά στην περιοχή και να θαυμάσει τα αριστουργήματα του μουσείου της, μέσω μιας ειδικής ιστοσελίδας που θα δωρίσει η Microsoft στο Υπουργείο Πολιτισμού», ανέφερε.

«Είχαμε λόγο που επιλέξαμε την Ελλάδα. Η Microsoft δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1992, επί 28 χρόνια. Αυτή η σημαντική επένδυση δείχνει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, στον ελληνικό λαό και στην ελληνική κυβέρνηση» τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Microsoft Brad Smith.

«Δεν θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει αυτό το βήμα δίχως την βοήθεια και την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Όταν συναντηθήκαμε τον Ιανουάριο στο Νταβός και ανέφερα με ενθουσιασμό να κάνουμε περισσότερα πράγματα στην Ελλάδα, μας είπε ότι αυτό είναι καλό, αλλά πρέπει να επενδύσετε περισσότερο στην Ελλάδα. Και είναι πολύ πειστικός. Έτσι τον επόμενο μήνα τον Φεβρουάριο ήρθα στην Αθήνα», ανέφερε ο κ.Smith.

«Πρόκειται για μία γιγαντιαία επένδυση για μία εταιρεία σαν την Microsoft, καθώς η επένδυση σε κεφάλαιο για κάθε καινούργιο data center ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια» τόνισε ο Πρόεδρος της Microsoft και ανέλυσε τα οφέλη για τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρές και τις μεσαίες αλλά και για τους καταναλωτές στην καθημερινή τους ζωή.

Ο Πρόεδρος της Microsoft τόνισε ότι πρέπει να οδηγηθούμε στο μέλλον με την νέα τεχνολογία αλλά βασισμένοι στις αρχές της δημοκρατίας, όπως δίδαξε η Αθήνα. «Είμαστε ευγνώμονες που αποτελούμε μέρος αυτού του εγχειρήματος και θέλω να ευχαριστήσω τον καθένα ξεχωριστά από όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του. Θέλω επίσης να πω ευχαριστώ σε ένα πρόσωπο που συνέβαλε στην πραγματοποίηση του περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον: Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Smith.

«Στην 2η και 3η βιομηχανική επανάσταση η χώρα μας βρέθηκε ουραγός, στην 4η θέλουμε να βρεθούμε με τους πρωτοπόρους», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος. «Θα είναι το πρώτο data center στην ευρύτερη περιοχή και ένα από τα πρώτα στην Ευρώπη. Αυτή η υποδομή φιλοδοξούμε να επιταχύνει ακόμα περισσότερο το ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας», προσέθεσε.

Η ταυτότητα της επένδυσης

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Microsoft και τον Πρωθυπουργό και προβλέπει τη δημιουργία του πρώτου συμπλέγματος data centers στη χώρα μας, βάζει την Ελλάδα στο επίκεντρο των ψηφιακών εξελίξεων και την καθιστά πόλο έλξης σημαντικών τεχνολογικών επενδύσεων. Τα data centers είναι οι εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων και υποστηρίζουν την τεχνολογία του cloud.

Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει την κατασκευή τριών μονάδων αποθήκευσης δεδομένων (data centers) στην Αττική. Η επένδυση σε αυτήν τη συγκυρία αντανακλά την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην φιλοσοφία που διαπνέει τη σημερινή κυβέρνηση και την αισιοδοξία που τρέφει για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας μας. Πρόκειται για μακράν τη μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα έπειτα από 28 χρόνια παρουσίας στη χώρα μας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αποκτά data center region (πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών εγκαταστάσεων datacenter). Μέχρι τώρα η Microsoft διατηρεί σε λειτουργία data centers σε τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία. Ακόμη, υπό κατασκευή βρίσκονται σε άλλες τρεις, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η Ελλάδα γίνεται συνεπώς η 8η χώρα της Ε.Ε. που επιλέγεται από τη Microsoft για να μεταφέρονται και να αποθηκεύονται τα δεδομένα του cloud και μόλις η 27η σε όλο τον κόσμο.

Εκτός από τα κεφάλαια που θα επενδυθούν για την κατασκευή και τη λειτουργία των data centers, η επένδυση αναμένεται να λειτουργήσει ως καταλύτης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και ως προπομπός για περαιτέρω επενδύσεις με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Το οικονομικό αποτύπωμα ανάλογων επενδύσεων στην Πολωνία και την Ιταλία προσεγγίζει και υπερβαίνει, αντίστοιχα, το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Τα data centers είναι η υποδομή του αποκαλούμενου cloud, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Επιτρέπουν την αποθήκευση και την ανταλλαγή του τεράστιου όγκου πληροφοριών, δεδομένων και εφαρμογών που χρησιμοποιούν καθημερινά επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, αλλά και το κράτος, ώστε να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα.

Η εγκατάσταση ενός συμπλέγματος data centers στην Ελλάδα αυξάνει την ταχύτητα και την ευκολία με την οποία τοπικές επιχειρήσεις και πολίτες θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του ψηφιακού κόσμου. Αυτό συνάδει με τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για αύξηση του οικονομικού αποτυπώματος του τεχνολογικού κλάδου στο 5% του ΑΕΠ σε βάθος πενταετίας και στο 10% σε ορίζοντα δεκαετίας. Στηρίζει επίσης την προσπάθεια για δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, υψηλής ειδίκευσης, οι οποίες θα συμβάλουν στην αντιστροφή του brain drain.

#GrforGrowth

Η εγκατάσταση του συμπλέγματος των data centers εντάσσεται στη στρατηγική συμφωνία #GrforGrowth, η οποία περιλαμβάνει πολλές ακόμη δράσεις. Η πιο σημαντική είναι η πιστοποιημένη κατάρτιση σε ψηφιακές δεξιότητες 100.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπως επίσης φοιτητών και ανέργων. Η δράση θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας όσον αφορά τις ανάγκες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Ακόμη, υπό εξέλιξη βρίσκεται συνεργασία μεταξύ της Microsoft και του Υπουργείου Πολιτισμού με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσω ψηφιακών εφαρμογών που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και την επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality) στην Αρχαία Ολυμπία.

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού

Brad, σε ευχαριστώ καταρχάς για τα καλά σου λόγια και διότι παρουσίασες τόσο εύγλωττα τη σημασία των data centers στον σύγχρονο κόσμο μας.

Κύριοι Υπουργοί, κ. Πρέσβη, κυρίες και κύριοι,

Όπως είπε και ο Brad όλα ξεκίνησαν στα τέλη Ιανουαρίου, στο Νταβός, όταν είχα την ευκαιρία να τον πρωτογνωρίσω στην πρώτη συνάντηση που είχα στο ελβετικό θέρετρο. Και τώρα, ωστόσο, αποδεικνύεται ότι εκείνη η συνάντηση δεν ήταν, απλά, μια συνάντηση μεταξύ δύο προσώπων. Αλλά ανάμεσα στην ισχυρή βούληση μιας χώρας να προοδεύσει και να αναπτυχθεί. Και στη φιλοδοξία μιας επιχειρηματικής, τεχνολογικής υπερδύναμης να διευρύνει την εμβέλειά της, αντλώντας δύναμη από το αξιακό φορτίο αυτού του τόπου.

Και έτσι, μέσα σε μόλις εννέα μήνες και παρά τα σύννεφα της πανδημίας, φτάσαμε εδώ: Στη γέννηση μιας σημαντικής καινοτόμας επένδυσης με πολυεπίπεδη οικονομική σημασία, αλλά και μεγάλη κοινωνική ανταπόδοση. Χάρη σε αυτήν η Ελλάδα καθίσταται πια παγκόσμιος κόμβος του γνωστού μας cloud. Της κεντρικής ψηφιακής αποθήκευσης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων. Είναι κάτι που ταξιδεύει την χώρα μας, κυριολεκτικά, στον 21ο αιώνα.

Η Microsoft, βέβαια, μετρά 28 χρόνια παρουσίας στη χώρα μας, μια παρουσία η οποία μάλιστα πλαισιώνεται από δεκάδες δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Όχι μόνο προγράμματα εκπαίδευσης και εξειδίκευσης -θα επανέλθω σε αυτά στη συνέχεια- αλλά και με έργα όπως αυτό το οποίο υλοποιείται αυτή τη στιγμή που μιλάμε στην Αρχαία Ολυμπία και θα ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες. Μια προσπάθεια -θα έλεγα- από το μέλλον, που μεταφέρει γόνιμα το παρελθόν στο παρόν.

Από το 2021, ο επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου, με μία απλή εφαρμογή στο κινητό, θα βλέπει την τρισδιάστατη απεικόνιση των μνημείων αλλά και της ίδιας της ζωής της Αρχαίας Ολυμπίας, όπως ακριβώς ήταν πριν από δυόμισι χιλιετίες. Και κάθε κάτοικος της Γης θα μπορεί να ζήσει εικονικά στην περιοχή και να θαυμάσει τα αριστουργήματα του μουσείου της, μέσω μιας ειδικής ιστοσελίδας που θα δωρίσει η Microsoft στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Σκεφτείτε τις ατελείωτες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία να γνωρίσουμε και πάλι τον πολιτισμό μας από μια διαφορετική σκοπιά. Αυτό το οποίο αποκαλούμε επαυξημένη πραγματικότητα, augmented reality, θα αλλάξει τελείως τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα μνημεία μας, τους αρχαιολογικούς μας χώρους. Το παρελθόν, στην κυριολεξία, θα ξαναζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας. Και κάθε Έλληνας, αγαπητέ Brad, αλλά νομίζω ότι και κάθε άνθρωπος που -όπως πολύ σωστά είπες- μοιράζεται αυτήν την οικουμενική κληρονομιά των προγόνων μας, είναι ευγνώμων για αυτήν την ευγενική σας προσφορά. Είναι, άλλωστε, μια πρωτοβουλία που επανατοποθετεί την Τεχνολογία στην πραγματική της αποστολή: Που δεν είναι άλλη, από το να βρίσκεται τελικά στην υπηρεσία του ανθρώπου. Δεν υπάρχει εξέλιξη χωρίς αναφορά σε αυτόν, ούτε πολιτισμός χωρίς τον ίδιο τον άνθρωπο σταθερά στο επίκεντρο.

Το γεγονός που γιορτάζουμε σήμερα, ωστόσο, έχει μία άλλη διάσταση. Διότι η ίδρυση ενός υπερσύγχρονου data centre σε οποιαδήποτε χώρα, από έναν τεχνολογικό κολοσσό όπως είναι η Microsoft, αυτομάτως την αναβαθμίζει ως επενδυτικό προορισμό. Ειδικά, όμως, για την Ελλάδα δεν συνεπάγεται μόνο ξένα κεφάλαια, περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία, νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Συνεπάγεται και μια ποιοτική προστιθέμενη αξία.

Οι αναλυτές θα μιλήσουν για ένα συνολικό οικονομικό όφελος, σε βάθος χρόνου, το οποίο μπορεί να ξεπερνά το 1 δισεκ. με βάση την εμπειρία άλλων κρατών. Όμως το κέρδος αυτό πολλαπλασιάζεται αν προστεθεί ο εκσυγχρονισμός και η ανταγωνιστικότητα που θα φέρει, αυτή η επένδυση, σε άλλες επιχειρήσεις, όχι μόνο μεγάλες αλλά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που ανακαλύπτουν τη σημαντική προστιθέμενη αξία που οι ψηφιακές υπηρεσίες μπορούν να προσφέρουν σε αυτές. Και, βέβαια, το συνολικό όφελος εκτινάσσεται αν αποτιμηθεί η σημασία του μετασχηματισμού στο σύνολο της οικονομίας. Η Τεχνολογία είναι καταλύτης ανάπτυξης σ’ όλα τα επίπεδα.

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι αντιμετωπίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, της οικονομίας, της κοινωνίας, όχι απλά ως μία προτεραιότητα, αλλά ως τον πιο κρίσιμο βραχίονα προκειμένου η χώρα να κάνει ένα τολμηρό άλμα στο μέλλον και να είναι όλοι οι Έλληνες με τους νικητές της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Κάτι το οποίο -όπως είπε και ο κ. Μιχαλόπουλος- δεν ίσχυε για την δεύτερη ή την τρίτη.

Σε άλλες εποχές, τρεις γιγαντιαίοι σταθμοί ψηφιακής αποθήκευσης ηλεκτρονικών δεδομένων στη Ελλάδα θα έμοιαζαν με ένα φανταστικό σενάριο. Όμως, γίνεται, πλέον, πραγματικότητα. Βρέθηκαν στην Αττική εκείνες οι εκτάσεις που είναι συμβατές με τις υψηλές προδιαγραφές της Microsoft. Με τις ανάλογες ενεργειακές υποδομές, τα ισχυρά δίκτυα τηλεπικοινωνιών, τις πράσινες εγκαταστάσεις, γιατί όπως είπε πολύ σωστά ο κ. Smith, μέχρι το 2025 η σημαντική ποσότητα ενέργειας η οποία καταναλώνεται από αυτά τα data centers πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ξεπεράστηκαν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Και το φιλόδοξο σχέδιο πια μπαίνει στη φάση υλοποίησης.

Θέλω να πω και εγώ ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στην ομάδα της Microsoft στην Ελλάδα, στα συναρμόδια Υπουργεία, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στον Αλέξη Πατέλη, στον Νίκο Παπαθανάση, οι οποίοι εργάστηκαν πολύ σκληρά για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Και βέβαια ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στον ίδιο τον Brad Smith, χωρίς την προσωπική ανάμειξη του οποίου δεν θα ήμασταν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Μου έλεγε κατ’ ιδίαν ότι έχει κάνει ελάχιστα ταξίδια από τότε που ξεκίνησε ο Covid, τρία ή τέσσερα νομίζω, τα δύο εκ των οποίων ήταν στην Ελλάδα, και αυτό από μόνο του κάτι λέει.

Το cloud αποτελεί τον πυρήνα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Τώρα, με το «ελληνικό» cloud, ελληνικά δεδομένα -αλλά και δεδομένα από την ευρύτερη περιοχή, διότι μια τόσο σημαντική επένδυση δεν απευθύνεται μόνο στην ελληνική αγορά- θα αποθηκεύονται εδώ στην Ελλάδα, με ασφάλεια, αλλά και με χαμηλότερο κόστος.

Και καθώς ο όγκος των δεδομένων αυξάνεται πια εκθετικά, μια τέτοια εξέλιξη έχει ξεχωριστή σημασία για όλους. Για το Δημόσιο, για τις επιχειρήσεις, για τους πολίτες, για την ίδια την καθημερινή μας ζωή. Για να το πω διαφορετικά, ως χρἠστης ψηφιακών υπηρεσιών ο ίδιος, περιμένω μεγαλύτερη ταχύτητα, χαμηλότερο κόστος και περισσότερη ασφάλεια στη διαχείριση των δεδομένων που παραμένουν στον τόπο μου. Ως πολίτης, προσδοκώ σε πιο γρήγορη ανταπόκριση σε εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι τράπεζες, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, το Δημόσιο. Προσδοκώ, όμως, και σε νέες δουλειές, με όχημα το πάρα πολύ σημαντικό πρόγραμμα επιμόρφωσης το οποίο εξήγγειλε η Microsoft για 100.000 συμπολίτες μας, που θα αποκτήσουν πρόσθετη κατάρτιση σε ψηφιακές δεξιότητες που σχετίζονται γύρω από τα μεγάλα δεδομένα -τα big data- και το cloud.

Ως Πρωθυπουργός, όμως, οι φιλοδοξίες μου είναι περισσότερες. Και καθώς η χώρα μας γίνεται μία από τις λίγες στον κόσμο που φιλοξενούν τέτοια υπερσύγχρονα data centers, προχωρά σε μια τομή ολιστικού, συνολικού εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης. Διότι είναι γνωστός ο ευεργετικός αντίκτυπος μιας τέτοιας επένδυσης σε δεκάδες, εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις, είναι τα γνωστά σε όλους μας network effects. Όπως είπε και ο Brad, οι πρώτοι κερδισμένοι θα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Και είμαι σίγουρος ότι η σημερινή εξέλιξη θα δώσει και νέα ώθηση σε πολλές νεοφυείς εταιρείες. Γιατί θα μεταφέρει στην πατρίδα μας πολύτιμη τεχνογνωσία. Θα βοηθήσει στην άνθηση της επιστημονικής έρευνας. Και θα βοηθήσει επίσης στην ανακοπή, γιατί όχι στην αντιστροφή, του ρεύματος του brain drain, σε μία οικονομία και σε μια κοινωνία που θα κινούνται και θα κινείται συνέχεια προς τα εμπρός.

Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε, το θυμίζω συνέχεια σε ξένους επενδυτές οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα στον τομέα της τεχνολογίας, δεν έχουμε μόνο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό σήμερα στην πατρίδα μας. Έχουμε και ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό εκτός Ελλάδος που θα ήθελε, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, να επιστρέψει και να εργαστεί στην πατρίδα μας. Αυτές οι συνθήκες πιστεύω ότι αρχίζουν πια να δρομολογούνται στην πατρίδα μας. Κατά συνέπεια το hashtag #GrforGrowth, η Ελλάδα για την ανάπτυξη, πιστεύω ότι τα λέει όλα.

Κυρίες και κύριοι,

Λένε πολλοί ότι στην εποχή μας «η πληροφορία είναι εξουσία». Ίσως. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η πληροφορία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή. Ακριβώς γι’ αυτό δεν υποδέχομαι αυτήν τη νέα επένδυση, μόνο, ως ένα τεχνολογικό και οικονομικό άλμα. Είναι ταυτόχρονα και ένα βήμα εκδημοκρατισμού. Είναι μια κοινωνική τομή. Αφορά το άτομο, αφορά και το σύνολο.

Γιατί στον καιρό των fake news, η ασφαλής αποθήκευση των δεδομένων επιτρέπει και την πιο εύκολη επαλήθευσή τους. Ενώ ένα διαφανές διαδίκτυο αποτελεί φόρουμ πολιτικής δραστηριοποίησης και πρέπει να είναι φόρουμ υγιούς ανταλλαγής ιδεών. Και, παράλληλα, κάθε ασφαλής χρήση της πληροφορίας ενδυναμώνει και τη δημοκρατική νομιμότητα, γιατί προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα και εγγυάται την ίδια την ασφάλεια των συναλλαγών.

Από την άλλη, η ταχύτητα στην επικοινωνία ανοίγει ένα νέο παράθυρο γνώσης σε όλους. Δημιουργεί νέες μορφές κοινωνικής δραστηριότητας, μπορεί υπό προϋποθέσεις να καταργήσει διακρίσεις. Όταν μειώνονται οι ψηφιακές αποστάσεις, μειώνονται και οι κοινωνικές αποστάσεις. Περιθωριοποιώντας το περιθώριο και προβάλλοντας την εξωστρέφεια. Αρκεί -και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για εμένα, για το Υπουργείο, για όλους μας- να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτές τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες, σε λογικό κόστος και να πολεμήσουμε στη ρίζα τους τα φαινόμενα του ψηφιακού αναλφαβητισμού που μπορούν, αν δεν αντιμετωπιστούν, να δημιουργήσουν τα νέα ρήγματα του μέλλοντος.

Άλλωστε, από τα τέλη ακόμη της δεκαετίας του ’60 οι κοινωνικοί επιστήμονες που εξέταζαν, ανίχνευαν τη μεταβιομηχανική εποχή, μίλησαν από τότε για την περίφημη «κοινωνία της πληροφορίας», που αχνοφαινόταν στον ορίζοντα. Στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, αυτή αποτελεί πια μία παγκόσμια πραγματικότητα.

Προσωπικά, όμως, συμμερἰζομαι περισσότερο την άποψη του Άντονι Γκίντενς. Ότι, δηλαδή, ανέκαθεν όλες οι ανθρώπινες κοινωνίες υπήρξαν «κοινωνίες της πληροφορίας». Αυτή ήταν που αποτελούσε δίαυλο προόδου και ευημερίας. Από τον Γουτεμβέργιο στον σιδηρόδρομο, στον τηλέγραφο, στο τηλέφωνο, είχαμε διαδοχικές τεχνολογικές επαναστάσεις. Προκάλεσαν αναστάτωση, τριβές, εντάσεις. Οδήγησαν όμως τελικά τον κόσμο προς τα εμπρός.

Η εντυπωσιακή ανατροπή της δικής μας «εποχής της γνώσης» είναι ότι η ίδια η πληροφορία και η τεχνολογία γίνονται, πια, μέσα παραγωγής. Συνεπώς η ανάπτυξή τους συνιστά ένα βήμα συλλογικής οικονομικής ανάπτυξης. Ενώ κάθε μέτρο που τις κάνει πιο προσιτές στους πολίτες συνιστά και δημοκρατική τομή.

Με αυτές τις σκέψεις, λοιπόν, καλωσορίζω και πάλι στη χώρα μας τον φίλο Brad και τη νέα, εμβληματική συνεργασία μας με την Microsoft. Η Ελλάδα έχει τον ήλιο της και τώρα αποκτά και… το cloud της. Μπροστά μας, συνεπώς, ανοίγεται μια μεγάλη λεωφόρος κοινής πορείας, την οποία σήμερα ξεκινάμε για να τη διανύσουμε…

Σας ευχαριστώ.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Επικρατείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt.

Πηγή: kritipress.gr