28 Μαρτίου, 2024

Πάπας Φραγκίσκος: Το 2013 υπέγραψε επιστολή παραίτησης σε περίπτωση σοβαρών προβλημάτων υγείας

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα ABC, ότι μετά την εκλογή του το 2013 υπέγραψε επιστολή παραίτησης που θα χρησιμοποιηθεί, αν δεν θα είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του εξαιτίας σοβαρών και ανήκεστων προβλημάτων υγείας.

Πάντως, μετά τα 86α γενέθλιά του το Σάββατο, η κατάσταση της υγείας του φαίνεται να είναι καλή, με εξαίρεση μια πάθηση στο γόνατο.

Ο Φραγκίσκος εξήγησε ότι έδωσε την επιστολή στον τότε επικεφαλής της διπλωματίας του Βατικανού καρδινάλιο Ταρτσίζιο Μπερτόνε, ο οποίος κατείχε τη θέση αυτή από την θητεία του προηγούμενου πάπα Βενέδικτου. Ο Μπερτόνε παρέμεινε στο αξίωμα αυτό για περίπου έξι μήνες μετά την εκλογή του Φραγκίσκου στις 13 Μαρτίου του 2013.

Ο Φραγκίσκος έχει πει επανειλημμένα ότι θα παραιτηθεί εάν η κατάσταση της υγείας του τον εμποδίζει να ηγείται της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο Φραγκίσκος ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι θα πρέπει να καθιερωθεί επίσημη πρακτική για τις περιπτώσεις στις οποίες προβλήματα υγείας ή κάποιο ατύχημα δυσκολεύουν τον πάπα στην άσκηση των καθηκόντων του.

«Έχω ήδη υπογράψει την παραίτησή μου. Ο Ταρτσίζιο Μπερτόνε ήταν επικεφαλής της διπλωματίας. Την υπέγραψα και του είπα: “Σε περίπτωση κωλύματος για ιατρικούς ή άλλους λόγους, ιδού η παραίτησή μου”», φέρεται να δήλωσε ο Φραγκίσκος. «Το έχετε. Δεν ξέρω σε ποιον μπορεί να την έδωσε ο καρδινάλιος Μπερτόνε, αλλά του την έδωσα ότι ήταν επικεφαλής της διπλωματίας», δήλωσε ο Φραγκίσκος, διευκρινίζοντας ότι για πρώτη φορά το αποκαλύπτει αυτό δημοσίως.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters τον Ιούλιο, ο Φραγκίσκος απέρριψε τις εικασίες ότι πρόκειται να παραιτηθεί άμεσα και επανέλαβε μια θέση που έχει πολλές φορές διατυπώσει δημοσίως, ότι ίσως παραιτηθεί κάποια στιγμή εάν η κατάσταση της υγείας του δεν του επιτρέπει να ηγείται της Εκκλησίας – κάτι που ήταν σχεδόν αδιανόητο πριν από την παραίτηση του Βενέδικτου, που σήμερα είναι 95 ετών, το 2013. Ήταν η πρώτη παραίτηση πάπα σε έξι αιώνες.

πηγή: newsbeast.gr