19 Απριλίου, 2024

Πανελλήνιες 2022: Πότε αρχίζουν; Οι βασικές αλλαγές στις Πανελλαδικές 2022

Πριν ή μετά την ημέρα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα ξεκινήσουν οι Πανελλήνιες 2022;

Οι Πανελλήνιες επιστρέφουν σε κανονικότητα μετά τα δύο χρόνια πανδημίας. Οι μαθητές θα δώσουν κανονικά εξετάσεις, μιας και φέτος, έπειτα από καιρό, τα σχολεία λειτούργησαν ομαλά.

Η εξεταστέα ύλη των Πανελλήνιων 2022 έχει ήδη ανακοινωθεί, προκειμένου οι μαθητές να προετοιμαστούν εγκαίρως.

Πότε όμως θα αρχίσουν οι εξετάσεις; Σύμφωνα με τα προηγούμενα χρόνια, οι Πανελλήνιες ξεκινούσαν ή την πρώτη ή την δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου.

Για παράδειγμα, το 2020 ξεκίνησα στις 15 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 16 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ, ωστόσο, ήταν και πρωτόγνωρες οι καταστάσεις λόγω του αυστηρού lockdown.

Την προηγούμενη χρονιά, το 2019 είχαν ξεκινήσει στις 6 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και στις 7 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια.

Φέτος, το πιθανότερο είναι πως θα ξεκινήσουν την Τρίτη 14 Ιουνίου ή Τετάρτη 15 Ιουνίου αμέσως μετά, δηλαδή, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Οι βασικές αλλαγές στις Πανελλήνιες 2022
Επιστροφή των Λατινικών

Οι υποψήφιοι, ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού στην οποία ανήκουν, θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα, με επιπλέον και πάλι τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες.

Στις Πανελλήνιες 2022 θα αντικατασταθεί το μάθημα της Κοινωνιολογίας από εκείνο των Λατινικών για τους υποψηφίους της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών. Και για τους υποψηφίους των προηγούμενων ετών, το υπουργείο Παιδείας έχει αποφασίσει ότι θα διαγωνιστούν στα Λατινικά και όχι στην Κοινωνιολογία, παρά τις αντιδράσεις γονέων και μαθητών.

 
Συντελεστές βαρύτητας

Στις φετινές Πανελλήνιες 2022 θα ισχύουν και πάλι συντελεστές βαρύτητας, με τη διαφορά ότι θα υπάρχει δυνατότητα σε κάθε τμήμα να ορίζει εκείνο ποια μαθήματα θα έχουν συντελεστή, καθώς και τη βαρύτητά του, καθιστώντας τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου πιο περίπλοκη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

 
Τα πανεπιστήμια ορίζουν τους συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα βάσει του γνωστικού τους αντικειμένου. Για παράδειγμα, το Τμήμα Μαθηματικών επιλέγει αυξημένο συντελεστή βαρύτητας για τα Μαθηματικά σε σχέση με τα υπόλοιπα εξεταζόμενα μαθήματα, για τα οποία θα πρέπει να ορίσει και σε αυτά χαμηλότερο συντελεστή σε ποσοστό.

Δηλαδή για την εισαγωγή του στο Τμήμα Μαθηματικών ο υποψήφιος πρέπει να έχει υψηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά, καθώς αν η βαθμολογία του είναι χαμηλή, ο μέσος όρος του πέφτει, ενώ οι υποψήφιοι καλούνται να προχωρήσουν σε επιλογές στο μηχανογραφικό τους βάσει των επιδόσεων ανά μάθημα και όχι του συνολικού μέσου όρου τους.

Ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει καθώς παρόμοια επιστημονικά τμήματα έχουν επιλέξει διαφορετικούς συντελεστές δημιουργώντας μία εξίσωση για δυνατούς λύτες ως προς τον υπολογισμό των μονάδων για την εισαγωγή των υποψηφίων.

Δεύτερο μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ

Και στις Πανελλήνιες 2022 θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής Παράλληλου Μηχανογραφικού για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ.

Επίσης από φέτος δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους των ΙΕΚ να φοιτήσουν σε τμήμα ΑΕΙ, το αντικείμενο του οποίου είναι συναφές με το πτυχίο τους. Προϋπόθεση αποτελεί η πιστοποίηση του πτυχίου τους μέσω των εξετάσεων που πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προστανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).

Τροποποιήσεις στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Το υπουργείο Παιδείας ζήτησε απ’ όλα τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης εφόσον το επιθυμούν να τροποποιήσουν τους συντελεστές (0,80 έως 1,20) της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Πολλά Τμήματα, βλέποντας άδεια αμφιθέατρα, τροποποίησαν τους συντελεστές. Δηλαδή Τμήματα που είχαν ορίσει τον ανώτατο συντελεστή 1,20 τον μείωσαν, ενώ κάποια άλλα ανέβασαν τους συντελεστές τους.

Στις περσινές Πανελλαδικές η ελάχιστη βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε ως εξής:

1ο Επιστημονικό Πεδίο: 8,94, 2ο Επιστημονικό Πεδίο: 9,50, 3ο Επιστημονικό Πεδίο: 9,70 και 4ο Επιστημονικό Πεδίο: 8,27.

ieidiseis