25 Απριλίου, 2024

Πάνω από το 60% των κρουσμάτων είναι Όμικρον – Ποιοι πρέπει να κάνουν PCR test

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναφέρθηκε αρχικά στο νέο ρεκόρ κρουσμάτων καθώς και στον υπερβολικό αριθμό διασωληνωμένων, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης.

Πάνω από το 60% των κρουσμάτων οφείλονται στη μετάλλαξη Όμικρον. Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να τηρήσουν όλα τα μέτρα, προστατεύοντας ιδιαίτερα τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους. Μαζί με όλη την προσοχή που δίνουμε για να μην μεταδοθεί η νόσος, έχουμε περιορίσει τις επισκέψεις μας στα νοσοκομεία και την αιμοδοσία, ανέφερε, προσθέτοντας την ανάγκη που υπάρχει για μετάγγιση αίματος. Γι’ αυτό κάλεσε τους πολίτες να δώσουν αίμα.

Η επέλαση της παραλλαγής Όμικρον προκάλεσε «έκρηξη νέων κρουσμάτων, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο», είπε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

 «Ποτέ δεν είχαμε ξαναδεί τέτοια απότομη αύξηση. Τα εργαστήριά μας επιβεβαιώνουν την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον. Διαφέρει σημαντικά από τα άλλα στελέχη που είχαμε γνωρίσει μέχρι τώρα», είπε, προσθέτοντας ότι τα κρούσματα είναι κυρίως σε νέους 18-34 ετών και η διάμεση ηλικία είναι στα 29 έτη.

«Η Όμικρον διαφέρει και στην κλινική εικόνα, όσοι την κολλήσουν θα νομίζουν ότι έχουν ένα απλό κρυολόγημα, όχι κορωνοϊό», είπε, σημειώνοντας ότι «μόλις έχουμε τα συμπτώματα, πρέπει να προχωράμε σε εργαστηριακό έλεγχο».

«Θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν θα έχουμε και στην Ελλάδα την ίδια εικόνα με αυτή που παρατηρείται στην Μεγάλη Βρετανία», είπε, λέγοντας ότι εκεί υπάρχει έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά όχι ανάλογη αύξηση στις νοσηλείες. «Στην Ελλάδα παραμένουν 380.000 άνθρωποι άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει καν την πρώτη δόση του εμβολίου», πρόσθεσε

Αναφορικά με τις συστάσεις για τα μη πλήρως εμβολιασμένα άτομα και την επαφή με θετικό κρούσμα, είπε ότι καλό είναι να εφαρμοστεί το μοντέλο «5+5», δηλαδή καραντίνα 5 ημέρες και τεστ την πέμπτη ημέρα μετά την έκθεση.

Αν είναι θετικό το Rapid test σε εμβολιασμένους δεν απαιτείται PCR
Αν είναι θετικό το rapid test δεν απαιτείται PCR εκτός αν κάποιος επιθυμεί να εκδώσει πιστοποιητικό νόσησης, σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα αναφερόμενη κυρίως στους εμβολιασμένους, που άλλωστε κινδυνεύουν λιγότερο.

 Η Μίνα Γκάγκα επεσήμανε ότι σήμερα είναι πολύ μεγάλος ο φόρτος εργασίας στα διαγνωστικά κέντρα με αποτέλεσμα να υπάρχει και μεγάλη ταλαιπωρία στους πολίτες που θέλουν να κάνουν rapid test ή PCR τεστ.

 Γι’ αυτό και παρότρυνε όσους βγουν θετικοί στο rapid test να μην κάνουν PCR καθώς το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι έχουν μολυνθεί από κορονοϊό και το υψηλό ιικό φορτίο εντοπίζεται άμεσα και από το rapid test.

 Παράλληλα σημείωσε ότι δεν χρειάζεται μία οικογένεια να πηγαίνει συνεχώς για PCR το οποίο να σημειωθεί κοστίζει έως 60 ευρώ, καθώς και το rapid test είναι αξιόπιστο.

Γιατί βγαίνει αρνητικό το rapid test και θετικό το PCR;

  H καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαγευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, εξήγησε τον λόγο που το rapid test βγαίνει αρνητικό, ενώ το PCR -δηλαδή το μοριακό- θετικό σε κάποιον που νοσεί με Covid-19.

Συγκεκριμένα η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι οι μελέτες έχουν δείξει πως αυτό συμβαίνει διότι ο ασθενής έχει χαμηλό ιικό φορτίο, κάτι που σημαίνει και χαμηλή μεταδοτικότητα. Ωστόσο τόνισε πως αν έχουμε συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, θα πρέπει να μείνουμε σπίτι.

Αναφερθείς στην Όμικρον, ο επίκουρος καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε ότι «το στέλεχος σχετίζεται με μειωμένη νοσηρότητα – παρότι θα δούμε περισσότερα σε αριθμό κρούσματα, οι πολίτες που θα νοσηλευτούν ή θα χάσουν τη ζωή τους, θα είναι λιγότεροι από τα άλλα κύματα». Επισήμανε, πάντως, την σπουδαιότητα του εμβολιασμού.

Δείτε την ενημέρωση:

madata.gr