3 Μαΐου, 2024

Πανόπουλος: “Αποχωρώ άμεσα από το ποδόσφαιρο”

Το μεσημέρι της Τρίτης (21/7) στην αίθουσα του αθλητικού κέντρου της ομάδας της Ξάνθης στα Πηγάδια, o μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ κ. Χρήστος Πανόπουλος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

“OK, περίεργη μέρα σήμερα. Κυρίες και κύριοι θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσίας σας εδώ. Υπάρχουν 70 δις. Τα 19,5 δις είναι επιδοτήσεις, 12,5 δις είναι δάνεια, σύνολο 32,5 δις από το πακέτο της ανάπτυξης. Συν όλα τα άλλα, τα οποία σιγά – σιγά θα έρθουν. Είναι μια μεγάλη επιτυχία για την χώρα μας, είναι μια εθνική επιτυχία μπροστά στην ύφεση που έχει αρχίσει να έρχεται και θα έρθει στην πατρίδα μας, αλλά θα είναι από τις λίγες φορές που η ύφεση αυτή θα είναι – κι έχει αρχίσει να είναι – πανευρωπαϊκή. Είναι σημαντικό αυτό το νέο για όλους εμάς τους Έλληνες, ανεξαρτήτως οικονομικής θέσης. Αυτό ήταν μια παρένθεση, γιατί κάποια πράγματα, τρέχουν πιο γρήγορα από εμάς.

Πάμε στο ποδόσφαιρο. Στο μυαλό μου, είχα διαφορετικά να ξεκινήσω αυτή την ομιλία, αλλά τ’ αλλάζω.

Πολυιδιοκτησία. Ο πρωθυπουργός της χώρας μας, με τα όποια προβλήματα έχει να τρέξει για την Ελλάδα, μαζί με όποιους είναι κάτω από αυτόν, είναι ο πρώτος ο οποίος είχε πει, ότι η απόφαση της ΕΕΑ δεν είναι δεσμευτική, είναι μία γνωμοδότηση. Και μετά από αυτόν ακολούθησαν και πολλοί άλλοι. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δικαιώνεται. Τα ελληνικά δικαστήρια εντός των επομένων ημερών, εξετάζοντας την ουσία της υπόθεσης, θα αποφασίσουν. Η Ξάνθη… από σπόντα, και λέω από σπόντα γιατί ήταν δικιά μου επιλογή, λόγω της απόφασης που πάρθηκε για τον ΠΑΟΚ, τουλάχιστον μέχρι τώρα, έχει καταρχήν δικαιωθεί ηθικά. Δεν έχει δικαιωθεί αγωνιστικά. Όπως γνωρίζετε, από την αρχή είχα τοποθετηθεί, ότι εμείς θέλουμε να κριθούμε από τα ελληνικά δικαστήρια. Δεν το έκανα επίτηδες, ούτε το ήθελα, όπως φαντάζεστε, ούτε έχω αυτή τη δύναμη να το κάνω, ο Θεός τα έφερε έτσι που τώρα θα κριθούμε, η Ξάνθη, εγώ ο Πανόπουλος και ο Συγγελίδης, από τα ελληνικά δικαστήρια που θα μπουν στην ουσία της υπόθεσης.

Σε λίγες μέρες όλοι θα γνωρίζουμε. Θα γνωρίζουμε αν η Ξάνθη έχει δικαιωθεί και ηθικά και αγωνιστικά, όσο αφορά τους βαθμούς, πράγμα το οποίο είναι αυτονόητο. Μην περιμένετε από εμένα να σας πω, σε πιθανές σας ερωτήσεις εκ των υστέρων που θα μου κάνετε, για τους ανθρώπους – επιστήμονες της ΕΕΑ. Εκ προοιμίου σας λέω, ότι σέβομαι την ιδιότητά τους, έτσι το είδαν, έτσι το προσέγγισαν, έτσι αποφάσισαν. Η ζωή παρόλα αυτά συνεχίζεται. Έτσι είναι όπως το λέω εγώ.

Ζητάμε από τον Πρόεδρο της ΕΠΟ, έγκριτο δικηγόρο κι ένα σοβαρό άτομο που είναι ο κορυφαίος εγγυητής της νομιμότητας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες και απαιτούμενες κινήσεις, να κάνει ενέργειες προς το Πρωτοδικείο Αθηνών κι όπου αλλού χρειάζεται, προκειμένου νόμιμα να συγκροτηθεί η Εφέσεων και άμεσα να ξεκινήσει αυτό το δικαστήριο για να έχουμε την τελική απόφαση. «Είναι ένοχος ο Πανόπουλος με τον Συγγελίδη και η Ξάνθη γενικότερα;»

Εσείς, 10 εκατομμύρια Έλληνες, έχετε ένα όνομα από τους παππούδες σας, τον πατέρα σας, έχετε παιδιά κι αυτό το όνομα, προσπαθούν 10 εκατομμύρια Έλληνες να το τιμήσουν. Θέλω να μας δώσουν το δικαίωμα να έχουμε τη δυνατότητα, να το αξίζουμε, να το τιμήσουμε κι εμείς. Και να μας επιστρέψουν και τους βαθμούς.

Εμείς, πριν 1,5 μήνα αν δεν απατώμαι, καλεστήκαμε να πληρώσουμε ένα πρόστιμο στην ΕΠΟ 150.000 ευρώ, που ήταν η παλίρροια της ΕΕΑ κι έχει να κάνει με ένα πιστοποιητικό. Και ζητήσαμε να μας κάνουν ένα διακανονισμό γιατί δεν τα αντέχουμε τώρα. Ένα, ενάμιση μήνα. Όχι μας είπαν, εντός 3 ημερών. Και πληρώσαμε εντός τριών ημερών 150.000 μέσα σ’ αυτόν τον κυκεώνα που γινόταν. Θέλουμε τώρα λοιπόν, χθες, να δικαστούμε!

Κυρίες και κύριοι, 31 χρόνια. Δηλαδή τη μισή μου ζωή, την πέρασα έχοντας δίπλα μου ένα κομμάτι που λέγεται Ξάνθη, που για μένα ποτέ δεν ήταν μόνο ποδόσφαιρο. Και γι΄αυτούς που με γνωρίζουν εδώ και γι’ αυτούς που με γνωρίζουμε αλλά δεν είναι από εδώ. Δεν ήταν ποτέ μόνο ποδόσφαιρο η Ξάνθη, η περιφέρειά της στην ολότητά της. Έκανα ειλικρινείς προσπάθειες που έβγαιναν μέσα από την ψυχή μου και από το όποιο μυαλό κουβαλάω, προκειμένου να κάνω σωστές κινήσεις και επιλογές. Μέσα από αυτό, έκανα λάθη. Πολλά ή λίγα, θα το κρίνει η ιστορία και ο τόπος μου. Ο τόπος μου! Η Ξάνθη και η Περιφέρειά της!

Σ’ αυτά τα χρόνια εδώ γνώρισα μόνο καλούς ανθρώπους. Είτε θέλετε να το πιστέψετε, είτε όχι. Είναι η αλήθεια και μόνο η αλήθεια. Ακόμη και με κάποιους, κάποιες ελάχιστες φορές στη διαδρομή αυτή των 31 χρόνων που έτυχε να έχω αντιπαράθεση, ήταν τίμιοι, σωστοί, άντρες και είχαν διαφορετική άποψη και θέση, στο συγκεκριμένο timing, για τα τρέχοντα της ομάδας.

Οι φίλαθλοί μας ήταν πάντα δίπλα μας, ίσως λίγοι κάποιες φορές, σ’ αυτό μπορεί τεράστια ευθύνη να έχω εγώ. Αλλά ήταν δίπλα μας, με φωνή, με αξιοπρέπεια, αγάπη και μακριά από κάθε μορφή βίας.

Η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης με τίμησε πριν λίγο καιρό για την προσφορά μου στον τόπο. Τώρα που το σκέφτομαι, θα έπρεπε να τους τιμήσω κι εγώ που μου δώσανε την ευκαιρία, “εξ αγχιστείας”, από… καραμπόλα, από… σπόντα, όπως θέλετε πέστε το, να είμαι στην Ξάνθη, να ζήσω αυτά που έζησα και να συναντήσω μοναδικούς ανθρώπους, με κουλτούρα και ευγένεια.

Με ένα Μητροπολίτη, τον Παντελεήμωνα, που έχει κάνει έργο ζωής την ανάπτυξη της Ξάνθης. Σε όλα τα επίπεδα που τον αφορούν κι όχι μόνο. Η Ξάνθη, για όσους δεν το γνωρίζουν και μπορεί να είναι πολλοί δυστυχώς αυτοί που δεν το γνωρίζουν, μπορεί να είναι η πιο υποβαθμισμένη – και η περιφέρειά της – περιοχή της πατρίδας μας. Και από τις πιο αν όχι η πιο υποβαθμισμένη από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Και προσοχή, όλα αυτά γίνονται, όταν η Ξάνθη και η Περιφέρειά μας βρίσκεται σ’ αυτήν την ευαίσθητη, την πολύ ευαίσθητη, περιοχή.

Κυρίες και κύριοι, σ’ αυτή τη ζωή υπάρχει μια αρχή και ένα τέλος για όλα. Το έχω ξαναπεί. Όλοι εδώ στην Ξάνθη γνωρίζουν ό,τι εδώ και αρκετά χρόνια θέλω να φύγω από το ποδόσφαιρο. Εξάλλου αυτό ποτέ δεν το είχα κρύψει.

Σήμερα λοιπόν, σας ανακοινώνω ότι πήρα την οριστική και αμετάκλητη απόφαση, που δεν αλλάζει για όλα τα εκατομμύρια του κόσμου κι όλους τους ράβδους χρυσού που υπάρχουν, να αποχωρήσω άμεσα από το ποδόσφαιρο και ως εκ τούτου από την αγαπημένη μου Ξάνθη! Αυτό θα γίνει μέχρι τις 14 Αυγούστου (παραμονή της Παναγίας) του 2020 ώστε:

1ον) Η εταιρία μου να εκπληρώσει όλες ανεξαρτήτως τις οικονομικές υποχρεώσεις  που έχει μέχρι το τελευταίο ευρώ ώστε να κλείσει το κεφάλαιο αυτό με συνέπεια, με σεβασμό προς όλους, προς όλους τους εργαζόμενους, προς όλους τους «τρίτους», προς όλες τις υποχρεώσεις της. Με λίγα λόγια με «υγεία», όπως τόσα χρόνια πορεύτηκε κι απέπνεε υγεία, είχε υγεία και θα την έχει, μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο που θα αποχωρήσουμε εγώ και ο Συγγελίδης.

2ον) Να δώσουμε την ευκαιρία σε οποιοδήποτε επενδυτή – γκρουπ επενδυτών θέλει να αγοράσει την ομάδα. Μια ομάδα την οποία αν επιλέξει να επενδύσει, θα την παραλάβει με πάγια περιουσιακά στοιχεία, ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο, ένα αθλητικό κέντρο και τις όποιες ομάδες έχει με μηδενικούς δανεισμούς, με μηδενικές υποχρεώσεις και με πληρωμένα τα όποια έξοδα μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο που θα την αφήσουμε.

Αλλά, υπάρχει ένα “αλλά” που μπορεί να μην αρέσει σε αρκετούς από την πόλη. Δεν θα δώσω την ομάδα σε οποιοδήποτε ευκαιριακό λαμόγιο να την εκμεταλλευτεί με στόχο άλλα πράγματα, και τελικά να την οδηγήσει στην εξαθλίωση, όπως δυστυχώς συμβαίνει σε άλλες ομάδες της χώρας μας, παραδείγματα υπάρχουν πολλά κοντινά και μακρινά. Προκειμένου να μην φτάσουν εκεί τα πράγματα θα την κλείσω τίμια, σωστά, ηθικά, από το να την αφήσω να την ξευτελίζουν και να την εξαθλιώνουν καθημερινά. Και σ’ αυτό είμαι κάθετος. Εύχομαι και ελπίζω, να βρεθεί η τίμια επόμενη λύση για την πόλη μας και την Ξάνθη μας. Και βέβαια θα είμαι ο πιο – και δεν μπορεί να αμφιβάλλει κανένας – ο πιο φανατικός φίλος της, με καρδιά και με ψυχή.

Κυρίες και κύριοι σ’ αυτά τα 31 χρόνια είχα μαζί μου στο Δ.Σ. και γύρω από αυτό, μόνο εξαιρετικούς ανθρώπους. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να ήταν «τρελοκομεία», αλλά ήταν τίμιοι, σωστοί, ηθικοί και πονούσαν πάντα την ομάδα. Θέλω να πω ένα ευχαριστώ στον Πρόεδρο τον Κοκκάλα για όσα ζήσαμε τότε και σε όλους αυτούς που συμμετείχαν στα Διοικητικά Συμβούλια στη συνέχεια. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, στον Άρη τον Πιαλόγλου τον Νίκο Επιτρόπου, που σχεδόν αδιάλειπτα 31 χρόνια ήταν δίπλα μου σε όλα τα καλά και σε όλα τα κακά, μα προπάντων σε όλα τα κακά. Στον Γιάννη Παπαδημητρίου, που από παιδί τον είχα στην ομάδα, τον έκανα αρχηγό και στη συνέχεια Τεχνικό Διευθυντή. Θέλω να πω ένα ευχαριστώ στον Γιώργο τον Στράτο που τον πήρα από τον Γιάννη Βαρδινογιάννη γι’ αυτά τα οποία μέχρι τώρα υποφέρει μαζί μας και για όσα άντεξε τα 2 χρόνια προεδρίας στη Superleague.

Θέλω να πω ένα ευχαριστώ τους Έλληνες προπονητές που όλοι όσοι πέρασαν άφησαν κάτι αλλά θα σταθώ ιδιαίτερα στον Γιάννη Μαντζουράκη (UEFA), στον Βασίλη Δανιήλ για την εργασία του στις Ακαδημίες και τα παιδιά που αναδείξαμε, στον Νίκο Καραγεωργίου, UEFA και τώρα, στο προς το παρόν «τελείωμα» της ομάδας αυτής, λόγω αποχωρήσεώς μου, λόγω αποχωρήσεώς μου. Η ομάδα αυτή εύχομαι και πιστεύω ότι μπορεί να συνεχίσει. Όσο αφορά τους ξένους προπονητές ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Ραζβάν Λουτσέσκου γι’ αυτά που μας έμαθε αλλά και που θεωρώ κι εγώ ότι του μάθαμε κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας. Γενικά αισθάνομαι πολύ τυχερός που συνεργάστηκα με όλους αυτούς τους ανθρώπους.

Xanthifans. Ηρωικοί αλλά λίγοι οι φίλαθλοί μας. Ότι πιο ηθικό υπάρχει σαν σύνδεσμος και κουλτούρα συνδέσμου. Αυτές είναι αλήθειες.

Κυρίες και κύριοι, σ’ αυτούς που μένουν στο ποδόσφαιρο, τους προτείνω να χαμηλώσουν τους τόνους άσχετα αν τα συμφέροντα είναι τεράστια και ποικίλα (και μιλάω για οικονομικά συμφέροντα) και να βρουν ένα modus vivedi να συνυπάρξουν με αξιοπρέπεια, σταράτα λόγια και με σεβασμό ο ένας στην προσωπικότητα του άλλου, για το καλό του όμορφου αθλήματος αυτού, που λέγεται ποδόσφαιρο. Που μόνο στην Ελλάδα δεν το χαιρόμαστε. Έτσι και μόνο έτσι θα αφήσουν τους Έλληνες φιλάθλους να το χαρούν όπως αυτό γίνεται στα άλλα πρωταθλήματα και να μην ζουν καταστάσεις όπως αυτές που ζούμε, τα τελευταία 5 χρόνια και αν δεν απατώμαι, μέχρι και σήμερα που μιλάμε.

Θα προχωρήσω και κάπως παρακάτω. Αν αυτό δεν γίνει, δεν υπάρχει ποτέ των ποτών περίπτωση, το ελληνικό ποδόσφαιρο να αναβαθμιστεί και οι φίλαθλοί μας να προσέλθουν στα γήπεδα και να το βλέπουν. Αν αυτό δεν γίνει, μία επιλογή θα μπορούσε να ήταν: «Κύριοι, δεν θα περιμένουμε οι οπαδοί σας να πάνε να πλακωθούν με της Λέστερ, με της Λίβερπουλ ή της όποιας ομάδας όπως έκανε η Θάτσερ, σταματάτε να παίζετε στην Ευρώπη κύριοι, για τα επόμενα 3 ή 5 χρόνια. Όταν φτιάξετε το ποδόσφαιρο και μπορείτε μέσα σε διάστημα 3 ετών να κάνετε τους “Ολυμπιακούς” να κάθονται με τους “Παναθηναϊκούς” και τους “ΑΕΚτζήδες” με τους “ΠΑΟΚτζήδες” και vice versa, τότε, θα ξαναμπούμε στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα στοίχημα. Αυτό.

Κυρίες και κύριοι σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και θέλω να αφήσω τελευταίους τους δημοσιογράφους που επί 31 χρόνια ασχολήθηκαν με την Ξάνθη και με μένα προσωπικά και να τους ευχαριστήσω για την όποια θετική ή αρνητική κριτική κάνανε. Και η αρνητική κριτική πάντα με βοηθούσε και μας βοηθούσε, να γινόμαστε καλύτεροι.

Τέλος, για να μην γίνει «σπασμένο τηλέφωνο», σας λέω από τώρα, γιατί θα υπάρχουν διάφορα τα οποία να λεχθούν και να μην είναι σωστά, ότι στις 16:00 έχω ραντεβού με τους ποδοσφαιριστές, Λίγο αργότερα με το ποδοσφαιρικό τμήματα και τους υπαλλήλους της ΠΑΕ, στις 18:00 έχω ραντεβού με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης κ.κ . Παντελεήμωνα, στις 19:00 με τις Αρχές της πόλης και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Θα ήθελα να πω κι ένα ευχαριστώ στον συνεταίρο μου, τον Πολυχρόνη τον Συγγελίδη που όλα αυτά τα χρόνια και για τις επόμενες 10 μέρες, «έσκουζε» αλλά τα… έσπρωχνε! Αλλά τα έσπρωχνε!

Σας εύχομαι να είστε όλοι καλά και να έχετε υγεία και χάρηκα που είχα μια τέτοια συνεργασία και είχατε αυτή την παρουσία αυτά τα χρόνια με το ρεπορτάζ της Ξάνθης. Να είστε καλά.