29 Απριλίου, 2024

Πανελλήνιες 2023: Αυτοί είναι οι πρώτοι των πρώτων. Οι επιτυχίες και η ιστορία τους

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων έβαλε χθες η ανακοίνωση των βαθμολογιών στα μαθήματα των Πανελλαδικών εξετάσεων, με την αναμονή ωστόσο, να παραμένει μέχρι και την ανακοίνωση των βάσεων, η οποία αναμένεται τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου.

Οι πρώτοι των πρώτων αισθάνθηκαν δικαιωμένοι που οι κόποι τους ανταμείφθηκαν και πλέον ετοιμάζονται να ανοίξουν τα φτερά τους ως φοιτητές.

19.826 μόρια η πρώτη των πρώτων
Η κορυφαία σε βαθμολογία στις Πανελλαδικές του 2023 φαίνεται πως είναι η Ζωή Λουκά που συγκέντρωσε 19.826 μόρια.

"Ήταν κάτι απρόσμενο, είμαι περήφανη και δικαιωμένη" είπε μιλώντας στην ΕΡΤ. Τόνισε ακόμη ότι το συστηματικό διάβασμα ήταν αυτό που τη βοήθησε για να πραγματοποιήσει το όνειρό της. "19,7 Έκθεση, 20 Βιολογία, 19,6 Χημεία, 20 Φυσική. Ήταν κάτι απρόσμενο, είμαι περήφανη και δικαιωμένη" είπε. Τόνισε ακόμη ότι το συστηματικό διάβασμα ήταν αυτό που τη βοήθησε για να πραγματοποιήσει το όνειρό της. "Θέλω να μπω στην ιατρική με ανοιχτό μυαλό ώστε να βρω αυτό που μου ταιριάζει στην κλίση μου. Ότι και αν κάνω θέλω να συμβάλω ώστε να κάνουν κάποιου τη ζωή λίγο καλύτερη", επισήμανε η "πρώτη των πρώτων" στις Πανελλήνιες 2023. 

 Η… συνταγή της επιτυχίας για τα 19.710 μόρια
Για την εξαιρετική επίδοσή του με 19.710 μόρια στις Πανελλαδικές Εξετάσεις μίλησε και ο Δημήτρης Καραβασίλης από τη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανέφερε ο μαθητής στο Open: Πήγαινα σχολείο, έκανα λίγες απουσίες, διάβαζα το βράδυ ένα δίωρο την ημέρα και από 4-5 ώρες τα Σαββατοκύριακα ενώ έβγαινα και 2-3 φορές την εβδομάδα για να αλλάζω παραστάσεις.

Για τα επαγγελματικά του βήματα είπε ότι καταρχήν εξετάζει τη δικηγορία "αλλά σκέφτομαι και για ακαδημαϊκός", αποκαλύπτοντας ότι ο πατέρας του είναι δικηγόρος και η μητέρα του συμβολαιογράφος. Σύμφωνα με τον ίδιο, τέλος, πολύ καλές επιδόσεις στις πανελλαδικές πέτυχαν και οι φίλοι του οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι στις επιστήμες υγείας.

 
 Πρώτη μεταξύ των πρώτων η Άντα με 19.640 μόρια
Την απόλυτη ικανοποίηση μετά από πολύ σκληρή δουλειά ζει η Άντα Μυλωνά, μαθήτρια του 2ου Γενικού Λυκείου Πύργου, που συγκέντρωσε στις πανελλαδικές εξετάσεις 19.640 μόρια. Έγραψε 20 σε Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία και 18,2 στην Έκθεση.

Όπως δήλωσε μιλώντας στο PatrisNews, ήταν μια δύσκολη χρονιά για την ίδια, διάβαζε αρκετές ώρες αλλά έβρισκε και ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση και χαλάρωση αλλά και για… πιάνο. "Αισθάνομαι πάρα πολύ χαρούμενη και ευχαριστημένη με τη βαθμολογία που συγκέντρωσα. Έγραψα 19.640 μόρια και συγκεκριμένα 20 σε Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία και 18,2 στην Έκθεση.

 
 Η Ιωάννα Σπίγγου από την Κέρκυρα με 19.600 μόρια
Την υψηλότερη βαθμολογία στην Κέρκυρα πέτυχε η Ιωάννα Σπίγγου από το 1ο ΓΕΛ, σύμφωνα με το enimerosi.com. Χάρη στις εξαιρετικές επιδόσεις της κατάφερε να βρεθεί στα βαθμολογικά "ρετιρέ" και να ξεχωρίσει ως η πρώτη των πρώτων στην Κέρκυρα. 19,9 στη Φυσική, 20 στη Χημεία, 20 στη Βιολογία και 18,5 στην Έκθεση που μεταφράζονται σε 19.600 μόρια.

Η νεαρή αριστούχος βάζει πλέον πλώρη για την Ιατρική συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση. Όλα αυτά ωστόσο δεν ήρθαν χωρίς κόπο. "Ήταν μια δύσκολη και κουραστική χρονιά. Το διάβασμα μπορεί να έφτανε και τις 12 ώρες την ημέρα. Τα εμπόδια ήταν πολλά στη διαδρομή, αλλά βοήθησε και η τύχη", είναι τα πρώτα λόγια που επισημαίνει στην "Ε".

Η 17χρονη ένιωσε μεγάλη ανακούφιση όταν επιτέλους είδε τις βαθμολογίες της, με την ένταση του προηγούμενου διαστήματος να μετατρέπεται εύλογα σε ένα ξέσπασμα από κλάματα. "Ο δρόμος είναι δύσκολος και δεν είναι ίδιος για όλους. Υπάρχει ένας μύθος πίσω από όλο αυτό. Δίνουμε ένα ειδικό βάρος στο όνομα των πανελληνίων. Πράγματι η διαδικασία είναι δύσκολη, η διαχείριση του άγχους και όλης γενικότερα της κατάστασης δεν είναι εύκολη", αναφέρει.

Όπως λέει μυστικό επιτυχίας δεν υπάρχει. "Κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει την κατάσταση διαφορετικά. Δεν υπάρχει μυστικό επιτυχίας. Αυτό όμως που μπορώ να πω, είναι ότι όσο κι αν απογοητευόμαστε δεν πρέπει να τα παρατάμε. Είχα καλή ψυχολογία στις εξετάσεις και είπα ότι πρέπει να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου", σχολιάζει. Στο πλευρό της οι γονείς της και η γιαγιά της αλλά και οι καθηγητές της που με την διακριτική στάση τους της έδιναν θάρρος και δύναμη για να συνεχίσει τον αγώνα της. Και όταν αναζητούσε κάποιες ελάχιστες στιγμές χαλάρωσης, έβρισκε καταφύγιο στη μεγάλη της αγάπη, την μουσική και το πιάνο της.

  
Ο Αθανάσιος Στεργιανός συγκέντρωσε 19.480 μόρια
Ο μαθητής του 6ου ΓΕΛ Λαμίας, Αθανάσιος Στεργιανός πέτυχε υψηλές βαθμολογίες στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες), συγκεντρώνοντας 19.480 μόρια

Συγκεκριμένα έγραψε στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 19.1, στα Μαθηματικά 19.7, στη Φυσική 18.6 και στη Χημεία 20.0.

  
Ο Λευτέρης Χαντζής συγκέντρωσε 19.480 μόρια
Ο μαθητής του 1ου ΓΕΛ Λαμίας, Λευτέρης Χαντζής, πέτυχε υψηλές βαθμολογίες στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες), συγκεντρώνοντας 19.480 μόρια, σύμφωνα με το lamiareport.gr.

Οι βαθμολογίες που συγκέντρωσε: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία: 17.6, Μαθηματικά: 19.8, Φυσική: 20.0, Χημεία: 20.0.

  
19.560 μόρια ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης που φοιτά στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, συγκέντρωσε 19.560 μόρια στις Πανελλήνιες 2023. Ειδικότερα έγραψε 17,9 στην Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, 20 στη Φυσική, 19,9 στη Χημεία και 20 στα Μαθηματικά, σύμφωνα με το cityportal.gr.

Ο αριστούχος μαθητής είχε κατακτήσει χρυσό μετάλλιο στη Βαλκανική Ολυμπιάδα Μαθηματικών Νέων 2020 και Χάλκινο μετάλλιο στη Βαλκανική Ολυμπιάδα Μαθηματικών Νέων 2019.

Ήταν σε καραντίνα και της ήρθε sms με τα 19.500 μόρια
Το SMS που την ενημέρωνε για τη βαθμολογία της στις Πανελλήνιες Εξετάσεις την βρήκε στο σπίτι της, σε καραντίνα, λόγω λοίμωξης με Covid-19.

Η Ελισσάβετ Χατζηπροδρόμου, απόφοιτη του 6ου Γενικού Λυκείου Καλαμαριάς, είναι μία από τους σχεδόν 89.000 υποψηφίους των φετινών πανελληνίων, που χαρακτηρίστηκαν ως "τα παιδιά της καραντίνας", εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που επέβαλαν η πανδημία και η τηλεκπαίδευση κατά τα χρόνια της λυκειακής τους εκπαίδευσης και προετοιμασίας τους για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια. Με βαθμούς 19 στο μάθημα της Έκθεσης, 19,5 στο μάθημα των Αρχαίων και 19,8 στα μαθήματα Λατινικών και της Ιστορίας έχει συγκεντρώσει από 19.420 έως 19.580 μόρια –ανάλογα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων κάθε σχολής του Πεδίου Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Για τον πλήρη υπολογισμό των μορίων που συγκέντρωσε θα πρέπει να περιμένει λίγες μέρες ακόμη, μέχρι την ανακοίνωση -την επόμενη εβδομάδα, και των βαθμολογιών των ειδικών μαθημάτων και συγκεκριμένα των Αγγλικών που συνυπολογίζονται για την εισαγωγή στην Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο προσανατολίζεται να έχει ως πρώτη επιλογή στο μηχανογραφικό που θα συμπληρώσει, χωρίς να έχει αποκλείσει και το Τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ.

thetoc