29 Μαρτίου, 2024

Πανελλήνιες 2023: «Πρεμιέρα» για τα Γενικά Λύκεια με θέμα για τη βία σε βάρος των γυναικών και για τον φεμινισμό

«Πρεμιέρα» έκαναν σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023 για τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ), με το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώνει τα θέματα για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τα θέματα για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας (έκθεση) λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Παρασκευής, 2 Ιουνίου.

Το πρώτο κείμενο για την καταδίκη της βίας κατά των γυναικών ήταν απόσπασμα από το βιβλίο «Δικαιοσύνη η ουσία της πολιτικής» του Σταύρου Τσακυράκη.

Το δεύτερο κείμενο για τον φεμινισμό ήταν από άρθρο γνώμης της Μαρίλιας Παπαθανασίου στην εφημερίδα το Βήμα και το τρίτο κείμενο ήταν απόσπασμα με τίτλο «Φοβερή παρηγοριά» από το βιβλίο «Οι κόρες του Ηφαιστείου» του Χρήστου Οικονόμου.

Μία ομιλία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην οποία θα αναφέρονται φαινόμενα παραβίασης των δικαιωμάτων της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο, καθώς επίσης και οι τρόποι με τους οποίους η νέα γενιά μπορεί να συμβάλει έμπρακτα στην επίτευξη της ισότητας των φύλων, κλήθηκαν να γράψουν οι υποψήφιοι σήμερα, Παρασκευή, στο πλαίσιο της εξέτασης του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας).

Από τους υποψηφίους ζητήθηκε να υποστηρίξουν τεκμηριωμένα την άποψή τους, αξιοποιώντας τρία κείμενα αναφοράς: Ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Δικαιοσύνη: η ουσία της πολιτικής», του Σταύρου Τσακυράκη, καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ένα πρόσφατο άρθρο της δημοσιογράφου Μαρίλιας Παπαθανασίου σχετικά με τον Φεμινισμό και τον Νεοφεμινισμό, καθώς επίσης και ένα απόσπασμα από το διήγημα «Μια φοβερή παρηγοριά», του λογοτέχνη Χρήστου Οικονόμου.

Επιπλέον, από τους υποψηφίους ζητήθηκε, μεταξύ άλλων, να κάνουν μία περίληψη του κειμένου του κ. Τσακυράκη και να απαντήσουν σε ερωτήσεις κατανόησης των τριών προαναφερθέντων κειμένων.

Στη συνέχεια, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξετάσεις των μαθημάτων Προσανατολισμού, από τις 6 έως τις 12 Ιουνίου 2023.

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ «πήραν τη σκυτάλη» από τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, οι οποίοι εξετάστηκαν την Πέμπτη στο μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Οι φετινές αλλαγές

Ιδιαίτερες αλλαγές δεν αναμένονται για τις φετινές Πανελλαδικές, πέραν της αλλαγής του τρόπου βαθμολόγησης των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Αρχαίων, αλλά και της υποβολής μηχανογραφικού σε μία φάση. Στο μηχανογραφικό δελτίο θα υπάρχουν 452 τμήματα, δύο περισσότερα από πέρυσι (και τα δύο στο Πανεπιστήμιο Πατρών).

Για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, από φέτος το άριστα για το πρώτο θέμα -την περίληψη δηλαδή που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι- θα λαμβάνει 20 στις 100 μονάδες, από 15 που λάμβανε μέχρι πέρυσι.

Ο ανταγωνισμός και φέτος θα είναι μεγάλος και κυρίως για τις υψηλόβαθμες σχολές και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα οδηγήσει χιλιάδες υποψηφίους εκτός πανεπιστημίων και θα πρέπει να προετοιμαστούν για άλλες εκπαιδευτικές επιλογές που θα τους οδηγήσουν στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται, ότι αύριο Σάββατο, 3 Ιουνίου, είναι η δεύτερη ημέρα εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, κατά την οποία θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα).

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το protothema.gr θα μεταδίδει πρώτο τα θέματα των Πανελληνίων εξετάσεων, ενώ σε συνεργασία με τον Όμιλο Φροντιστηρίων Πουκαμισάς θα δίνει και τις απαντήσεις.

Στη «μάχη» των Πανελλαδικών και τα Γενικά Λύκεια – Όλο το πρόγραμμα των εξετάσεων για ΓΕΛ – ΕΠΑΛ

Υπενθυμίζεται ότι, την εκκίνηση των Πανελλαδικών εξετάσεων 2023 για τα ΕΠΑΛ είχαμε χθες Πέμπτη 1η Ιουνίου με το μάθημα Γενικής Παιδείας, των Νέων Ελληνικών.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις ξεκίνησαν σήμερα και για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, ενώ θα συνεχίσουν με τα Αρχαία Ελληνικά, τα Μαθηματικά και τη Βιολογία την Τρίτη 6 Ιουνίου.

Περίπου 90.000 υποψήφιοι έχουν λάβει θέσεις στα εξεταστικά κέντρα για τις Πανελλαδικές, διεκδικώντας τις 68.574 θέσεις στα ΑΕΙ της Ελλάδας. Φέτος, θα εφαρμοστεί για τρίτη χρονιά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, όπως και το Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ. Οι βάσεις 2023 αναμένεται να ανακοινωθούν και φέτος, σχετικά νωρίς.

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Το διάστημα 2 – 12 Ιουνίου θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και από 1 μέχρι 16 Ιουνίου των Επαγγελματικών Λυκείων.

Πανελλήνιες 2023: Το πρόγραμμα για ΓΕΛ
Τρίτη 6/6/2023: Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά, Βιολογία Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, Ο.Π. Σπουδών Υγείας

Πέμπτη 8/6/2023: Λατινικά, Χημεία, Πληροφορική Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Υγείας, Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

Δευτέρα 12/6/2023: Ιστορία, Φυσική, Οικονομία Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Υγείας, Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Πανελλήνεις 2023: Το πρόγραμμα των ειδικών Μαθημάτων
Οι εξετάσεις των Eιδικών Μαθημάτων για τους υποψηφίους Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), θα διενεργηθούν από 17 μέχρι και 29 Ιουνίου, σε ειδικά εξεταστικά κέντρα.

Σάββατο 17/6/2023: Αγγλικά 10.00 πμ

Δευτέρα 19/6/2023: Γερμανικά 8.30 πμ

Τρίτη 20/6/2023: Ελεύθερο Σχέδιο 8.30 πμ

Τετάρτη 21/6/2023: Γραμμικό Σχέδιο 8.30 πμ

Πέμπτη22/6/2023: Αρμονία 8.30 πμ

Παρασκευή 23/6/2023: Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων 16.30 πμ

Σάββατο 24/6/2023: Μουσική Αντίληψη και Γνώση 12.30 πμ

Δευτέρα 26/6/2023: Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία 8.30 πμ

Τρίτη 27/6/2023: Γαλλικά 8.30 πμ

Τετάρτη 28/6/2023: Ισπανικά 8.30 πμ

Πέμπτη 29/6/2023: Ιταλικά 8.30 πμ.

Φέτος οι υποψήφιοι διαγωνίζονται για 68.574 θέσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια.